»

Preiskava Mt.Gox postavila na laž

Slo-Tech - Ko je Mt.Gox sprožil prisilno poravnavo zaradi plačilne nesposobnosti, so kot glavni razlog za težave navedli napade na stran, ki so izkoriščali transaction malleability. Gre za mogočo zlorabo v zelo natančno določenih okoliščinah. Neodvisna znanstvena preiskava postavlja njihove navedbe na laž.

Napad poteka tako, da si zlikovec z računa na Mt.Goxu izplača bitcoine v svojo denarnico. Mt.Gox izda ustrezno transakcijo, zlikovec pa počaka, da jo vidi med transakcijami v potrjevanju in tako objavi kopijo transakcije, ki ima spremenjen nepomemben bit. Ta bit se uporabi pri izračuni zgoščene vrednosti (hash), ki je v novi transakciji drugačen, ne pa pri podpisovanju, zato to sploh lahko naredi. Omrežje seveda potrdi le eno izmed transakcij, kar je povsem naključno. Če je Mt.Gox sprogramiran tako, da uspešnost...

4 komentarji

Lažni Android antivirusnik prodan v več deset tisoč izvodih

Virus shield ob zagonu.

vir: curved.de
Neowin - Konec marca je povsem neznani razvijalec Android aplikacij "Deviant Solutions" uspešno splavil svojo prvo "protivirusno" aplikacijo "Virus Shield 1.0" v Googlovi uradni aplikacijski trgovini Google Play, in to za ceno 3.99 ameriških dolarjev. Aplikacija je v dobrem tednu dni presegla 10.000 nakupov. Razvijalec je nato izdal še popravljeno različico "2.2", ki je spet dosegla čez 10.000 nakupov, ter nabrala povprečno oceno 4.7/5 iz skupaj nekaj več kot 1700 glasov. Uspelo ji je celo priti na vrh spiska top 5 najbolj prodajanih plačljivih aplikacij.

Šele prejšnji vikend so potem nekateri uporabniki ugotovili, da aplikacija pravzaprav ne naredi prav ničesar. Ob zagonu zgolj prikaže slikco ščita z rdečo črko "✗"; ko jo...

44 komentarjev

DynDNS ne bo več zastonj

Slo-Tech - Dyn, ki ponuja eno izmed najbolj popularnih storitev za dinamični DNS, ukinja brezplačno verzijo svojih storitev. Kot so zapisali na svojem blogu, od 7. maja letos brezplačna storitev ne bo več na voljo, zato uporabnike pozivajo k nadgradnji na plačljive. V objavi, ki jo je zelo očitno prebral in temeljito popravil njihov oddelek za odnose z javnostmi, so zapisali, da želijo s tem prispevati k čistemu DNS-omrežju, saj se brezplačna infrastruktura sčasoma izrodi, kar vodi do zlorab. Dodajajo, da se bodo odslej laže in bolj posvetili uporabnikom, ki za storitev plačajo in da bodo dobili boljšo podporo in storitev.

V odgovorih na najpogostejša vprašanja pojasnjujejo, da bodo računi na DynDNS Free ostali aktivni do 7. maja. Po tem datumu bodo...

12 komentarjev

Iz Seagata šest terabajtov brez helija

Extremetech - Novembra lani je Western Digital začel prodajati 3,5-palčne trde diske, ki zmorejo shraniti 6 TB podatkov. V ohišje so stlačili sedem plošč, bistvena inovacija pa je uporaba helija, s katerim je napolnjeno ohišje, ki mora biti ustrezno zatesnjeno. Helij je lažji od zraka, povzroča manj upora, hkrati pa ima višjo toplotno prevodnost. Sedaj je na potezi Seagate, ki je prav tako izdal disk s kapaciteto 6 TB, le da sploh niso potrebovali helija.

To pomeni, da bržkone porabi nekoliko več energije in se bolj greje. Disk ima najverjetneje šest plošč, ni pa jasno, kaj je Seagate spremenil, da jih je uspel stlačiti v ohišje brez uporabe helija. Prav tako disk uporablja klasično pravokotno zapisovanje podatkov (PMR) in ne SMR, ki ga pričakujemo šele pozneje letos. SMR je pri...

36 komentarjev

Samsung odkril metodo za proizvodnjo velikih monokristalov grafena

Z leve: grafit, ekspandiran grafit, grafen.

