»

Vzporeden test diskov

X-Bit Labs - V X-bitovih laboratorijih so pod drobnogled vzeli 7 20 GB diskov z zmogljivostjo 20 GB na ploščo. Pobliže so si ogledali Seagatea U5 in Baracuda ATA III, Quantuma Fireball lct20 in Plus AS, Westeren digitalova Protege in Caviar ter Fujitsuja MPG 3204AT. Diske so zelo dobro pretestirali, tukaj pa imate nekaj rezultatov. V dostopnem času se najbolje obnese Quantumov Fireball Plus AS (okoli 13ms), tekmo v prenosih pa je zmagal Seagate Barracuda ATA III (41MB/s na začetku in 25MB/s proti koncu). Pri skoraj vseh testih se je najslabše odrezal Quantum Fireball lct 20, kar pa je tudi razumljivo, saj se vrti le z 4500 obrati na minuto in je zato izredno tih.
Če kupujete nov disk, si test le oglejte, je pa škoda, da niso testirali tudi drugih 20 GB diskov, ki nimajo točno 20 GB podatkov na eni plošči... me prav zanima kako bi se obnesli IBMi.

0 komentarjev

Igričarski sistem za 300 tisoč tolarjev

Sharky Extreme - Še ena novica iz Sharky Extrema. Še en vodič, in tokrat o kupovanju dokaj poceni računalnika za igranje igric.
Tako kot vedno so sestavili dve konfiguraciji, eno Intelovo in drugo AMDjevo. Ohišje je midi tower z 300W napajlnikom. Intelova konfiguracija vsebuje Asus CUSL2-C matično ploščo in retail Pentiuma III 800 na 133 MHz vodilu (zakaj pa to?). AMDjeva pa Gigabytovo mama plato GA-7ZX in Thunderbirda 900. Ostale komponente so: 128MB PC133 rama, 20 GB IBMov 75GXP disk, Geforce 2 MX, Sonyev G200 zaslon, SB live! Value, neke Altec zvočnike, Pioneerjev 16/40 DVDrom. Tipkovnica je že standardno Microsoftova Natural Elite, glodalec pa je prav tako od Microsofta, Intellimouse Explorer. Hja... dobra izbira, a tistim, v katerih je vsaj malo overklokerske duše, bi jaz priporočal, da vzamejo 100 MHz verzijo Pentiuma... Klik!

4 komentarji

OC Pentiuma 4

Sharky Extreme - Tole pa je nekaj... Ne bi se branil 1.8 gigaherčnega Pentiuma 4 v družbi Geforcea 2 Ultra. No ja, da ne bo slučajno kdo mislil, da je Intel izdal 1.8 GHz verzijo Pentiuma 4... Ne, to je uspelo navijačem pri Sharky Extremu. Rezultat navijanja 1.4 GHz različice Pentiuma 4 je prinesel hitrost 1819 MHz, 3491 točk pri CPU testu SiSoft Sandre (2231 FPU) in 232,6 slik na sekundo v Quakeu 3. Ti rezultati so bili dobljeni pri resoluciji 640x480, brez zvoka in z nastavitvami na normal. Kakorkoli že, malo razburjenja za lahko noč ne more škoditi .

6 komentarjev

Intelov Roadmap

Tom's Hardware - Hja.. danes je pa na Slo-techu neko pomanjkanje novic...
No nekaj vam jih bom priskrbel jaz.

Začnimo s Tom's Hardwareom. Napisali so obširen članek o Intelovih čipovjih in procesorjih. Opisano je vse od sedanjega Pentiuma 4, novega izboljšanega Pentiuma 4 (Northwood), preko prihodnikov Pentiuma III do mobilnih rešitev in strežnikov. No ja kakorkoli, tale članek je zelo dobro napisan in zelo informativen, zato vam ga priporočam.

0 komentarjev

Radeon LE v prodaji

X-Bit Labs - Huh, ljudje, jaz sem sedaj zmatran k'svina (posledica celodnevnega blodenja po Ljubljani), a vseeno se bom potrudil in napisal nekaj novičk samo za vas . Prva novica je novica o okrnjeni verziji ATI - jevega Radeona, Radeonu LE. Zadevca ima:
  • 32MB DDR SGRAM s 128bit bus - om;
  • 150MHz RAM in jedro;
  • Brez HyperZ podpore;
  • 2 texturna cevovoda, vsak s tremi texturnimi enotami.
Jah, ATI - jev MX je tole, ki je spričo svoje cenem $110 naj bi bila, kar zanimiv.

0 komentarjev

Zgodovina NVidie

FiringSquad - Na FiringSquad so tokrat napisali članek o NVidi kot podjetju. Opisali so, kako je NVidia skoraj propadla zaradi svojega čipa NV1, kako je NV2 pogorel pri tekmi za Dreamcast, in vrnitev v areno z Rivo 128 in Rivo TNT ter TNT 2, ter vzpon na sam vrh s serijo GeForce. Omenjena pa je tudi NVidina nova konkurenca - ATI, ki se je z čipom Radeon zavihtel povsem ob bok NVidi. Očitno še ne bo vse tako črno, kot so nekateri napovedovali... Klik!

1 komentar

Sony predstavil novo grafično srce

FlipCode - Sony je predstavil novo grafično srce, ki ga bo vsebovala prenovljena verzija Play Station 2. Čip je naravnost gromozanski, saj vsebuje kar 287.5 milijona tranzistorjev (GeForce 2 GTS - 25 milijonov)! Sony pa predvsem odpravlja napako originalnege verzije Play Station 2, ki zaradi premalo pomnilnika ni mogla dosegati predvidenih hitrosti. Nov čip bo tako vseboval kar 32MB pomnilnika (originalni Play Station 2 le 4MB), pri propustnosti 48G byte-ov na sekundo (enako kot originalna verzija). Vse ostale specifikacije pa so ostale nekako nespremenjene:
  • maksimalno 75M trikotnikov (majhni trikotniki)
  • 25M teksturiranih in prosojnih trikotnikov
  • 2.4G pik/sec
  • 1.2G teksturiranih pik/sec
Tukaj.

7 komentarjev