»

Latvijci se smejijo Microsoftovi Visti

Yahoo News - Kadarkoli kdo omeni Visto, se nas večina zgolj kislo nasmehne, ko pomislimo na vse obljubljene funkcije in datume izida, Latvijci pa niso takšni. Ob omembi novega operacijskega sistema bruhnejo v smeh - vista namreč v njihovem jeziku pomeni kuro oz. žensko, ki se jo poimenuje po tej domači, ne preveč bistri živali. Microsoft zaenkrat nima namena preimenovati operacijskega sistema in bo očitno še naprej skrbel za zdravje tega malega baltiškega naroda, nesporazum pa so sprejeli zelo optimistično. Menijo, da jim je pomagal doseči prepoznavnost brez obsežne medijske kampanje - vsekakor bolje od škandala z latinskoameriškimi Windowsi XP, v katerih sta bili opciji za spol moški in kuzla.

Enako skrb bi nam posvečal Volkswagen na področju Balkana, če bi za naslednika Lupa zadržal sprva predvideno ime -- Tupi. Sedaj ga lahko kupite pod manj zdravilnim imenom Fox. Moj email pred leti je očitno zalegel...

9 komentarjev

GNOME 2.16

GNOME - Predvčerajšnjim je izšla nova različica prostega in odprtokodnega namiznega okolja za Linux in ostale na UNIX-u bazirane sisteme -- GNOME 2.16. Med vsemi izboljšavami velja še posebno omeniti uporabo knjižnice GTK+ 2.10, ki omogoča novo pogovorno okno za tiskanje in novo pogovorno okno za odpiranje datotek. Nova je tudi podpora za 3D efekte (ki pa je privzeto izključena), urejevalnik menijev Alacarte, program za ustvarjanje zapiskov Tomboy, boljše upravljanje za prenosne računalnike, uporaba grafične knjižnice Cairo v programu Evolution in še nekatere ostale posodobitve. Z različico 2.16 je svoj prostor med podprtimi jeziki našla tudi slovenščina, dodatne informacije o novi različici so na voljo na strani GNOME 2.16 Release Notes.

9 komentarjev

Poganjanje Oken in okenskih programov na OS X

golem.de - Parallels Desktop, o katerem smo že poročali, omogoča poganjanje drugih operacijskih sistemov paralelno z OS X na Intelovih Macih, sedaj pa je tu njegova nadgradnja, ki omogoča tudi vzporedno delovanje Microsoft Viste RC1. Druge novosti so paralelno delovanje v še razvijajočem Leopardu (OS X 10.5), odpravljene napake pri poganjanju Solarisa in nov dodatek k spisku paralelno delujočih OS-ov -- OpenBSD 3.8. Nadgradnja je za obstoječe uporabnike brezplačna, za ostale je možna testna uporaba, ki lahko traja do dveh tednov in enega dneva.


Če vam do paralelno delujočih operacijskih sistemov ni, je podjetje CodeWeavers pred dnevi izdalo program CrossOver Mac, ki omogoča instalacijo in uporabo (ne vseh) programov narejenih za Windows...

5 komentarjev

GeForce 7900 GTO?

Hkepc - Po poročanju HKEPC naj bi nVidia v kratkem predstavila grafično kartico GeForce 7900 GTO za evropski OEM trg. V osnovi gre za GeForce 7900 GTX z nižjo frekvenco pomnilnika, saj le-ta pri različici GTO znaša 1,38 GHz, poleg tega bo s ceno slabih 300 evrov od svojega večjega brata cenejša za več kot stotaka. S predstavitvijo GeForce 7900 GTO naj bi pri nVidii postavili močnega konkurenta ob bok ATI-jevi seriji Radeon X1950, poleg tega pa bodo na ta način poskusili hitreje sprazniti zaloge G71 čipov ter pripraviti teren za konec leta prihajajoči G80. Več o tem na HKEPC in hartware.net.

"Nova kartica -- nova oznaka," je zadnje čase popularen princip pri imenovanju izdelkov. XT, GTO, XL, PE, GT, GS, PRO, Ultra, LE, SE, GTO2 in gotovo sem še kaj pozabil -- kako se naj potem novopečeni kupec znajde med grafičnimi karticami?

