»

Raketa Falcon 9 po izstrelitvi uspešno pristala na morju!

Slo-Tech - SpaceX je včeraj proti mednarodni vesoljski postaji (ISS) izstrelil tovorno kapsulo Dragon, ki jo je z Zemlje ponesla raketa Falcon 9. V petem poizkusu je SpaceX uspel doseči popolnoma kontroliran pristanek rakete na plavajoči ploščadi, kar odpira pot do raket, ki jih je mogoče uporabiti večkrat.

Rakete za enkratno uporabo so potratne, kar je bil tudi eden izmed razlogov za zaključek programa Space Shuttle. Brez stopenjskih raket v vesolje pač ne moremo, a lepo bi bilo, če bi lahko prve stopnje ponovno uporabili, za to pa morajo pristati v enem kosu. SpaceX razvija raketo Falcon 9, ki je sposobna tudi tega.

Prvi uspešen poskus je bila izstrelitev lanskega januarja, ko se je Falcon 9 na zemljo vrnil, a ne najbolj nadzorovano ("trd" pristanek...

20 komentarjev

Facebook ima resen problem: ljudje delijo čedalje manj

Bloomberg - Današnji Facebook je precej drugačen od Facebooka v mladih letih, tako da bi ju že kar težko vzporedili. Razlike niso le vizualne, temveč tudi vsebinske. Facebook ugotavlja, da ljudje dandanes na Facebooku delijo precej manj osebnih vsebin, kot so to počeli nekdaj, manj pa zaostaja objavljanje povezav do različnih vsebin - videoposnetkov, člankov, fotografij itd.

Facebook ima danes 1,6 milijarde uporabnikov, ki so si v desetletju obstoja storitve nabrali zajetno število prijateljev. Ti segajo vse od tesnih prijateljev do sodelavcev in bežnih znancev. Slednjih je nujno več kot tistih prvih, zato so tudi javne objave na zidu precej drugačne, kot so bile v porodnih časih Facebooka, ko smo bili na njem vsi ena malo večja družina.

Veliko se o ljudeh izve tudi...

100 komentarjev

Microsoft Edge postavlja Flash na stranski tir

Slo-Tech - Zdi se, da Flasha v resnici nihče ne mara (celo Adobe), a nihče se od njega ne želi tudi popolnoma posloviti (častna izjema je seveda Applov iOS), pa čeprav imamo na voljo boljše alternative (HTML5, RTC, Web Audio ...). Microsoftova obravnava Flasha v novem brskalniku Edge sledi ambivalentnim smernicam. V novi verziji, ki pride z Windows 10 Anniversary Update, bo Edge avtomatično ustavil predvajanje flasha, ki ne bo imel središčne vloge strani. Nemoteno pa bo deloval flash, kadar bo to bistvo strani, recimo pri spletnih igrah.

To z drugimi besedami pomeni, da se razne reklamne pasice in podobno ne bodo več avtomatično predvajali, temveč bo moral uporabnik nanje klikniti. S tem nameravajo izboljšati odzivnost, zmanjšati...

23 komentarjev