»

Piran 2002

Slo-Tech - Izgleda, da vas bo v Piranu 50. Prijavi se!
Pojutrišnjem se vidimo v Piranu. Kot kaže vas bo kar nekaj. Seveda se bo igralo do jutranjih ur (če boste seveda želeli). Ostali boste lahko spali. Prostora je dovolj za vse. Poglejte si podrobnosti!

Dodatek by Sergio: Tekmovalce in udeležence naprošamo, naj s seboj prinesejo mrežne ter električne kable. Za vsak slučaj.

Še en dodatek by Sergio: Mrežne kartice si lahko sposodite pri nas, če je v računalniku še nimate.

13 komentarjev

Distributed computing strikes again!

BBC - Kot kaže, bomo dobili nov program za tako imenovani distributed computing, ki bo lahko končno konkuriral SETI-ju, ki že dalj časa deluje brez uspehov. Po poročanju novinarjev na BBC, se bo novi program ukvarjal z izračunavanjem podnebja od leta 1950 do leta 2050. Zanimivih bo zlasti "zadnjih" petdeset let, ki bodo znanstvenikom bojda razkrila marsikatero vprašanje. Ker se znanstveniki zavedajo, da hočejo uporabniki od projekta potegniti največ, bo program oblikovan povsem interaktivno, kar bo omogočalo uporabnikom, da si ogledujejo vzorce, ki se pojavljajo na zemeljskem površju. Kalkulacije bodo na povprečnem osebnem računalniku trajale vsaj 8 mesecev, za uspeh projekta pa je potrebnih vsaj 20.000 navdušencev.
Znanstvenike lahko samo pohvalimo, saj izgleda, da bo to po dolgem času končno prava konkurenca SETI-ju.

6 komentarjev

EU bo obdavčila kupovanje preko interneta

Yahoo News - Po poročanju Yahoo! News bo Evropska unija obdavčila kupovanje preko interneta. S pridobljenim denarjem naj bi pomagala evropskim podjetjem, ki se ukvarjajo z internetnim poslovanjem, da bi bila bolj konkurenčna ameriškim. Nov davek naj bi začel veljati 1. julija leta 2003, vse skupaj pa naj bi izgledalo nekako takole: če bomo hoteli na primer kupiti datoteko MP3 iz nekega strežnika v Ameriki ali drugod po svetu, bo ta strežnik moral ugotoviti, da se geografsko nahajamo v Evropi in končni ceni dodati še dodaten "evropski davek". Seveda pa ni dvakrat za reči, da se da tak sistem tudi ogoljufati. Več tukaj.

1 komentar

Red Hat in šolstvo

Slashdot - Red Hat je pred kratkim začel izvajati svoj K-12 Red Hat Linux Pilot Program, s katerim želi podjetje prodreti v različne šole s svojim Linux operacijskim sistemom. Prednost tega programa je, da je za šole popolnoma brezplačen. Vse kar morajo šole storiti je, da si zagotovijo računalnike, ki ustrezajo zahtevam Red Hatovih programov. Več o samem programu si lahko preberite tukaj, podjetje pa je za pohvaliti, saj je to zelo dober način, kako razširiti vpliv Linuxa.

0 komentarjev

Ponovno polnjenje kartuš je težak biznis

CNN - Da proizvajalci printerjev le-te prodajajo za nizko ceno in nato nabijejo ceno kartuš do onemoglosti ve že vsak uporabnik, ki kolikor toliko redno uporablja svoj tiskalnik za tiskanje slik in besedil. To so ugotovili tudi premeteni proizvajalci, ki so se odločili, da bodo rabljene kartuše ponovno napolnili s črnilom in jih ponovno pošiljali na tržišče. To se je izkazalo za dober posel, saj je ponovno polnjenje kartuš naneslo kar 3 milijarde $ sredstev. To pa je postalo trn v peti originalnim proizvajalcem. Okrog te problematike so tukaj spisali članek, ki govori o tem, kako bi lahko v prihodnosti nepooblaščenim polnilcem odvzeli posel. Med drugim je govora tudi o posebnih čipih, ki naj bi bili pritrjeni na kartušah in bi bili namenjeni temu, da bi otežili ponovno polnjenje kartuš s stani nepooblaščencev.

2 komentarja

Microsoftovo premoženje

Slo-Tech - Ste se kdaj vprašali, koliko sredstev ima na razpolago najbolj poznani softverski velikan na svetu - Microsoft? No, če ste se, potem ne smete zgrešiti zanimivi novice na CNN. Tu so se izognili zoprnim statistikam in raje napisali članek bolj primerjalno. Če povzamem: Microsoft ima na razpolago reci in piši 39 milijard $ sredstev, ki pa nezadržno rastejo in bodo v kratkem (če že niso) dosegle in presegle 40 milijard $. To je zares izjemna količina denarja, saj lahko Microsoft z njim kupi 23 space shuttlov ali vse nogometne, hokejske, baseballske in košarkarske ekipe, ali pa vso letalsko industrijo - dvakrat. Skratka, prav zastrašujoča finančna moč Microsofta [8-O].

7 komentarjev

Več podatkov o Playstation 3

SiliconValley.com - Danes nimam ravno veliko časa, zato se bom osredotočil predvsem na novice in vam prizanesel z raznimi testi:
O bodočem Playstationu 3 sem pred kratkim že poročal, a takrat na žalost še ni bilo dovolj podatkov o tem, kdaj naj bi konzolo sploh ugledali. Na Silicon Valley nudijo nekaj več informacij. Po novejših podatkih naj bi bil Playstation 3 nared tam nekje v letu 2005. Vseboval naj bi procesor, ki bo kar 200-krat hitrejši od današnjih računalnikov (OK, za moje pojme malce pretirano), poleg tega pa naj bi ponujal tudi možnost igranja preko hitrih internetnih povezav. Projekt naj bi Sony stal kar 400 milijonov $, govori pa se, da naj bi Sony čipe prodajal tudi drugim podjetjem. Seveda pa tudi konkurenca ne počiva in Microsoft že razmišlja o Xbox 2, na naslednika pa najbrž mislijo tudi pri Nintendu. O Xbox 2 je na internetu kar nekaj razprav, ki pa večinoma temeljijo na govoricah in jih ne mislim objavljati. Če vas zanimajo, jih boste zagotovo našli na The Inquirerju. Več o bodočem...

0 komentarjev