»

Microsoft bo prevetril trg varnostih izdelkov

ZDNet - Kot poroča ZDNet, bo Microsoftov vstop na tržišče varnostnih izdelkov malce razburkal vode. Slo-Tech je že poročal, da želi gigant iz Redmonda ponuditi celovito zaščito proti ne le raznovrstni nesnagi, marveč tudi orodja za vzdrževanje sistema, izboljšanje zmogljivosti, ipd. S tem je stopil na prste podjetjem, ki si služijo kruh s prodajo podobnih, vendar ne (še) toliko celovitih paketov. Symantec se tako pripravlja na boj s produktom Norton 360, pred dnevi je vstop na bojišče naznanil McAfee, lonček pa kani pristaviti tudi AOL.

Lepo je vedeti, da nekatere zares skrbi varnost uporabnikov (v prihodnjem letu bodo očitno vaša računala zaščitena kot še nikoli prej) oziroma tako imenovana "uporabniška izkušnja".

65 komentarjev

Rast prenosnikov

vir: Reuters
Reuters - Industrija strojne opreme očitno stavi na vedno večje "prenosnike". Tako smo priča občutnim povečanjem diagonal zaslonov teh naprav. Acer je na Computexu v Tajvanu predstavil Aspire 9800, model z 20 palčnim (50,8 cm) zaslonom. Načrtovana cena je 2.700 dolarjev.

Tu je še Dell-ov XPS 2010, ki je že naprodaj v ZDA, za bolj zajetnih 4.000 dolarjev.Samsung ima svoj 20 palčni model še v načrtu in to za 5.000 dolarjev. 19 palčni M70 pa je že tu.Acer oblikovno deluje še klasično prenosniško. Dell in Samsung pa se že bolj spogledujeta z oblikovanjem, ki ne meri ravno na prenosljivost. Prav to pa je tudi cilj proizvajalcev: odžreti mesto namiznim (in...

55 komentarjev

Izdelovalci nasilnih in "odraslih" iger v težavah?

Reuters - Zvezno država Minnesoto (ZDA) je tožilo trgovsko združenje industrije računalniških iger ESA - Entertainment Software Assossiation. V Minnesoti so si namreč zamislili zakon, ki bi omogočal naložitev globe mladoletnikom, mlajših od 17 let, s 25 dolarji, če bi kupili računalniške igre, neprimerne njihovim letom. ESA je nekaj podobnih primerov že dobila, saj jim je uspelo dokazati, da so protiustavnost tovrstnih zakonov.

Upam, da ne bo domača oblast prišla do podobne.

10 komentarjev

Googlove preglednice

Slo-Tech - Google je odprl beta verzijo aplikacije, ki je namenjena delu s preglednicami. Svoje preglednice lahko tudi delimo s prijatelji, sodelavci ali poslovnimi partnerji, ki jim dodelimo status opazovalca (kjer tabele lahko pregledujejo) ali status urednika (kjer jih lahko tudi urejajo). S tem odpadejo problemi z združljivostjo različnih različic programov za delo s preglednicami, kot npr. Excel ali Calc. Kar pa storitev naredi resnično uporabno, pa je multiediting v realnem času. Vsi povabljenci lahko hkrati delajo na preglednici, poleg tega pa sproti komunicirajo prek Googlovega klepetalnika (google chat). Poleg tega Google skrbi za samodejno shranjevanje podatkov.Preglednice lahko izvažamo, jih stiskamo, na voljo je kup različnih...

40 komentarjev

Xbox360: Mod čip realnost? Uradna zakrpa. Prenosna verzija?

engadget - Skupina navdušencev pod imenom devil360 trdi, da ji je uspelo narediti MOD čip za Xbox360. To naj bi naredili preko manjše varnostne luknje. Xbox, opremljen z njihovim modificiranim čipom, naj bi tako omogočal poganjanje neavtoriziranih programov, kot tudi namestitev večjega trdega diska.

