»

SSD diski uničujejo digitalne dokaze

news.techworld.com - Kot je znano, je s posebno programsko opremo mogoče obnoviti izbrisano vsebino (datoteke) na trdih diskih. To velja za datoteke, ki so bile zgolj izbrisane, ne pa tudi prepisane (tim. varno brisanje). To dejstvo seveda s pridom izkoriščajo tudi digitalni forenziki, ki v okviru preiskave trdih diskov lahko obnovijo že izbrisane podatke.

A kot kaže, se to s prihodom SSD diskov radikalno spreminja. Graeme B. Bell in Richard Boddington iz avstralske Murdoch University sta namreč ugotovila, da SSD diski, ki podpirajo funkcijo TRIM izbrisane podatke nepovratno uničijo.

Njuni testi so pokazali, da SSD diski ob tim. hitrem formatiranju (tim. quick format) podatke uničijo v samo treh minutah. Proces uničevanja podatkov pa poteka tudi v primeru, ko je bil disk priključen na blokator pisanja (tim. write blocker, posebna naprava, ki fizično preprečuje kakršnokoli pisanje podatkov na disk).

V primeru, da disk ni bil priključen na blokator pisanja, je bilo po treh minutah mogoče obnoviti samo...

61 komentarjev

Napaka na satelitu prizadela komunikacije severnega dela Kanade

CNet - Včeraj je bil velik del Kanada prikrajšan za internetni dostop, delujoče bančne avtomate, nekatere televizije kanale, težave pa so imela tudi letala. Razlog je bil na prvi pogled precej neverjeten - tehnične težave je imel satelit Anik F2, ki se je zaradi "tehnične anomalije" obrnil proč od Zemlje in večji del dneva ni deloval.

Kadar imajo sateliti težave v delovanju, se avtomatično obrnejo proč od Zemlje proti Soncu, pojasnjuje John Flaherty iz Telesata. Tako ravnanje je predvideno zato,...

20 komentarjev