»

SLI za prenosnike

vir: Nvidia
Slo-Tech - Povezava dveh grafičnih kartic s tehnologijo SLI na področju namiznih računalnikov ni nič novega, povezava dveh grafičnih kartic v prenosniku z omenjeno tehnologijo pa velja za novost. Eurocom in WidowPC sta že pred časom predstavila prenosna računalnika, v katerih sta bili v SLI povezani grafični kartici GeForce Go 7800 GTX .
NVIdia je danes tudi uradno predstavila SLI tehnologijo namenjeno prenosnim računalnikom, ki temelji na veznem čipovju nForce 4 za prenosne računalnike.Proizvajalci kot so Sager, Alienware, Velocity Micro, in Voodoo so že pripravljeni na dobavo modelov z dvema grafičnima karticama. Prenosni računalniki...

34 komentarjev

NVIDIA predstavila 7600GT

Hartware.net - V senci velikega bratranca 7900GTX, je nVidia danes predstavila tudi grafično kartico GeForce 7600GT, naslednika izredno uspešne 6600GT. Jedro nove kartice je, podobno kot G71, izdelano v 90 nanometrski tehniki in teče pri frekvenci 560 MHz. Kartica ima 12 pixel cevovodov in 256 Mb 128 bitnega pomnilnika s frekvenco 700 MHz.Kartica je opremljena s po enim Dual-Link in Single-Link DVI priključkom ter HDTV izhodom. Po navedbah nVidie, je GeForce 7600GT za približno 30% hitrejši od konkurenčnega ATI-jevega modela X1600 XT. Cena nove kartice je okvirno 200 Evrov.

Več o novi kartici v izvorni novici na Hartware.net.

43 komentarjev

ATi predstavil Radeon X1800 GTO

ATI - Ko se je že zdelo, da bo današnji dan povsem zeleno obarvan, se je med zeleno barvo primešalo tudi nekaj rdeče: ATI je namreč predstavil grafično kartico X1800 GTO. Gre za najšibkejšega člana serije X1800, ki temelji na grafičnem čipu R520. Ta ima zaklenjene 4 pixel cevovode. Jedro kartice tiktaka pri frekvenci 500 MHz, 256 MB 256 bitnega GDDR3 pomnilnika ima frekvenco 1 GHz. Glede odklepanja cevovodov zaenkrat še ni nič znanega.ATI bo poleg tega v prihodnjih dneh predstavil nove gonilnike, ki bodo omogočili povezavo dveh kartic s tehnologijo CrossFire brez dodatnih priključkov,...

6 komentarjev

NVIDIA predstavila 7900 GTX in GT

Hartware.net - NVidia je skladno z napovedmi danes predstavila grafični kartici GeForce 7900 GTX in GT, ki temeljita na novem grafičnem čipu G71. Ugibanj o njunih specifikacijah je konec. 7900 GTX, katerega poslanstvo je zasesti prestol med grafičnimi karticami, ima frekvenco jedra 650 MHz, njegovih 512 MB 256 bitnega pomnilnika pa frekvenco 800 MHz. Kljub napovedim o 32 pixel cevovodih jih ima ''le'' 24. Prav toliko pixel cevovodov premore njegov manjši brat, GeForce 7900 GT, le da jedro le-tega tiktaka pri frekvenci 450 MHz in ima 256 MB 256 bitnega pomnilnika, s frekvenco 660 MHz. V primeru 7900 GT, količina pomnilnika še ni...

29 komentarjev

Novice o XGLju

OSNews - Pred nekaj meseci smo poročali o predstavitvi Novell Linux Desktop 10, ki je prinesel grafični sistem XGL, podoben Applovemu Quartz Extreme, nekaj podobnega naj bi imela tudi Windows Vista.

Novell pa ni edini pri izdelavi sistema, ki bi za izris oken uporabljal grafično kartico, saj isto stvar razvija tudi Fedora. Imenuje se AIGLX. Nekaj razlik med tehnologijama Novella in Fedore so opisali na Freesoftware Magazine.

Kasneje se je razvedelo, da se bo nekaj kode iz AIGLX-a preneslo v XGL, kar pomeni samo izboljšave za nas uporabnike. Kristianu Hogsbergu je celo uspelo na AIGLX-u poganjati Compiz, prvi upravljalnik oken, ki uporablja OpenGL tehnologijo.

Izšel pa je tudi prvi live CD na katerem lahko to tehnologijo tudi preizkusimo, ne da bi šarili po obstoječi namestitvi na računalniku. ISO sliko si lahko prenesete tudi iz Linux trackerja.

13 komentarjev

TorButton 1.0

Slo-Tech - Eden izmed uporabnikov na poštnem seznamu uporabnikov in razvijalcev omrežja Tor, Scott Squires, je razvil dodatek za Firefox TorButton 1.0. Na voljo je tudi že neuradna poslovenjena različica, ki bo v uraden paket vključena v kratkem.

TorButton je razširitev na Firefox, ki po namestitvi v spodnjem desnem kotu brskalnika (v statusni vrstici) prikaže ali je brskalnik Firefox v internet povezan preko omrežja Tor ali ne. V primeru, da je povezan, se v zeleni barvi izpiše "Tor Enabled", sicer pa v rdeči barvi "Tor Disabled". Med obema načinoma je mogoče preklapljati s preprostim klikom na besedilo. Na voljo je tudi gumb, ki ga je mogoče namestiti v orodno vrstico, vendar privzeto ni prikazan.TorButton spremeni samo lokalne nastavitve...

4 komentarji

MX610 za levičarje

Slo-Tech - Ste vedeli, da je 10 odstotkov vseh genijev levičarjev? Vseeno, navkljub temu, smo (da, smo, jaz sem namreč zagrizen levičar) bili levičarji ergonomsko zanemarjeni. S pojavom ergonomskih rešitev so iznenada vse miške dobile naklon v desno, s čimer so postale popolnoma neuporabne za vse levo-roke opičnjake. Obstajale so določene rešitve, ki pa tehnološko niso bile dorasle hitro se razvijajočemu trgu. Laser, brezžičnost in dodatni gumbi so bili le sanje.

Ko sem pred dvema letoma na sejmu CeBit povprašal prisotnega Šefeta, ali se lahko v bližnji prihodnosti nadejamo kakšne v levo nagnjene...

26 komentarjev