»

Bo WolframAlpha spremenil način iskanja informacij po svetovnem spletu?

Slashdot - Stephen Wolfram je na svojem blogu napovedal, da bodo maja v njegovem podjetju Wolfram Research zagnali spletni iskalnik v naravnem jeziku WolframAlpha, ki bo uporabniku na vprašanja v naravnem jeziku vračal konkretne odgovore in ne le povezave na spletne strani, kot je to v navadi pri klasičnih iskalnikih tipa Google,Yahoo...
Sicer je iskalnikov tega tipa že nekaj, ki pa jim to stvar uspeva uresničevati le delno(prepričajte se na Powerset ali Lexxe).

Glede na to, da človek, ki ima za sabo tako kompleksen produkt kot je Mathematica pravi, da bolj zapletene stvari še ni delal ter da mu je vzela zadnjih nekaj let, lahko z upravičenostjo pričakujemo produkt, ki bo spremenil način iskanja informacij po spletu.

Wolfram pravi, da se bomo s tem "produktom" zelo približali idealu o računalniku iz 50. let prejšnega stoletja, ki zna izračunati odgovor na vsako zastavljeno vprašanje.

52 komentarjev

Kiberpipin repertoar

MyCPU

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - Teden je okrog in tudi v tem tednu vas vabimo v prostore na Kersnikovo 6. Na torkovem Pipinem odprtem terminu boste imeli tokrat priložnost poslušati avtorja odprtokodnega projekta MyCPU Dennisa Kuschela (predavanje bo v angleščini), na Spletnih uricah v sredo bo Sebastjan Trepča predstavil delovanje Google App Engine-a, na četrtkovem šestem VIP večeru pa bo vroča debata tekla o inovacijskem novinarstvu in poročanju. Do 10.4. vas vabimo tudi na ogled razstave Kiberpipinega računalniškega muzeja Zgodovina trdega diska. Če se nam ne morete pridružiti v realnem, lahko dogodke spremljate v virtualnem prostoru v živo ali pobrskate po videoarhivu za kakšnim zamujenim predavanjem. Se vidimo v

5 komentarjev

Prihajajo kartice SDXC

bit-tech.net - Junija 2006 so SD standard kartic razširili z SDHC, ki je uradno omejitev prostora dvignil s 4 na 32 GB. Ampak dandanes tudi to ni dovolj, saj so pri Pretecu napovedali nov standard, SDXC (Secure Digital eXtended Capacity; X se pač sliši mnogo bolje kot E), ki naj bi dvignil uradno omejitev na kar 2 TB. Če se ne bi popolnoma držali standardov, bi v teoriji lahko naredili tudi 2 TB SDHC kartico, prav nič pa ne omejuje izdaje nove revizije SDHC standarda, ki bi omejitev prav tako dvignil na 2 TB, a vseeno ne bi dosegal enakih prenosov.

Za le-te Pretec sprva obljublja 50 MB/s, v prihodnosti pa naj bi mediji dosegali do 104 MB/s, sam standard pa je omejen s 300 MB/s. S kapaciteto dveh terabajtov pa se pojavi tudi problem pri podatkovnem sistemu, saj FAT32, ki je večinoma uporabljen na SD in SDHC karticah, sicer podpira naprave z do 2 TB kapacitete, a ima omejitev ene datoteke pri le 4 GB, kar pa je že danes skoraj nepraktično. Zato so se odločili za uporabo Microsoftovega exFATa (oz....

13 komentarjev

Intelovi 6-jedrniki prihajajo na LGA 1366-podnožje

Slo-Tech - Naslednik trenutnih procesorjev Nehalem, Westmere, oz. natančneje 6-jedrni čip s kodnim imenom Gulftown, bo morda deloval tudi na že obstoječih matičnih ploščah, saj bo uporabljal enako podnožje, kot trenutni Core i7 procesorji. Intel sicer še nima delujočega prototipa, da bi to tezo preizkusil, a menijo, da bo kombinacija prihajajočega 6-jedrnika in že obstoječe plošče z X58 čipovjem delovala, če se je proizvajalec pri snovanju le-te držal Intelovih navodil.

