»

Večina ekonomskih člankov neponovljiva

Business Insider - Temelj znanstvenih raziskav je ponovljivost, najsi gre za zmožnost ponovitve in rezultatov poizkusa ali pa vsaj rezultatov iz zbranih surovih podatkov z isto metodologijo, kadar poizkusa ni mogoče ponoviti. Znanost ima svoje probleme, ki so po navadi posledica malomarnosti ali cel namernega ravnanja avtorjev. Narašča število umaknjenih člankov, ker so v njih neresnični podatki ali popolne neumnosti. Velike ponareditve odmevnih rezultatov so sorazmerno redke in imajo resne posledice, pri vseh teh nepravilnosti pa gre za manjši del člankov - velika večina je še vedno povsem resničnih in ponovljivih.

To pot je ponovno pod drobnogledom ekonomija, ki nam je dala eno najbolj razvpitih afer, ko sta Carmen...

29 komentarjev

Apple prvak v parkiranju denarja v davčnih oazah

Slo-Tech - Ameriški think tank Citizens for Tax Justice je objavil poročilo o izogibanju plačevanja davkov največjih ameriških podjetij na seznamu Fortune 500, na katerem prednjači Apple. Podjetje ima v tujini parkirano in za nedoločen čas (do vrnitve v ZDA) odložene davke za 181 milijard dolarjev. Če bi ta znesek vrnili v ZDA kot dobiček, bi plačali približno 60 milijard dolarjev davka. To pa niti za ogromen ameriški proračun ni več zanemarljiva številka, saj predstavlja 200 dolarjev na vsakega prebivalca ZDA.

Apple še zdaleč ni edino podjetje, ki na podoben način legalno znižuje svojo davčno osnovo. Kar 72 odstotkov podjetij s seznama Fortune 500 ima podružnice v davčnih oazah, med njimi tudi praktično vse tehnološke multinacionalke. Skupaj ima 358 podjetij s seznama kar 7622 podružnic v davčnih oazah, kar priča o...

101 komentar