»

Pravnik napada - drugič

ZDNet - Tokrat znan pod imenom 'Magistr.B', je še hujši kot prejšnjič - prepisuje vsebino CMOS-a in BIOS-a, uničuje krajevne ter datoteke na omrežju, 'priredi' win.com in ntldr (Microsoftov nalagalnik NT operacijskih sistemov) ter uniči datoteke .ntz, ki jih uporabljajo protivirusni programi. No, naši vrli televizijski strokovnjaki bi verjetno dodali, da se po tem "računalnik začne obnašati nestabilno". . Virus prav tako onemogoči ZoneAlarm-a.

Sporočilo, v katerem ga dobimo, ima lahko več priponk, sam virus pa je zakrinkan v readme.exe. Predmet je niz, dolg do 60 znakov, nadaljne naslovnike sporočila pa pobere tudi iz adresarjev drugih e-poštnih odjemalcev (Outlook (+Express), Eudora, Netscape Messenger, tudi nekaterih spletnih klientov).

7 komentarjev

Škatlice za CD-je

Dan's DATA - Saj veste, kakšne so škatlice za CD-je, ki jih dobite zraven, ko kupite kakšne CD, pa naj bo to CD-R ali najnovejši CD vaše priljubljene glasbene skupine. Če vam padejo iz rok, potem se zlomijo; če preveč pritisnete na tisti "gumb", ki drži CD v škatlici, se zlomi; če preveč na silo odprete škatlico, se zlomi; če jo v poletni pripeki po nesreči pustite v avtu na polici, se stopi. Problem tiči v sestavi teh škatlic, saj so narejene iz polistirena, ki je sicer precej trd in odporen na praske, vendar tudi precej lomljiv. Če ste se naveličali lomljivih škatlic, potem bo treba poseči po primerkih, ki so narejeni iz polipropilena. Take so škatlice DiscSaver, ki jih je pregledal Dan. So odporne, pa še lepe barve (za dogočasneže so na voljo tudi take, ki nimajo barve, ampak so prozorne). Problem pa je spet v tem, da jih boste morali naročiti iz tujine, saj jih boste pri nas najverjetneje zaman iskali. Stanejo pa tam od 5 $ za 10 komadov do 20 $ za 50 komadov. ...

0 komentarjev

Zmogljiv ventilator

Overclockers Australia - Ponavadi vedno dajem linke do testov kakšnih miniaturnih ventilatorjev, ki so primerni samo za hlajenje procesorjev, tokrat pa si lahko ogledate pravo zver, ki zmore kar 230 CFM. Ventilator je velik 150 mm in se vrti s 3400 obrati na minuto (RPM). Kar primerna stvarca za v blowhole, kajne? Problem je samo v tem, da ga bo za popolne užitke treba naročiti iz Avstralije, ali pa se boste morali zadovoljiti z izdelki podjetij Delta in Sunnon, ki jih lahko kupite pri nas. Odločitev je vaša.

0 komentarjev

Zanimiva modifikacija

Overclockers.com - Nekateri imajo domišljijo in tale tip, ki je objavil svoj dosežek na Overclockers.com jo zagotovo ima. Tipu je venomer šlo na živce pritrjevanje hladilnikov, ki so vsebovali sponko. Vendar ne zaradi slabe zasnove pritrjevanja, ampak zaradi matične plošče ABIT KT7A, ki ima socket popolnoma stisnjen ob rob, da pa je mera polna, ima okrog ostalih stranic socketa še polno kondenzatorjev. Če je hotel kdaj zamenjati hladilnik je moral vzeti celotno ploščo iz računalnika, kar pa je bilo zelo zamudno opravilo. Potem pa se je domislil, da bi lahko opravil pritrjevanje na bolj enostaven način. V 4 luknjice ob socketu, ki jih imajo nekatere overclockerske matične plošče (moja QDI BrillianX 9 jih nima), je privijačil 4 vijake, na katere je prej pritrdil vzmeti in voila, bolj enostaven pritrdilni sistem je bil nared.