Če kombinacija ne bo delovala, bodo seveda potrebne nove matične plošče oz. vsaj večje revizije trenutnih modelov, vsekakor pa bo moč uporabiti trenutni, DDR3 pomnilnik.

9 komentarjev

Corsair z ohišji

vir: Hexus
Hexus - Corsair, prvotno specialist za pomnilnik, ki je svojo ponudbo razširil tudi z USB ključki in SSDji (oboje logična koraka glede na prvotno področje proizvodnje), tuji pa mu niso niti visokorazredni napajlniki in vodna hlajenja, se podaja na novo področje. Na CeBITu so predstavili svoje prvo ohišje, ki bo, kot je za znamko značilno, v višjem razredu ponudbe.Prototip, predstavljen na CeBITU, bo pred končno proizvodnjo doživel še 20 do 25 sprememb, že zdaj pa je vidna smer razvoja. Ohišje je izdelano iz aluminija, 4 trdi diski so na pladnjih, ki jih je moč izvleči...

13 komentarjev

Applu pošla sapa pri App Storu

Slashdot - Applov App Store odlično funkcionira z Applovega vidika, saj jim nosi poštene denarce, razvijalcev novih aplikacij pa ne zmanjka. Nekoliko drugačen pogled na zadevo imajo slednji, saj so se čakalne dobe za uvrstitev v trgovine zelo podaljšale. Medtem ko je procesiranje zahteve za sodelovanje in pregled aplikacije v začetnih dneh trajalo zgolj nekaj dni, naj bi se sedaj ta čas podaljšal na mesece in to celo za brezplačne aplikacije, ki zahtevajo manj papirologije, so razkrili razvijalci v pogovoru za AppleInsider. Nek avtor pravi, da njegove decembrske vloge še vedno niso preučili, pa smo že marca. Problem je, da Apple ni bil pripravljen na tak naval.

Kot poroča ArsTechnica, pa so težave tudi z obstoječimi aplikacijami, za katere se pogodbe počasi iztekajo. Kot so jim pri Applu povedali, nimajo sistema za obnavljanje in podaljševanje pogodb, so pa zatrdili, da ga pripravljajo in da bo kmalu implementiran.

Na koncu omenimo še študijo, ki napoveduje, da bo do leta 2012 Android...

9 komentarjev

Kakšen bo Microsoftov Kumo

Wired News - Microsoft je naznanil, da je začel z internim testiranjem novega iskalnega pogona, ki nosi kodno ime Kumo. Ko bo Kumo nared za uporabo, bodo z njim zamenjali Live Search, in poskusili konkurirati Googlu na področju iskanja po spletu. Celotni projekt naj bi Microsoft zastavil kar resno, tako da je v podjetju trenutno živahno vzdušenje testiranja, nad izdelkom pa naj bili zaposleni navdušeni.

Da bi jim uspelo ogroziti Google, razvijajo novo tehnologijo iskanja, ki so jo poimenovali...

8 komentarjev

CeBIT 2009 se je končal

vir: Heise
Heise - Včeraj se je v Hannovru sklenil letošnji CeBIT, ki ga ja zaznamovalo zmanjšanje števila tako razstavljavcev kot obiskovalcev. Letos si je sejem ogledalo približno 400.000 obiskovalcev, kar je dvajset odstotkov manj kot lani, in je najnižja številka po letu 1987. Tudi razstavljavcev ni pretirano vleklo v Nemčijo, saj so jih našteli le okrog 4300, kar je najmanj po letu 1990 in skoraj četrtino manj kot lani.

Kljub temu naj bi bili razstavljavci pozitivno presenečeni, saj so bili pričakovali še slabši obisk, je dejal August-Wilhelm Scheer, predsednik Bitkoma. Šef sejma, Ernst Raue, je prav tako zelo zadovoljen z izkupičkom. V letih rasti je uspešnost sejma meril skozi prizmo števila obiskovalcev, tokrat pa je moral spremeniti zorni kot. Resda niso dosegli nobenega...

1 komentar