Od 6. junija je preko Xbox Live na voljo posodobitev, ki prinaša 125 izboljšav. Med njimi je novi Download Manager - upravljalnik za pretakanje s spleta, ki zna v ozadju skrbeti za nemoten prenos. V primeru, da je določen prenos nujno potreben za igro, ji program avtomatično da prioriteto in ostali promet začasno ustavi. Izboljšano je tudi upravljanje z glasbenimi in video vsebinami. Celoten spisek izboljšav je dostopen na xbox.com.

Prenosno verzijo Xboxa si lahko z malce splošne spretnosti in znanja ustvarite sami, s predelavo obstoječega. Toda tisto, kar bi znalo biti bolj razburljivo, je ocena analitikov, da bo Microsoft v letu in pol na tržišče dejansko pripeljal prenosno igralno...

7 komentarjev

Zasloni malih naprav

Wired News - Določene stvari so v življenju začuda bolj zaželene v majhnih dimenzijah. Majhni telefoni, dlančniki, GPS-i... A je tu nekaj problemov, povezanih z mejami človeške fizionomije. Problem vidljivosti majhnih ekrančkov nameravajo sedaj odpraviti z miniaturnim laserskim projektorjem, v velikosti palca, ki bi lahko projiciral sliko veliko 25 cm, v kvaliteti, ekvivalentni LCD zaslonu. V čisti temi, bi se lahko sliko povečala na 3 m. Laser ima pri tem prednost, da svetlobo proizvaja, medtem ko jo LCD-ji dejansko "senčijo". Več o ustvarjanju in brzdanju vidne laserske svetlobe v izvirnem članku na Wired.

Samsung je po drugi strani pravkar predstavil LCD ekranček velikosti 1,98 palcev, ki je sposoben prikazati sliko v VGA ločljivosti. To jim je uspelo tako, da so na kvadratni palec stisnili 400 pikslov. Pravijo, da prikaz do 16 milijonov barv ni problem, kontrast pa je 300:1.

Prvi so tudi predstavil t.i. AMOLED - active matrix organic light-emitting diode zaslon namenjen predstavljanju

1 komentar

Domače branje: "IIT Research Institute. 2000. Independent Review of the Carnivore System - Final Report."

Slo-Tech - IIT Research Institute. 2000. Independent Review of the Carnivore System - Final Report. IIT Research Institute: Lanham, Maryland.

Sredi leta 2001 se je v ZDA v javnosti pričelo šušljati, da FBI uporablja poseben sistem za nadzor interneta. Prvi ga je javno omenil Robert Corn-Revere v pričanju pred parlamentarnim pododborom za ustavo 6. aprila 2000. Poimenovali so ga Carnivore. Ameriška nevladna organizacija EPIC je s pomočjo FOIA zakona pridobila dokumente, ki so razkrili, da gre za poseben računalniški sistem (uradno se imenuje DCS1000), ki ga državni organi namestijo na povezave ponudnika dostopa do interneta, namenjen pa je prestrezanju in filtriranju celotnega internetnega prometa, ki poteka preko te povezave.

Zaradi zanimanja javnosti, je bilo decembra 2000 izdano neodvisno raziskovalno poročilo, ki ga je po naročilu ameriškega ministrstva za pravosodje pripravil IIT Research Institute. Poročilo je javnosti obelodanilo nekaj podrobnosti o sistemu in njegovem delovanju,...

4 komentarji

Elephant dream - odprtokodni animirani film

golem.de - Slonje sanje je odprtokodni animirani film v več pomenih besede. Najprej je nastal zgolj in samo s pomočjo odprtokodnega programja, sedaj je še prosto dostopen preko BitTorrenta.Na voljo je v AVI/MPEG4 formatu in dveh resolucijah, navadni 1024 in HD 1920 x 1080, ter QuickTIme formatu v treh ločljivostih: 1024, 720 ali 480. Za bolj starokopitne so tu še ISO verzije DVD-jev. Za še bolj zakrnele, je film na prodaj v DVD obliki. V tej obliki so na voljo še standardni bonbončki v obliki: Making Of, zvočnih posnetkov igralcev, podnapisov in komentarjev. Na voljo je tudi soundtrack. Za pretok z medmrežja se je do sedaj odločilo že 533 000 uporabnikov.