0 komentarjev

Zamenjava zvočniških kablov

Overclockers Australia - Ste modificirali ohišje? Ste. Ste modificirali matično ploščo? Ste. Ste modificirali ... Torej ste modificirali vse, kar vsaj malo diši po elektroniki. No, če spadate med take veterane, potem vam za preganjanje dolgčasa ostane samo še zamenjava kablov pri računalniških zvočnikih. Sicer zamenjava zvočniških kablov ni ravno opravilo, s katerim bi si krajšali čas, ampak lahko resnično pripomore h kvaliteti zvoka. Mnenja o kvaliteti so sicer deljena, vendar se vsaj po tem članku sodeč zamenjava splača. Članek je prirejen zamenjavi kablov pri zvočnikih Klipsch Promedia, vendar pa ga boste lahko uporabili tudi pri drugih zvočnikih. Obsega izbiro kabla, cinkanje le-tega in pricinitev na konektor.

0 komentarjev

Kyro 2 Ultra in Kyro 3

The Register - STMicro se je odločil, da še niso pripravljeni na izdajo Kyra 2 Ultra, ki naj bi ga po nekaterih poročanju ugledali konec poletja. Razlogov za to je več: Kyro 2 se zaenkrat prodaja dobro, zato STM gotovo noče pokvariti prodaje z izdajo novega čipa, STM hoče ustvariti dobro podporno mrežo za svoje Kyro čipe in Kyro 2 se ne navija dovolj dobro. Kateri izmed teh vzrokov je najbolj točen, itak ve samo STM. O Kyru 3 pa se itak ne splača govoriti, saj se zaenkrat še ne ve točno, kdaj naj bi čip sploh ugledal prodajne police. Več o tem tukaj.

0 komentarjev

Intelovi prodajni dosežki

The Register - Intel je izdal nekakšen pregled prodaje za tretjo četrtino tega leta (Q3). Na grafu lahko vidimo, da kljub smrti procesorjev Pentium III le-ti še vedno prevladujejo na prodajni lestvici. Tako bo še do oktobra, potem pa se bo začel tisti pravi pohod procesorjev Pentium4. Do nedavnega je zmagoviti pohod slednjih onemogočala ravno njihova zasnova, saj Pentium4 procesorji s 423 nožicami niso kompatibilni z najnovejšimi P4 procesorji s 478 nožicami.

0 komentarjev

Protivirusna zaščita v prihodnosti

The Register - Že kar dolgo časa nazaj sem poročal, kako so na Japonskem mobilni telefoni začeli klicati policijsko postajo in povzročati razne neprijetne stvari. Vzrok za to je bil virus, ki je, če me spomin ne vara, Japonske mobilce okužil preko raznih e-mailov. Ker postajajo mobilni telefoni in ostale mobilne naprave vedno bolj razširjene in ker je vedno več servisov, ki delujejo preko teh naprav, se bo jasno povečala tudi količina virusov, ki bodo obsedali te naprave. Trend Micro gleda v prihodnost in razvija protivirusne programe, ki odkrivajo nevarno kodo v Javanskih ali Active X programčkih (applets). Trend Micru se skeniranje programčkov zdi tako posrečena metoda, da so se odločili, da ta način patentirajo. Seveda pa skeniranje programčkov na mobilnih napravah ni niti slučajno lahko opravilo, saj imajo te naprave precejšnje pomnilniške omejitve. Sicer s patentiranjem tega postopka ni nič narobe, vendar se moramo zavedati, da podobne programe razvijajo tudi pri podjetjih, kot so NAI,...