11 komentarjev

Domače branje: "Glyn Moody. 2001. Rebel Code. Penguin, London."

Slo-Tech - Konec prejšnjega meseca, natančneje 25. avgusta 2006, je minilo natanko 15 let od kar je, takrat finski študent, Linus Torvalds na (kdo se še spomni novičarskih skupin) USENETU v skupini comp.os.minix javno naznanil svoj hobi - začel se je ukvarjati z izdelavo operacijskega sistema, podobnega Minixu, ki bo tekel na Intelovi platformi 386. Skupaj s tem obvestilom je javno objavil tudi FTP naslov, na katerem je bila dostopna njegova izvorna koda.

Kaj se je zgodilo v naslednjih 15 letih, bolj ali manj podrobno vemo vsi. Če pa vas zanimajo podrobnosti, kaj se je dogajalo na področju odprtokodnega programja pred in po tem, kako je Linux vstopil v poslovna okolja in kaj je k temu pripomoglo, vam priporočamo branje knjige Rebel Code, Linux and Open Source Revolution. Novinar Glyn Moody v dokaj preprostem, netehničnem jeziku podrobno opisuje zgodovino razvoja odprtokodnega programja, od začetkov Richarda Stallmana in projekta GNU, prek razvoja Linux jedra, do najpomembnejših...

1 komentar

Primerjava spletnih urejevalnikov besedila

Slo-Tech - Web 2.0 je trenutni spletni hit, že dolgo pa strokovnjaki napovedujejo tudi, da se bo počasi vso procesiranje preselilo na strežnike, domači računalniki pa bodo samo odjemalci, z internetom povezani na te gigantske sisteme. V praksi je takšnega početja bolj malo, smo pa vizijam prihodnosti vsak mesec bliže - eden od korakov, ki nas pelje tja, so spletne aplikacije. Te so v zadnjem času doživele pravi bum, postajajo vedno bolj zanesljive, pa tudi po zmogljivosti se približujejo običajnim računalniškim programom, njihove prednosti pa so univerzalnost in (zaenkrat) brezplačnost. Na strani Linux.com so izvedli preizkus enega tipa tovrstnih aplikacij -- urejevalnikov besedila. Poleg Googlove novosti z imenom Writely, ki je pobrala tudi prvo mesto, so jim pod roke prišli še ThinkFree Online ajaxWrite in Zoho Writer. Mnogi boste ob testu presenečeni, kaj zmore narediti program, ki za zagon potrebuje spletni brskalnik, če v zadnjem letu niste sledili novostim na tem področju,...

3 komentarji

IBM gradi nov superračunalnik

BBC - Čeprav je Blue gene/L še vedno edini superračunalnik, ki je presegel mejo 100 teraflopov (100 trilijonov operacij na sekundo), njegov rekord je namreč kar 280, na višku pa za kratek čas celo 367 teraflopov, IBM-u to očitno ni dovolj. Načrtujejo namreč izgradnjo novega superračunalnika, zaenkrat poimenovanega Roadrunner. Njegove zmogljivosti naj bi po napovedih segale preko 1 petaflopa (1000 teraflopov) v normalnih razmerah ter 1,6 petaflopa na višku zmogljivosti. Monstrum bo najbrž situiran v Nacionalnem Laboratoriju v Los Alamosu, njegova naloga pa naj bi bila zagotavljanje varnosti in zanesljivosti jedrskega orožja ZDA.

Izvirno novico je na BBC-ju odkril snow. Hvala mu!

8 komentarjev

Izid Wii-ja se bliža

Gizmodo - Naslednji teden bodo uradno znane vse informacije, povezane z Nintendovo prihajajočo konzolo, o katerih se špekulira že od sejma E3. Po mnenju magazina MCV bo Wii (nekoč poznan pod kodnim imenom Revolution) na voljo kupcem od štiriindvajsetega novembra letošnjega leta, stal pa naj bi 150 funtov, kar je občutno ceneje od prihajajočega Sonyjevega PlayStation-a 3 in tudi od oskubljene verzije konzole Xbox360. Več o tem v izvorni novici.

