»

Dogodki v Kiberpipi od 10. do 14.12.

Kiberpipa - O četrtem tradicionalnem No-lan partyju, ki bo v ponedeljek, 10.12. ob 17h potekal v Kiberpipinem računalniškem muzeju, je bilo pisano že eni izmed preteklih novic. Naj še enkrat spomnimo, da bo tekmovanje tokrat potekalo na Commodorjih 64, in sicer v Commodore BASIC V2 programiranju in nato v legendarni igri Wizard of Wor. Prijave zbiramo na muzej at kiberpipa.org. Zelo zaželjeno je, da udeleženci, ki imajo to možnost, prinesejo sabo joystick in morda kar Commodorja 64. Tukaj si preberite pravila igre in potek dogajanja četrtega No-lan partyja.Torkov Pipin odprti termin (11.12. ob 19h) bo namenjen enemu največjih odprtokodnih sistemov za strojno učenje in odkrivanje zakonitosti iz...

10 komentarjev

Protipiratski Vistin SP1

Microsoft - Pirate v naslednjih nekaj mesecih znova čaka delo. Microsoft je namreč napovedal, da bo prvi servisni paket za Windows Vista, izšel naj bi v prvi četrtini naslednjega leta, onemogočil dva znana načina za izogib aktivaciji. Tako naj sistema ne bi bilo več mogoče prelisičiti s spremembo oznake BIOSa, ki bi Okna prepričal, da gre za OEM različico. Ravno tako naj se ne bi več dalo spreminjati časa med namestitvijo in aktivacijo (Grace Timer).

Uporabniki, ki si bodo Okna z razgledom™ omislili na livadi ali v Salamonovem oglasniku, naj bi sicer lahko uporabljali vso funkcionalnost izdelka, le uporabniška izkušnja naj bi se "popestrila" z opaznimi sporočili o nelegalnosti programske opreme in napotki, kako jo legalizirati.

Ali bo servisni paket prinesel še kakšno izboljšavo za uporabnike legalnih Oken, izvirna novica ne poroča.

53 komentarjev

Western Digital pravi ne multimediji

The Register - Da ne bi nevede zašli na kriva pota deljenja zaščitene avtorske vsebine, skrbijo odslej prav vzorno tudi pri Western Digital. Njihova nova generacija prenosnih trdih diskov My Book World Edition vsebuje tudi program WD Anywhere Access, ki omogoča oddaljen dostop do podatkov, četudi računalnik, na katerega je disk priključen, izključen.

V boju proti piratstvu pa so posegli po nekoliko nekonvencionalnih metodah. Nova terabajtna različica diska tako ne omogoča dostopa do večpredstavnostnih datotek s sumljivimi končnicami (AVI, MP3, DIVX, DVI, MPEG, MP*, WM* ...) prek zgoraj omenjenega programa. Klik!

25 komentarjev

Visti desetina

X-Bit Labs - Pri Net Applications so se poigrali s številkami in obelodanili sledeče statistične podatke o razširjenosti operacijskih sistemov na domačih računalnikih v letošnjem letu. Ugotavljajo, da se je delež Microsoftovega paradnega konja v zadnjem mesecu povečal za dobro odstotno točko, tako da je Vista sedaj nameščena na 9,19 odstotka računalnikov. Najbolj priljubljeni ostajajo XP-ji s 78,37 % deležem, sledijo pa Windows 2000 z 2,97 % in stara osemindevetdesetka z 0,76 %.

Skupno tako Microsoft obvladuje 92,24 % vseh računalnikov, kar je slabo odstotno točko manj kot pred letom dni. Na drugem mestu se je s 6,80 % okrepil Mac OS, sledi pa Linux s polodstotnim deležem. Pri Net Applications še napovedujejo, da bo do konca leta Vista naložena na desetini domačih računalnikov. Klik!

62 komentarjev