0 komentarjev

Micron nad vsemi

The Register - Podjetje Micron je res od sile, saj poizkuša narediti vse za pomnilniško industrijo. Pred kratkim pa so se preizkusili še pri izdelavi chipseta. Bo Micron sedaj izdeloval chipsete? Ne, vendar pa je z izdelavo chipseta, ki podpira 166 MHz DDR SDRAM Micron samo hotel pokazati, kako preprosto je podpreti ta tip pomnilnika. Sicer 166 MHz DDR SDRAM modulov še ne bomo ugledali tako kmalu (po nekaterih podatkih naj bi jih na prodajnih policah zagledali v začetku leta 2002), vendar pa lahko proizvajalci naborov, kot so SiS, ALi in VIA tačas mirno promovirajo ta tip pomnilnika s tem, da ga podprejo v svojih najnovejših produktih. Nove module so že predstavili pri Micronu, Samsungu in Hynixu.

5 komentarjev

Bertelsmann kupil Cactus licenco

The Register - Gotovo se še spomnite Tomijeve novice, v kateri se je malce dotaknil najnovejšega "anti-rip" sistema Cactus, ki ga je izdelalo izraelsko podjetje Midbar. Okrog Cactusa so se razširile razne govorice, da naj bi uničeval zvočnike, vendar podjetje Midbar zaenkrat vse te govorice zanika. Vendar govorice gor ali dol, Cactus je postal precej zanimiv za nekatere založnike. Prvi ga je opazil Sony, sedaj pa so se zanj odločili še pri Bertelsmannu, kjer ga bodo uporabili v svoji podružnici Sonopress. Kot morda že veste, Cactus uporablja precej zvito zaščito, saj dodaja skladbam šum, ki pa ga sistemi proti šumu v CD predvajalnikih izničijo. Nekateri poznavalci sicer pravijo, da glasba s tako zaščito ni nikoli takšna, kot bi morala biti, vendar za večino uporabnikov kvaliteta ustreza. Kakor hitro pa ploščo vstavimo v računalniško CD enoto, pa le-ta CD-ja predstavi kot skupek podatkov. Če se odločimo, da bomo CD ripali, bomo dobili skladbe, ki bodo vsebovale ogromno šuma. Cactus tehnologija pa...

1 komentar

PowerVR pripravlja Linux gonilnike

The Register - Po Nvidii, ki je svoje Linuxaške detonatorje imela na voljo že kar nekaj časa, so se zganili tudi pri PowerVR, kjer so napovedali, da bodo izdali Linux gonilnike za svoje Kyro in Kyro II čipe. Vse lepo in prav, vendar pa je podjetje v dvomih okoli open sourca, saj še vedno ne vedo ali naj gonilnike ponudijo v obliki open sourca ali ne. Drugi problem pa je, da so Linuxaški navdušenci zagotovo že "spesnili" svoje Kyro gonilnike. Sicer je res, da PowerVR pozna svoje čipe do potankosti in lahko gonilnike zanje optimizira skoraj do popolnosti, vendar morate vedeti, da tudi Linuxaški programerji niso ravno neki začetniki v programiranju. Skratka, Kyro čipi bodo tudi uradno zaživeli na Linuxu, pa naj bo to v open source obiliki ali ne-open source obliki.

0 komentarjev

"Izstrelitev" i845 'Brookdale' v ponedeljek

The Register - Medtem, ko VIA že veselo trguje s svojim P4X266 naborom, se Intel ogreva na predstavitev nabora i845, ki ga bomo videli ta ponedeljek. Podporo temu naboru so napovedali številni proizvajalci računalnikov, saj je to priložnost, da kupcem predstavijo procesorje Pentium4 kot sestavni del cenejših sistemov. Dell je že najavil svojo družino Dimension 4300, ki bo vsebovala 1.5, 1.6 ali 1.7 GHz Pentium4 procesorje in podporo PC133 SDRAM-u. Cene naj bi se gibale od 899 $ naprej. Za ponedeljek pa se ogrevajo tudi HP, Gateway in IBM, ki naj bi prav tako pokazali svoje nove računalnike okrog tega nabora.