Na drugi strani je po poročanjih Gizmoda IBM potrdil, da že tri tedne izdeluje in dobavlja čipe Broadway, ki bodo poganjali novo Nintendovo konzolo, kar je znak, da bo gizmo, nasprotno od Sony-jevega paradnega konja, na voljo v velikih številkah, morda pa tudi bolj zgodaj, kot je bilo napovedano. Ne spreglejte dodatnih informacij, vse govorice pa bomo potrdili oz. ovrgli čez teden dni.

12 komentarjev

Nokia bo uvedla imena namesto številk

Digital Trends - Ljudje si besede nedvomno zapomnimo lažje kot številke brez pomena. V računalniški branži smo tako navajeni GeForcov, Pentiumov, Audigyjev in ostalih bolj ali manj smiselnih nazivov za izdelke, medtem ko se na trgu mobilnih telefonov tovrsten koncept uveljavlja šele v zadnjem času. Začela ga je Motorola s popularno britvijo in nedavno izdanim kamenčkom (RAZR & PEBL), kmalu se je s čokoladkami pridružil še LG, po novem pa bo dajal besedna imena svojim mobitelom tudi proizvajalec, ki je do sedaj najbolj izkoriščal številska poimenovanja - finska Nokia. Namesto nesmiselnih nazivov, kot so 6234, 3210 in 7650, nas bodo obdarjali s poetičnimi imeni, so povedali včeraj, prvo med njimi pa se bo glasilo Sirocco. Izvorno novico lahko najdete na strani Digital Trends.

22 komentarjev

Štirijedrni AMDji šele leta 2007

Slo-Tech - Na tiskovni konferenci, ki se je petega septembra odvijala v Dresdnu, je AMD novinarjem pokazal svoje načrte za prihodnost ( roadmap), ki se dotikajo štirijedrnih procesorjev. Za razliko od Intel-a, ki bo tovrstne izdelke splavil že konec tega leta, bodo pri AMD-jevi na voljo šele v drugi četrtini 2007, kljub vsemu pa drugi največji proizvajalec procesorjev ostaja optimističen. Med drugim so predstavili tudi posodobljeno tehnologijo za varčevanje z energijo, imenovano PowerNow!, ki skrbi za upočasnjevanje procesorja ob manjših obremenitvah - na tem področju so pred konkurenco. Za razliko od Intelovih treh stopenj upočasnjevanja procesorja jih imajo kar pet, kar jim omogoča do dve...

23 komentarjev

Zone-H od sedaj tudi v slovenščini

zone-h - Eno večjih spletišč, posvečenih informacijski varnosti, Zone-H je odslej na voljo tudi v slovenščini. Na njem se nahajajo novice s področja informacijske varnosti, obsežen arhiv razobličenj ( defacement-ov), obvestila o odkritih ranljivostih različnih aplikacij, na voljo pa je tudi storitev o obveščanju, če se je vaša spletna stran pojavila na seznamu razobličenih spletnih strani in še kaj. In ko smo že pri računalniški varnosti, lahko omenimo tudi, da se 25. septembra prične prireditev labZone, v okviru katere se bodo odvila tudi predavanja z omenjeno tematiko. Glede na to, da je administrator Italijan, se bo vse skupaj večinoma dogajalo v različnih italijanskih mestih, tako da bomo lahko brez večjih problemov prisostvovali tudi slovenski navdušenci.

4 komentarji

Test GeForce 7900GS

AnandTech - Konec tega leta lahko v povezavi z izidom Windows Vista počasi pričakujemo grafične kartice, ki bodo podpirale DirectX 10. Ta prehod bo od proizvajalcev zahteval precejšnjo posodobitev njihovih izdelkov, preden pa bodo čipi z novimi arhitekturami na voljo, si morajo proizvajalci zagodoviti čimvečji finančni priliv s posodabljanjem starejših grafičnih procesorjev. Nedavno je bil tako najavljen GeForce 7900GS, ki bi naj zapolnil spodnji del višjega cenovnega razreda s ceno 200 dolarjev, pred nekaj dnevi pa se je pojavil opis omenjene kartice - piksle so iz nje stiskali pri AnandTechu. Izdelek je več kot zadovoljivo opravil svojo nalogo, vseeno pa rezultati niso nič kaj presenetljivi. Po besedah nVidiie se bo prednost novega modela pokazala...

10 komentarjev