»

Izšel Slo-Tech Linux 2.0!

Slo-Tech - Danes je izšla predstavitvena različica Slo-Tech Linuxa 2. Slo-Tech Linux 2 je brezplačna distribucija operacijskega sistema Linux. Namenjena je slovenskim uporabnikom, ki se želijo spoznati s čedalje bolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slo-Tech Linux 2 je preprost za uporabo in ga ni potrebno namestiti na disk, saj sam teče z zgoščenke.

Slo-Tech Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra, ki skrbi za obdelavo video-posnetkov
  • Scribus, nov program za namizno založništvo
  • Quanta Plus, napreden urejevalnik...

52 komentarjev

Skaal-tel's All in Oneder Helmet

MODTHEBOX - Modifikacij v pravem pomenu besede dandanes že primankuje. Predvsem zaradi že izrabljenih idej in vse "modifikacijske krame", ki se je da danes kupiti v vsaki malo bolje založeni računalniški trgovini. Če vam primankuje idej in če ste se kdaj vprašali, kaj narediti s staro vojaško čelado, multimetrom, napajalnikom, "kretnico" (switch) ter še nekaj malenkostmi, potem si poglejte tale članek, v katerem je avtor vse prej naštete stvari vgradil v vojaško čelado iz druge svetovne vojne. Ideja je zelo zanimiva, in čeprav izvedba ni najbolj profesionalna, je vsekakor vredna ogleda!

2 komentarja

Bo Googlov GMail kršil zakone o zasebnosti?

The Register - Ko so Googlovi predstavniki pred tednom dni najavil GMail, njihovo lastno poštno storitev, katere največja prednost je prostor, ki bo na voljo uporabnikom (en gigabajt), si verjetno nihče med njimi ni predstavljal, kakšen val tako pozitivnih kot negativnih kritik bodo sprožili. Medtem ko se nekateri čudijo nad gromozanskim prostorom, ki jim bo na voljo, pa mnogi drugi pravijo, da bo Googlovo skeniranje elektronske pošte ter prilaganje oglasov glede na nje vsebino, vmešavanje v zasebnost in kršenje zakonov o varstvu podatkov v več državah - na primer v Nemčiji, kjer so se prve za to pristojne agencije že odzvale z opozarjanjem na nelegalnost takšnega početja. Zasebnost ali veliko elektronske pošte? Klik!

2 komentarja

Kaj nam prinaša Toshiba?

The inquirer - Toshiba, ki zadnje čase ne doživlja svojih najbolj rožnatih časov, je danes najavila, da namerava v naslednjih nekaj letih izdati 93 izdelkov, ki jo bodo, vsaj tako upajo, ponovno popeljali do kraljevskega stolčka med azijskimi IT podjetji. Tako naj bi na tržišče poslali 50 inčni prikazovalnik, gorivne celice za prenosnike ter miniaturne trde diske. Za izvršitev tega nameravajo v roku treh let nameniti več kot trilijon jenov za opremo in razvoj. Klik!

0 komentarjev

Splošna relativnost na novi preizkušnji

Stanford - Eno izmed vodil znanstvenega dela je neprestano izpostavljnje hipotez novim in novim napadom. 17. aprila letos bo v tem duhu vesoljsko plovilo Gravity Probe B vzelo v precep splošno relativnost. Natančneje, vpliv masivnega telesa (v tem primeru bo to Zemlja) na gravitacijsko polje. Če teorija stoji, bi morali opaziti dva pojava. Ukrivljanje prostor-časa in gravitacijsko ustreznico površinski napetosti. Zemlja bi naj namreč s svojim vrtenjem v gibanje po isti tirnici pognala tudi delce v svoji bljižini. Kar je nadvse pomembno pri tem pojavu je, da naj bi bil prisoten tudi na mikroskopskem nivoju.

Meritve bodo opravljali s štirimi giroskopi. Ideja resda ni nova, saj je uporabo giroskopov v te namene že v tridesetih letih prejšnega stoletja zagovarjal sir Arthur Eddington, a je tehnologija takrat še ni dohajala. Kar niti ni presenetljivo, če pomislimo, kakšno...

2 komentarja

Nvidia FX5700 Ultra z GDDR3 pomnilnikom

The inquirer - Kljub temu da izid Nvidiine naslednje generacije grafičnih kartic verjetno ni oddaljen več kot mesec ali dva, namerava NVidia na tržišče poslati nove modele FX5700 Ultra, ki bodo uporabljali spominske module GDDR3, kar pomeni nižjo temperaturo, višje hitrosti in posledično zaradi zmanjšanja temperature možnost navijanja grafične kartice še više. Toda, ali resnično rabimo takšne grafične kartice tik pred izidom NV40? Nvidia vsekakor misli, da je tako najbolje.

0 komentarjev

VIA marca slabše kot februarja

X-Bit Labs - Po uspešnem februarju, ko so se po daljšem času padanja kazalci rasti prihodkov vendarle obrnili navzgor, je VIA marca doživela hladno prho. Dohodki od prodaje so napram februarju padli za 12,38 odstotka na 43 milijonov dolarjev. V primerjavi z lanskim marcem je zmanjšanje kar četrtinsko; dohodki so namreč lanskega marca znašali 57 milijonov. VIA uradno teh rezultatov ni komentirala. Klik!

0 komentarjev