»

Nova različica podatkovne baze PostgreSQL 9.5 prinaša obilico novosti

Slo-Tech - V čertrek je izšla nova različica strežnika za upravljanje s podatkovnimi bazami PostgreSQL, ki prinaša kar nekaj zanimivih novosti.

Dlje časa pogrešana funkcija v PostgreSQL je bil "UPSERT" (skrajšano za "INSERT, ON CONFLICT UPDATE"), ki omogoča, da aplikacija z istim SQL stavkom obravnava nove in obstoječe zapise. To precej poenostavi logiko same aplikacije, saj je preverjanje konfliktne situacije izvedeno v podatkovni bazi, tako da se zagotovi atomičnost spremembe. Uporabniki MySQL to poznajo kot INSERT ON DUPLICATE KEY UPDATE.

Z različico 9.5 je podpora za JSON nadgrajena, da je sedaj možno podatke v JSONB poljih spreminjati s funkcijami v podatkovni bazi - dodajati, nastaviti in brisati elemente znotraj JSON objektov, tako da ni več potrebno JSON objekta spreminjati v zunanji aplikaciji. Dobrodošla je tudi funkcija json_pretty, ki JSON objekt izpiše na bolj čitljiv način.

Pomembna novost je možnost kontrole dostopa do podatkov na nivoju vrstic in stolpcev (t.i. row level...

57 komentarjev

CES: Prvi usmerjevalnik za 802.11ad je tu

Slo-Tech - Pred približno poldrugim letom smo pisali, da Samsung razvija gigabitni Wi-Fi pod komercialno oznako WiGig, ki se uradno imenuje 802.11ad. Sedaj smo videli tudi prvi s tem standardom združljiv usmerjevalnik, ki pa roko na srce vsaj vizualno ni presežek.

Wi-Fi 802.11ad ima najvišjo teoretično hitrost prenosa 4,6 Gb/s oziroma 575 MB/s, kar je približno petkrat hitreje od dvokanalnega 802.11ac, ki je trenutno najhitrejši. Standard so kovali vse od leta 2009, leta 2014 pa dokončali. Višjo hitrost dosega na račun višje frekvence 60 GHz, kar seveda negativno vpliva na domet. Pri tako visoki frekvenci so problem že običajne ovire, saj imajo ti valovi tako kratko valovno dolžino (5 milimetrov), da se na...

75 komentarjev

General Motors spodbuja prijavo hroščev

Ars Technica - Avtomobili s svojo elektroniko postajajo čedalje pametnejši, pa četudi sploh še niso samovozeči. Zato je dobrodošla odločitev General Motorsa, da kot prvi klasični proizvajalec avtomobilov (Tesla ga je že prehitel) razpiše program za prijavo hroščev in ranljivosti, ki jih raziskovalci in hekerji odkrijejo v njihovih vozilih.

Tu ne gre za nedolžne luknje, kar sta poleti pokazala raziskovalca, ki sta uspela prevzeti popoln nadzor nad Jeepom Cherokeejem. To je bil le najbolj znan napad na ranljivost v vozilu, sicer pa imajo večje ali manjše luknje praktično vsi avtomobili. Doslej je bil odziv proizvajalcev napadalen, saj so grozili s tožbami, zato se večina raziskovalcev niti ni odločala za razkritje kakršnikoli najdenih ranljivosti.

Zato je razveseljujoča odločitev...

2 komentarja