»

Nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakru

Slo-Tech - Alcatel-Lucent je v sodelovanju z Bell Labs dosegel nov rekord v hitrosti prenosa podatkov po bakrenih vodnikih. Z nadgradnjo obstoječe tehnologije so podeseterili njeno hitrost in dosegli hitrosti 10 Gb/s.

Čeprav je hrbtenico podatkovnih povezav že zdavnaj prevzela optika, to ne pomeni, da je baker za na smetišče zgodovine. Bakrene povezave so bistveno cenejše od optičnih, a so za doseganje visokih hitrosti omejene na kratke razdalje. Zaradi tega se uporabljajo za končne povezave (last mile), saj do gosteje naseljenih področij položijo optiko, potem pa zaključne metre do posameznih odjemalcev lahko uporabijo tudi bakrene povezave. FTTC (fiber-to-the-cabinet) namesto FTTH (fiber-to-the-home) je v Veliki Britaniji razširjen, kjer zadnje metre nadomešča VDSL2.

Lani smo pisali o prihodu standarda G.fast (FTTC2 - ITU G.9700), ki bo na razdaljah do 70...

56 komentarjev

Včerajšnji polfinale najbolj komentiran dogodek na Twitterju v zgodovini

Twitter - Včerajšnja polfinala tekma svetovnega prvenstva v nogometu, na kateri je Nemčija odpihnila favorizirane domačine Brazilce, je postala dogodek, ki je sprožil največ objav na omrežju Twitter v zgodovini. Hkrati je podrla še nekaj drugih drugih rekordov, lahko preberemo na uradnem kanalu Twitter Data.

Sodeč po uporabi ključnih besed (hashtag), so o tekmi objavili 35,6 milijona sporočil na Twitterju. Med nemškimi igralci jih je bilo največ posvečenih Miroslavu Kloseju, ki se je zapisal v zgodovino kot najuspešnejši strelec vseh časov na svetovnih prvenstvih, med Brazilci pa Júliu Césarju, ki bo do nadaljnjega ostal zapisan kot brazilski vratar, ki je moral sedemkrat na eni tekmi državne reprezentance po žogo v svojo mrežo...

8 komentarjev