31 komentarjev

Avtomatsko hlajenje s suhim ledom

VR - Zone - Vsak, ki ekstremno navija svoje komponente, pozna pomen zmogljivega hlajenja in nemalokrat poseže po načinih hlajenja, ki omogoča ohladitev najbolj vročih komponent pod ledišče. Nadvse popularno je hlajenje s suhim ledom, pri čemer se v t.i. kontejnerjih, pritrjenih na procesor oziroma grafično kartico, nahaja suhi led, ki tako hladi komponento. Slabost tega hlajenja je v tem, da je potrebno...

16 komentarjev

Drugi mesec zapored rast IIS spletnega strežnika

Slo-Tech - Tudi v tem mesecu je Netcraft objavil poročilo, v katerem ugotavljajo ponoven porast strani, ki gostijo na IIS spletnem strežniku. Tako je IIS ta mesec pridobil 4.25% uporabnikov, s čimer se je njegov delež povečal na 29.7% in hkrati utrdil drugo mesto. Na prvem mestu je že dolgo Apache, s 61.25%, ta mesec pa je izgubil 3.5% uporabnikov.

Porast oziorma padec gre pripisovati več dejavnikom. Prva je migriranje gostitelja spletnih strani Go Daddy. Sledijo različni ponudniki blog strani, ki so v zadnjem času zabeležili porast. Med temi ponudniki se omenja nemškega Intergenia AG in japonskega Excite.co.jp. Poleg tega so nekateri ponudniki spletnih storitev, kot so PIPEX Communications, Lycos in Zipa, zmanjšali število Linux strežnikov.

Med stvarmi, ki bi naj vodile k takšnim spremembam, pa bi naj bila tudi najnovejša tehnologija (.NET, SQL 2005 in Visual Studio 2005), ki jo ponuja Microsoft. Več o tem si lahko preberete na betanews.com.

10 komentarjev

Sedma različica urejevalnika besedil "Vim"

Slo-Tech - Pred približno mesecem dni je luč sveta ugledala sedma različica naslednika legendarnega urejevalnika vi, ki je nastal pred 30 leti na Berkeleyu, pod prsti Billa Joya, soustanovitelja podjetja Sun. Seveda je v teh letih urejevalnik doživel mnoge izboljšave, tako da se mu to pozna tudi v imenu: namesto vi je sedaj vim ("Vi IMproved"). Še danes si ne moremo zamisliti nobenega Unix sistema brez tega urejevalnika. Najdemo ga na tem naslovu, za različne platforme, tudi za Windows. Poleg tega lahko izbiramo med številnimi (1555) dodatki, vključno z vstavkom za igranje Tetrisa :).

Več informacij na Wikipediji
ter še
Izseki intervjuja z avtorjem.

9 komentarjev

Registrarji so v nemilost prepustili skoraj 5-tisoč domen .SI

Finance - Kot poročajo pri Financah, so (nekateri) registrarji domen .SI pozabili obvestiti lastnike domen o izteku registracije, s čimer je ARNES v skladu z pravili o registraciji domen .SI 6. junija vse sporne domene postavil v karanteto in lastnikom nesrečnih domen povzročil izpad delovanja spletne predstavitve ter elektronske pošte.

Kot so sporočili iz ARNES-a, podatkov o vestnih in malo manj vestnih registrarjih ne morejo objaviti, pravzaprav pa naj bi tokrat dobrodušno sami obvestili 7-tisoč lastnikov domen .SI pred skorajšnjim iztekom registracije domene. V Sloveniji tudi nimamo nadzora za spremljanje kakovosti dela registrarjev.

Pravzaprav se lahko na osnovi ARNES-ovih pravil, ki naj bi kmalu omogočila registracijo domen .SI tudi za fizične osebe, ukvarja tudi naš sosed v garaži, da o tem, kako delikatna je lahko izguba elektronskih sporočil ali celo izguba lastništva domene, niti ne govorimo.

30 komentarjev