0 komentarjev

Microsoftov "NE" Hitachiju in MIPS

The Register - Microsoft se je odločil, da bo v svojih operacijskih sistemih za PocketPC platformo opustil podporo Hitachijevim SH-3 in MIPS procesorjem. Zadnja različica operacijskega sistema bo delovala samo na ARM procesorjih. Kako so reagirali proizvajalci dlančnikov? Hewlett-Packard je bil znan kot podpornik Hitachijevih SH-3 procesorjih v svoji družini Jornada dlačnikov, vendar se je odločil, da bo to družino odslej izdeloval le še na podlagi 206MHz Intel StrongARM procesorjev. Casio uporablja v svojih Cassiopeiah procesorje MIPS, vendar bodo tudi ti najverjetneje podprli arhitekturo ARM.
Microsoft se je za tak korak odločil zato, ker je izdelovanje enega operacijskega sistema za več platform precej težavno opravilo. Sedaj se bodo lahko Microsoftovci povsem osredotočili na arhitekturo ARM in bolje optimizirali svoj operacijski sistem.
Drugače pa je zadnje čase opaziti, da ARM procesorji postajajo vse bolj pogosta sestavina dlančnikov. To smo že pred časom opazili pri dlančnikih Palm, kjer...

0 komentarjev

Linuxaški trojanec

The Register - Ko že vsi tako poročajo kako so Windowsi ranljivi na razne črve in trojance, si oglejmo, kakšne so razmere na Linux sceni. Lahko rečem, da je Linux malce manj na udaru, vendar se še vedno najde kakšen trojanec ali črv, ki napada tudi Linux sisteme. Pred kratkim se je na internetu pojavil trojanec z imenom Remote Shell, ki je precej podoben slavnemu Back Orificu. Nekateri so Remote Shell imeli že za novega Code Reda, vendar se je kasneje izkazalo, da Remote Shell ni niti slučajno tako "ploden", kot je Code Red, zato ne predstavlja kakšne posebne grožnje. Čeprav se Remote Shell ne razmnožuje tako množično, pa to še ne pomeni, da ni nevaren. Če se naseli v Linux strežniku, naredi le-tega precej občutljivega na razne napade. Trojanec lahko pride v sistem preko e-maila. Ko se znajde v sistemu inštalira "zadnja vrata" (backdoor), ki prisluškujejo UDP portu 5503 ali višjemu in omogočajo raznim hekerjem, da prevzamejo strežnik. Ko je sistem enkrat okužen, trojanec to sporoči na domačo...

0 komentarjev

Hynix se prodaja

The Register - Tako imenovana "pomnilniška" kriza je še vedno v polnem razmahu in nič ne kaže, da bi se vsaj malce umirila. Posledice krize se odražajo v smešno nizkih cenah tako SDRAM, kot DDR SDRAM pomnilnika, kar lahko uporabniki samo pozdravimo, vendar pa proizvajalci pomnilnika niso niti malo navdušeno nad nizkimi cenami, saj jim kvarijo prihodke. Nekatera podjetja so se v krizi znašla bolje, nekatera malo slabše. Hynix spada med tiste, ki so v "pomnilniški" krizi izgubili veliko. Najprej so poizkušali umetno dvigniti cene pomnilnika z ustavitvijo proizvodnje, vendar jim to ni uspelo. Sledilo je kup raznih rešilnih ukrepov, ki pa so se izkazali za jalove. Ko vse odpove, je rešitev smo še ena - prodaja svojega premoženja. Hynix se sicer ni popolnoma prodal, saj je odpisal samo svoj oddelek za LCD zaslone, ki ga je prodal neki tajvanski firmi za 650 milijonov $. Kar lep znesek denarja, ki pa ne bo šel v blagajno Hynixa, ampak bo v večini namenjen odplačevanju ogromnih dolgov, ki jih je Hynix...

