»

iPod nano 1 GB

vir: Apple
Apple - Apple je potihoma izdal novo različico priljubljenega predvajalnika iPod nano, ki je sedaj na voljo tudi v različici z gigabajtom spomina, ki stane $149. Pri nas bo cena okoli 40 tisoč SIT oz. 149 evrov. S tem sta se pocenila tudi oba modela Shuffle, 1 GB izvedenka sedaj stane 99, 512 MB pa 69 dolarjev. Upajmo, da bodo pocenitve opazne tudi v Sloveniji, saj so trenutne cene iPodov Shuffle skoraj dvakrat večje od tistih v ZDA.

21 komentarjev

Druga faza registracije domen .eu (Sunrise 2)

Slo-Tech - Medtem ko so javni organi in lastniki registriranih blagovnih znamk lahko registrirali domene .eu že v začetku decembra lani (Sunrise 1), lahko svojo predpravico za registracijo sedaj uveljavljajo tudi drugi uporabniki. V drugi fazi registracije domene .eu (Sunrise 2) lahko uporabniki uveljavljajo svojo predpravico tudi na podlagi:
- imena podjetja,
- neregistrirane blagovne znamke,
- trgovskega imena,
- prepoznavnega znaka organizacije,
- družinskega imena in
- značilnih naslovov zaščitenih književnih in umetniških del ter drugih pravic, ki so zaščitene z državnim zakonom države članice EU.

Z evropskimi domenami sicer upravlja zasebna neprofitna organizacija EURid, ki jo je izbrala Evropska komisija. EURid ima po vsej Evropi (vključno s Slovenijo) razprostrto mrežo akreditiranih registrarjev, ki domene podeljujejo v skladu s pravilom “kdor prvi pride, prvi melje”.

Sistem rezervacij je akreditiranim registrarjem omogočil tudi precej lahek zaslužek, saj so posamezne domene na...

4 komentarji

Predstavitev Novell Linux Desktop 10

Ars Technica - Novell je prejšnji teden na LinuxSolutions konferenci v Parizu predstavil bodoči Linux Desktop 10. Novellova distribucija Linuxa je primarno namenjena poslovnim uporabnikom, a predstavitev je postregla s precej zanimivimi rešitvami, ki jih bodo zagotovo koristili tudi običajni Linux uporabniki.

Novell se je primarno osredotočil na izboljšave multimedijskega področja. Večina distribucij ob namestitvi ne omogoča predvajanja glasbe v MP3 formatu, saj je ta patentiran ter zato ne ustreza GPL licenci. Tako je razvil glasbeni predvajalnik Banshee, ki uporablja Novell-ov sistem za odkodiranje MP3-jev. Na predstavitvi je bil uporabljen iPod, ki ga je OS ob priključitvi prepoznal ter avtomatsko dodal glasbene datoteke v playlisto.

Največ odobravanja je bil deležen grafični podsistem XGL, ki omogoča izkoriščanje sodobnih grafičnih kartic za prikaz namizja (podobno Apple-ovemu Quartz Extreme). Tako se spremeni navadno namizje v namizje polno različnih oči parajočih učinkov, npr....

31 komentarjev