»

Mobilni telefoni so danes vse prej kot to

Primerjava deležev iz lanske in letošnje pomladi

vir: engadget
engadget - V komentarjih novic, povezanih s pametnimi mobilnimi telefoni (predvsem njihovo avtonomijo), na Slo-Techu pogosto opazimo, da nekateri uporabniki še vedno prisegajo na manj zmogljive mobilne telefone, ki jih uporabljajo zgolj za klicanje in pošiljanje kratkih sporočil SMS, kar seveda lahko z enim polnjenjem počnejo več kot en teden. V odgovor so sicer skorajda vedno dobili trditev, da so pripadniki vedno manjše skupine, kar potrjuje tudi raziskava, ki so jo v ZDA opravili pri Pew Research Center.

Primerjali so načine uporabe...

5 komentarjev

YouTube osvežuje storitve

engadget - Čeprav naj bi bilo poletje obdobje, ko so zaposleni na dopustih, storilnost pa v večini nekoliko manjša, to očitno ne velja za YouTube. Pred dnevi so namreč splavili novo storitev, YouTube Leanback, ter dodobra prenovili mobilni portal, namenjen, jasno, mobilnim telefonom in njim podobnim napravam. Slednji je seveda osnovan okrog standarda HTML5 (Flash se le počasi prebija v mobilni svet) ter je zdaj mnogo bolj podoben polni strani.

Obenem je po funkcionalnosti praktično povozil nativne aplikacije tako za iPhone, Android kot ostale platforme. Vmesnik je prenovljen in tako mnogo bolj prijazen uporabi na napravah z na dotik občutljivimi zasloni. Bolje so podprti priljubljeni videi ter ocenjevanje videoposnetkov, pri YouTubeu pa...

3 komentarji

Nokia po poti Appla

Problematična Nokia N8

vir: TG Daily
TG Daily - Applov postopek vračanja ukradenega prototipa iPhone 4 je po spletu dodobra dokumentiran ter je Apple vsaj deloma postavil v nekoliko slabšo luč, kot je bil prej. A očitno se velika podjetja s področja mobilnih tehnologij ena od drugega ne naučijo popolnoma nič. Podobno, kot je s pomočjo policije Apple poskušal pridobiti nazaj iPhone 4 od upravljalca Gizmoda, zdaj počne Nokia v primeru Eldarja Murtazina. Mobilni telefon, ki je tukaj srž problema, je prototipna Nokia N8.

Slednjo je konec aprila Eldar dodobra preizkusil, verjetno pa ni pomagalo dejstvo, da z mobilnim telefonom ni bil pretirano zadovoljen, saj so že naslednji dan pri Nokii javno...

3 komentarji

SCO še brca

Groklaw - Najprej smo zmago Novella proti SCO-ju razglasili aprila, dokončno kapitulacijo pa je SCO podpisal junija. Obakrat je ameriško sodišče odločilo, da ima vse avtorske pravice za Linux Novell. Slednji je obljubil, da uporabnikov in razvijalcev ne bo preganjal, česar za SCO ne moremo trditi. To je bil velik dan za Linux in hkrati črn dan za SCO, ki se je znašel na robu propada. Neverjetno pa je, da se je SCO še enkrat pobral in vnovič zagrozil s tožbo.

SCO je plačal 455 dolarjev takse - toliko denarja kljub vsemu še imajo - in vložil pritožbo na odločitev sodišča. Na Prizivnem sodišču za deseto okrožje (United States Court of Appeals for the Tenth Circuit) želijo doseči ovržbo sodbe oziroma, če jim to ne uspe, vnovično sojenje. SCO je prepričan, da ima dovolj sredstev za nadaljevanje pravne bitke, čeprav bo v manj kot mesecu v stečajnem postopku moral dokazovati svojo solventnost. To bo kar precejšen zalogaj, saj SCO nima rednega vira prihodkov.

SCO, dovolj je bilo.

2 komentarja

Protoni so v resnici malo manjši?

Nature - V zadnji številki revije Nature je objavljen članek, v katerem avtorji utemeljujejo, da je proton v resnici nekoliko manjši od mere, ki smo ji slepo verjeli dolgo časa. Razlika je minimalna, porekli boste infinitezimalno majhna, in znaša 3 10-17 m, a ne nepomembna. Ingo Sick z Univerze v Baslu pravi, da gre za "pomembno neskladje", ki poskuša nove podatke povezati s štirimi desetletji predhodnih meritev, in dodaja, "da je nekaj nekje resnično močno narobe".