0 komentarjev

nForce matične plošče konec septembra

The Register - Medtem, ko se bosta VIA in Intel zaradi "sporne" licence za izdelavo Pentium4 naborov dobesedno pobila med seboj, Nvidia precej umirjeno zaključuje sago o svojemu nForce naboru, ki bo izdelan za AMD-jeve procesorje Athlon. Nvidia je najverjetneje že zdavnaj pričela z masovno proizvodnjo nForce čipov, saj lahko prve matične plošče pričakujemo že konec septembra. Znani so tudi proizvajalci - Abit, Asustek, Gigabyte in MSI, kar pomeni, da nas čaka kar lepo število zanimivih matičnih plošč.
Nvidia je sicer podprla AMD-jevo platformo, vendar pa se še vedno veliko govori o podpori Intelovim Penitum III procesorjem, saj je nForce kar precej tesen sorodnik čipovja, ki ga uporablja X-box (za manj izobražene: X-boxove "možgane" predstavlja Pentium III procesor). Še več, govori se tudi nekaj o podpori procesorjem Pentium4, saj naj bi bila Nvidia po nekaterih podatkih precej blizu pridobitvi Intelove uradne licence.
nForce na papirju sicer izgleda precej obetaven, vendar se bojim, da nForce...

0 komentarjev

Kocka je padla - Intel bo tožil Vio

The inquirer - VIA si je naredila kar lepo reklamno kampanjo, ko je najavila, da bo izdala svoj P4X266 nabor za Pentium4 procesorje brez uradne Intelove licence. Intelu to ni bilo nič kaj preveč všeč, zato je Vii grozil z raznimi tožbami, če se ne bodo ravnali po pravilih "igre". Vie pa ni nič kaj preveč motilo in je še naprej nemoteno razvijala svoj čip. Intel je spet prešel v ofenzivo in marsikateremu proizvajalcu matičnih plošč, ki si veliko obeta od prodaje izdelkov, ki so namenjeni P4 procesorjem, zagrozil s prenehanjem dobave svojih naborov. Tudi to ni prijelo, saj so se marsikateri manjši ali srednje veliki proizvajalci požvižgali na Intelove pridige. Olje na ogenj je prililo dejstvo, da Intel ne sme izdelovati DDR naborov za svoje Pentium4 procesorje zaradi pogodbe z Rambusom, ampak samo SDRAM izvedenko, ter da VIA še vedno ni plačala licenčnine. Ko je Intel izčrpal še zadnje možnosti, se je odločil, da Vio toži. S tem Intelovim ukrepom se bodo najverjetneje tudi končale razne žolčne...

10 komentarjev

HP/UX in Tru64 Unix

The inquirer - Po HP-jevem nakupu Compaqa se bo zgodilo marsikaj zanimivega. Gotovo že veste, da imata obe podjetji svojo različico UNIX operacijskega sistema - HP ima HP/UX, Compaq pa Tru64 Unix. Tukaj se zato pojavlja vprašanje, kaj bo HP naredil z dvema operacijskima sistemoma. The Inquirer poroča, da bomo najverjetneje videli združitev teh dveh UNIX-ov v en sam operacijski sistem, ki bo od obeh pobral najboljše lastnosti. Seveda pa je bilo tudi nekaj govora o prihodnjih taktikah obeh podjetij: HP bo svoj HP/UX prilagodil platformi Alpha, obe podjetji pa načrtujeta še večjo podporo IA-64 in IA-32. Več o tem tukaj.

0 komentarjev

Kitajska - internetna država?

The inquirer - Dejstvo je, da je internet eden izmed najboljših izumov, kar so se jih znanstveniki kdaj izmislili. Dejstvo je, da internet kljub ogromnemu številu ljudi, ki vsakodnevno ali občasno brodijo po internetu in iščejo podatke še vedno ni dosegel svojega viška uporabnikov, ampak le-te še vedno vztrajno pridobiva. Dejstvo je, da nekatere velike države internet šele spoznavajo. Ena izmed takih držav je Kitajska, ki ima trenutno 26.5 milijona internetnih uporabnikov, do leta 2005 pa naj bi ta številka narasla do neverjetnih 200 milijonov. To je vsekakor ogromna številka in ravno zaradi obetavnih napovedi, se lahko zgodi, da bo Kitajska postala še kako zanimiva država za razna "internetna" podjetja.

0 komentarjev