»

Nvidiin tržni delež dosegel 88 odstotkov

Slo-Tech - Ni presenetljivo, da Nvidiin tržni delež na področju grafičnih čipov še naprej strmo raste, saj povpraševanje poganja predvsem uporaba za tehnologije umetne inteligence. V minulem četrtletju se je Nvidiin tržni delež povišal za osem odstotnih točk in dosegel 88 odstotkov. V minulem četrtletju je njen tržni delež znašal 80 odstotkov, leto pred tem pa 84 odstotkov.

AMD-jev tržni delež je padel na 12 odstotkov, Intelov pa je z zaokrožitveno napako vred pod enim odstotkom. V Jon Peddie Research sicer ugotavljajo, da se trg grafičnih kartic vede neobičajno vse od recesije leta 2007. Sprva so ga izkrivljale kriptovalute, nato je povpraševanje podivjalo zaradi pandemije covida in zapiranja ljudi v domove, sedaj pa razvoj umetne inteligence terja astronomske količine računske moči - po navadi Nvidiine. Pričakovali, da bo prodaja vsem proizvajalcem v drugem kvartalu leta padla, a letošnje napovedi niso take.

Nvidia je letos prehitela Amazon in Google, merjeno s tržno kapitalizacijo. Njeni...

37 komentarjev

V Mariboru naj bi za 100 milijonov evrov postavili še en superračunalnik

Slo-Tech - V Mariboru se obeta še en superračunalnik, potem ko so pred štirimi leti začeli uporabljati HPC Vega. Novi superračunalnik naj bi stal 100 milijonov evrov, od česar bo polovico zagotovila država, drugo polovico pa bodo predstavljala nepovratna evropska sredstva. Postavili ga bodo na dobrih 3000 kvadratnih metrov velikem zemljišču, ki so ga prodale Dravske elektrarne Maribor za okrog 900.000 evrov. Iz hidroelektrarne Mariborski otok bo zagotovljeno napajanje z električno energijo, odvečno toploto pa bodo uporabljali za ogrevanje mariborskih gospodinjstev.

Novi superračunalnik bo stal poleg stavbe Dravskih elektrarn Maribor na Obrežni ulici. Stavba naj bi bila dokončana do leta 2026, njen lastnik pa bo ARNES. V pritličje bodo postavili superračunalnik zunanjega uporabnika, v višje nadstropje pa podatkovni center in manjši superračunalnik. Superračunalnik bo na voljo tako akademskim uporabnikom, denimo mariborski univerzi, kakor tudi zasebnim uporabnikom proti plačilu. Uporabljali ga...

107 komentarjev

Robinhood kupil Bitstamp

Reuters - Robinhood Markets, ki upravlja priljubljeno istoimensko trgovalno platformo, bo prevzel kriptomenjalnico Bitstamp. Za podjetje bo odštel 200 milijonov dolarjev, s čimer bo konkuriral Binanceu in Coinbasu, ki sta dve najbolj uveljavljeni imeni v kriptosvetu. Prevzem bo končan v prvi polovici prihodnjega leta.

Bitstamp sta ustanovila Slovenca Damian Merlak in Nejc Kodrič, ki sta ga leta 2018 polovico prodala za približno 200 milijonov dolarjev. Podjetje je tedaj kupil holding NXMH, ki je v lasti južnokorejskega NXC, a ne v celoti. Delež je obdržal tudi Nejc Kodrič, pa tudi nekateri drugi zgodnji investitorji, denimo sklad Pantera.

Robinhood pa poznamo po trgovalni platformi Robinhood, ki omogoča trgovanje tako s klasičnimi vrednostnimi papirji kakor tudi kriptožetoni. Bitsamp je zanj privlačen predvsem zaradi več kot 50 licenc in dovoljenj za trgovanje s kriptovalutami po celem svetu, posebej popularen pa je v Evropi in Aziji. Bitstamp ima sedež v Londonu in pisarne v Sloveniji,...

21 komentarjev