Protoni so med najpogostejšimi fizikalnimi delci, saj ima čisto vsak atom vsaj enega v svojem jedru, a njihova notranja zgradba še ni popolnoma pojasnjena. Vemo, da niso osnovni delci, saj sestojijo iz dveh kvarkov gor in enega kvarka dol, zato imajo celokupni naboj...

22 komentarjev

Nokia prodala divizijo brezžičnih modemov

Prevzem ne pokriva le takšnih modemov.

vir: engadget
engadget - Pri Nokii so očitno popolnoma resni s svojimi namerami, da se vrnejo na vrh v svetu mobilnih telefonov, čeprav so v smislu tržnega deleža še vedno prav tam (vsaj v Evropi). Vseeno se njihova prednost iz dneva v dan topi predvsem na račun Applovega iPhonea in Googlovega Androida. Da je pot Symbiana bolj ali manj zaključena, vsaj za zmogljivejše telefone, so pokazali tudi z odločitvijo, da v prihodnosti močno razširijo nabor mobilnih telefonov z operacijskim sistemom MeeGo, ki je nastal po združitvi Nokiinega Maema z Intelovim Moblinom.

Še en korak k osredotočanju na mobilne telefone je

6 komentarjev

Flash na iPadu

Flash na iPadu

vir: engadget
engadget - Pred dnevi so se na spletu pojavile prve novice, da Flash teče tudi na iPadu. Seveda je šlo za nekoliko prirejen iPad (jailbreakan) ter podporo domače izdelave. Verjetno ni treba posebej poudarjati, da uradne podpore iz vrst Appla še ni ter je verjetno nikoli ne bo. Kakorkoli že, po demonstraciji, da je to mogoče, lahko podporo Flashu na iPadu dobite tudi sami, seveda če vam ta v tovarniški obliki ne omogoča dovolj funkcij in ste se odločili za jailbreak.

Frash, kot se imenuje projekt, zaenkrat še ne podpira predvajanja videoposnetkov, a podpira igranje v Flashu izdelanih iger in animacij, torej boste lahko na spletnih straneh uživali v prelepih migetajočih in utripajočih oglasih. Podpora videoposnetkom naj bi sicer...

13 komentarjev

Amazon prodaja živila

Prva stran živilskega oddelka

TechRadar UK - Amazon je dobro poznano ime, ko razmišljamo o spletnih trgovinah. Svojo slavo so osnovali na prodaji knjig, ki so jo v preteklih letih razširili še na mnoga druga področja, tudi računalniško tehniko, kuhinjsko posodo, oblačila, vrtno in običajno pohištvo, itd. itd. Na kratko, postali so ena največjih in najbolj znanih spletnih trgovin. Svojemu naboru izdelkov zdaj v Veliki Britaniji testno dodajajo še spletno naročanje živil. S tem vstopajo v izredno konkurenčno področje, saj sta ena izmed večjih trgovcev v Veliki Britaniji, Tesco's in Sainsbury's, že vzpostavila in dodobra izpopolnila svoja servisa za naročanje živil prek spleta, medtem ko pri spletnem trgovcu Ocado...

5 komentarjev

Nemčija začela pravni postopek zoper Facebook

Slashdot - Nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov v Hamburgu, ki mu načeluje Johannes Caspar, je začel pravni postopek zoper Facebook, katerega obtožuje ilegalni dostop do osebnih podatkov ljudi, ki ne uporabljajo Facebooka, in shranjevanje taistih podatkov. Caspar je dejal, da je po njegovi oceni shranjevanje podatkov od tretjih strank v tem primeru kršitev zakonodaje o varstvu osebnih podatkov. Facebook ima do 11. avgusta časa, da se formalno odzove, nakar bo Caspar odločil, ali bo postopek nadaljeval. Nemški zakoni s tega področja so eni najstrožjih na svetu.

Facebook je letos aprila uporabnikom omogočil, da onemogočijo dostop do svojih stikov v e-pošti, a predhodno zbrani podatki naj ne bi bili izbrisani, marveč še vedno aktivno v rabi za namene trženja. Caspar pravi, da so dobili vrsto pritožb ljudi, ki jim je Facebook samodejno poslal sporočila, ko jih je našel med stiki svojih uporabnikov.

18 komentarjev