»

Slovenski geografski podatki na gaeaplus.si

Slo-Tech - Na spletni strani gaeaplus.si je podjetje XLAB pod imenom Gaea+ dalo na voljo orodje za prikazovanje geografskih in še nekaterih drugih podatkov iz različnih virov na območju Slovenije. Tako so poleg osnovnih geodetskih in ortofoto podatkov med drugimi na voljo naprimer katastrski podatki o zemljiščih, trase avtobusnih linij LPP, okoljski in prometni podatki ter nekateri podatki Statističnega urada RS. Zaenkrat je Gaea+ v beta fazi, obeta se še nekaj popravkov in novih funkcij, upamo, da tudi izboljšav v samem uporabniškem vmesniku. Orodje Gaea+ je mogoče vključiti v spletne strani, a žal le z uporabo Jave.
Slovenci smo tako dobili orodje za iskanje krogov na žitnih poljih, prvega pa lahko že odkrijete v Prekmurju.

Več o orodju si lahko v torek 13.1.2009 ogledate na Pipinem odprtem terminu v Kiberpipi.

15 komentarjev

Sedem najbolj zabavnih kiberkriminalnih dejanj leta 2008 po izboru Wireda

Wired Blog - Na Wiredu so objavili seznam sedmih najbolj zabavnih kiberkriminalnih dejanj leta 2008.

Prvo mesto zaseda bančni rop, kjer je ropar oblečen v modro majico, površnik, z zaščitno masko in očali s poprovim razpršilcem onesposobil voznika blindiranega vozila ter ukradel 400.000 USD. Ko je na mesto ropa prispela policija, je bilo na mestu zločina večje število enako oblečenih oseb. Kasnejša preiskava je pokazala, da je ropar (kasneje so ga ujeli) na spletu objavil oglas, da ponuja službo na gradbišču, prosilci za delo pa naj ob določeni uri pridejo na določeno mesto oblečeni v enaka oblačila, kot jih je nosil ropar.

Drugo mesto zaseda precej iznajdljiva goljufija nekoga, ki je ugotovil, da ob odprtju bančnega računa banka na denar nakaže manjši znesek s katerim preveri ali je bančni račun uspešno odprt. Prevarant je napisal skripto, ki je odprla 60.000 bančnih računov ter s pomočjo teh "testnih" nakazil zbral 58.000 USD. Na njegovo smolo so ga dobili.

Tretje mesto zaseda...

20 komentarjev

Britanci na internetu najraje ob nedeljah popoldne

Slashdot - Običajno predpostavljamo, da je internet najbolj oblegan med tednom zvečer, ko imajo ljudje čas po napornem delavniku priklopiti se na medmrežje, a nova raziskava britanskega Ofcoma govori drugačno zgodbo. Res je, hitrost zaradi količine uporabnikov med tednom začne padati po petnajsti uri, ko se v Veliki Britaniji konča pouk, in doseže minimum zvečer med enaindvajseto in dvaindvajseto uro. Presentljiv pa je podatek, da omrežje še bolj poklekne ob nedeljah med sedemnajsto in osemnajsto uro, ko imajo očitno uporabniki največje veselje brskati po spletu, čeprav imajo na voljo ves ljubi dan. Klik!

7 komentarjev

Skype tudi za mobilnike

Yahoo News - Včeraj je Skype, ki ga po svetu milijoni množično uporabljajo za brezplačne (video)klice z računalnika na računalnik in ugodne klice na mobilne in stacionarne številke v drugih državah, izdal posebno verzijo svojega klienta, ki je prilagojena mobilnikom in bo za delovanje potrebovala zgolj Javo. Scott Durchslag, izvršni direktor Skypa, je dejal, da je za Skype velik korak naprej to, da so omogočili njegovo uporabo napravam z Androidom in tudi stotinam drugih mobilnih telefonov. Skoraj polovica svetovnega prebivalstva uporablja mobilne telefone in mnogo izmed njih so že zdaj uporabljali Skype drugod, je še dodal. Nova verzija lite bo podpirala telefone LG-ja, Motorole, Nokie, Samsunga in Sony Ericssona. Beta verzija programa je že dostopna na njihovi strani, a program za zdaj omogoča klicanje le v ZDA, VB, Poljsko, Brazilijo, Švedsko, Dansko, Finsko, Estonijo, Avstralijo in Novo Zelandijo.

20 komentarjev

AMD izdal nova Phenoma II

AMD - Po pričakovanjih je AMD včeraj na CES-u predstavil svojo novo družino procesorjev, ki so zgrajeni v 45 nm tehnologiji. Že lani je izšel Shanghai kot sploh prvi AMD-jev procesor v tej tehnologiji, sedaj pa se mu je pridružila skupinica Phenom II X4, ki smo jo prej poznali pod kodnim imenom Deneb. AMD od njih pričakuje dvajsetodstotno pohitritev v primerjavi s prvimi Phenomi, ki so bili zgrajeni v 65 nm, predvsem na račun višjih frekvenc, večjega 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika, izboljšav v mikroarhitekturi in uporabe pomnilnika DDR3 (ki ga bodo podpirale šele različice za ležišče AM3, trenutni pa so AM2+). Štirijedrni Phenom II X4 940 Black Edition s 3 GHz bo stal 275 dolarjev, inačica X4 920 z 2,8 GHz pa 235.

AMD ju je za igričarje zapakiral v platformo Dragon, kjer sta poleg procesorjev še AMD-7 vezni nabor in grafična kartica serije ATI Radeon HD 4800, in ki bi morala stati manj kot 900 dolarjev. Veliki proizvajalci računalnikov, kot so Alienware, Dell in HP, so že...

54 komentarjev