Extremetech - Že precej časa nismo pisali o prebojih na področju grafena, za katerega njegovi raziskovalci verjamejo, da bo v prihodnosti zaradi svojih lastnosti - kot so visoka električna in toplotna prevodnost ter trdnost - nadomestil kopico materialov, tudi silicij v čipih. Sedaj je Samsung sporočil, da je njihov SAIT (Samsung Advanced Institute of Technology) v sodelovanju z Univerzo Sungkyungkwan odkril metodo za pripravo velikega monokristala (pravzaprav monoplasti) grafena, ki sede na čip.

Grafen, ki ga trenutno proizvajajo po svetu, ima več kristalnih rešetk. Sintetizirajo se majhni delci urejenega grafena, ki se potem naključno združijo v veliko plast grafena, kar pa poslabša električne in mehanske materiala, zaradi česar je manj primeren za komercialno uporabo.

...

4 komentarji

Ariel Dorfman in Armand Mattelart: Kako brati Jaka Racmana (1971)

Slo-Tech - Stric Skopušnik je stric Jake Racmana. Babica Katica je Jakova teta, a ni Skopušnikova žena. Lepi Šime je Skopušnikov nečak, Jaka je stric Paka, Žaka in Maka. Mini in Jakica sta dekleti in večni zaročenki Jake in Mikija Miške. Tudi onidve sta obdani s po tremi nečakinjami. V svetu Walta Disneyja ni bioloških staršev ali otrok, mater ali očetov.

Ti nenavadni sorodniki se v stripih pogosto odpravijo na pustolovske pohode in v eksotičnih (divjih) koncih sveta iščejo zaklade. Najdeni zakladi nimajo preteklosti. Nihče ni izkopal zlata, izdelal nakita ali častil svetih podob, zato nimajo lastnika. Ne pripadajo lahkovernim domačinom, ki se ne zavedajo njihove vrednosti. Vrednost – in z njo smisel – dobijo šele, ko jih „rešijo“ Disneyjevi junaki in pospravijo v veliki trezor strica Skopušnika.

Liki brez zgodovine si prisvajajo zaklade brez zgodovine. Nihče ne proizvaja in nikogar ne izkorišča. Sta le kopičenje in potrošnja. Zveni znano?

Waltu Disneyju in njegovemu imperiju zabave so...

40 komentarjev

RaspberryPi postaja nekoliko bolj odprt

Raspberry Pi Compute Module

vir: RaspBerryPi
RaspBerryPi - Odprtokodneže običajno moti vsak del njihovega projekta, ki ni popolnoma odprt. Enako je z Raspberry Pi, ki uporablja zaprt sistemski čip (podrobnosti centralnega in grafičnega procesorja ter pomnilniškega vodila niso znane), a so z veseljem medse sprejeli odprt grafični gonilnik. Zaradi zaprtega procesorja seveda obstoječa strojna oprema prav tako ni popolnoma odprta, kar želijo vsaj nekoliko zmanjšati ter Raspberry Pi obenem približati uporabi v industriji.

Predvsem zaradi industrijske uporabe je bil predstavljen nov modul, t.i. Raspberry Pi Compute Module, ki na tiskanini oblike pomnilniške palčke SODIMM DDR2 nosi prej omenjeni sistemski čip, 512 MB delovnega pomnilnika in 4 GB podatkovnega pomnilnika. Na uporabniku je nato, da zasnuje matično ploščo z vsemi povezavami, ki jih potrebuje. Na...

36 komentarjev

Qualcomm pripravlja 64-bitne Snapdragone 800

Blok shema novinca

Slo-Tech - Qualcomm je na letošnjem sejmu MWC predstavil nekoliko osveženega paradnega konja, Snapdragona 801, ki v primerjavi s predhodnikom, Snapdragonom 800, ne prinese bistvenih izboljšav. Nekoliko so se dvignile frekvence, to pa je praktično vse, kar je novega. Družini Snapdragon 800 se v letu 2015 obeta prehod na 64-bitno arhitekturo, ki tokrat ne bo lastne zasnove. Tako kot z decembra napovedanim Snapdragonom 410 ter februarja napovedanima Snapdragonoma 610 in 615, ki uporabljajo ARM-ovo 64-bitno arhitekturo A53, bosta tudi Snapdragona 808 in 810 uporabljala ARM-ovo arhitekturo, a bo to kombinacija varčnih jeder A53 z zmogljivimi jedri A57. Gre seveda za ARM-ovo tehnologijo big.LITTLE. Oba bosta uporabljala četverico jeder A53, ki jim bo v Snapdragonu 808 družbo...

37 komentarjev