»

Po odločitvi ameriškega sodišča mora Google založbeni industriji posredovati osebne podatke uporabnikov YouTubea

Guardian - Kot poroča The Guardian, je ameriško zvezno okrožno sodišče v New Yorku presodilo, da mora Google podjetju Viacom posredovati podatke o vseh video posnetkih objavljenih na Youtube - vključno z URL naslovi in uporabniškimi imeni obiskovalcev.

Podjetje Viacom, ki ima v lasti avtorske pravice številnih filmov in oddaj, je namreč tožilo Google zaradi kršitve avtorskih pravic, saj so uporabniki YouTubea video vsebine v lasti Viacoma nepooblaščeno nalagali na strežnike YouTubea. V tožbi je Viacom zahteval vse podatke o osebah (predvsem seveda njihove IP naslove), ki so nalagale in si ogledovale nelegalno naložene videoposnetke, vključno s podatki o izbrisanih videoposnetkih.

Google podatkov sicer ni želel razkriti, saj naj bi po njegovem mnenju to prizadelo zasebnost njihovih uporabnikov, vendar pa je sodišče razsodilo, da bo Google podatke o uporabnikih, ki so nalagali in si ogledovali videoposnetke - tudi tiste, ki so bili zaradi kršitev avtorskih pravic odstranjeni) - podjetju...

37 komentarjev

Protivideonadzorna sončna očala

Hack A Day - Na Hack-a-day so objavili navodila za izgradnjo protivideonadzornih sončnih očal. Gre za očala, ki onemogočijo prepoznavo obraza osebe na videoposnetku kamere.

Izdelava, ki je nazorno prikazana v video posnetku je preprosta: na prednjo stran očal je potrebno namestiti dve infrardeči led diodi in vse skupaj povezati z dvema baterijama. Ko si očala nataknemo, led diodi zasvetita. Infrardeča svetloba je za človeško oko nevidna, jo pa zazna videokamera, ki na mestu obraza prikaže samo veliko belo liso.

Za nekaj evrov se tako lahko tudi sami prepričate, da je videonadzor lahko povsem neuporaben.

33 komentarjev

EU pripravlja represivna pravila za preprečevanje piratstva

Slo-Tech - Kot poročajo na BBC, sta včeraj dva stalna odbora Evropskega parlamenta, za Notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) ter za Industrijo, raziskave in energetiko (ITRE), obravnavala osnutek pravil t.i. "telekomunikacijskega paketa" (Telecom Package oz. Telecom Framework), ki naj bi določila pravila za poenotenje zakonodaje na področju pravic potrošnikov na področju telekomunikacij na ravni celotne Evropske unije.

Osnutek pravil so pripravili z namenom poenotiti telekomunikacijski trg, kar naj bi olajšalo investicije v telekomunikacijski sektor ter poenotilo pravice potrošnikov.

Vendar pa se je v predlagani osnutek, katerega predlog je bil včeraj izglasovan, vrinilo nekaj precej nenavadnih amandmajev, na katere so pred nekaj dnevi opozorili tudi na The Open Rights Group.

Kljub temu, da so omenjena pravila namenjena poenotenju telekomunikacijskega trga, se je namreč vanje ob pomoči protipiratskih lobistov ter poslancev britanskih konzervativcev Malcolma Harbourja in Syeda Kamalla...

140 komentarjev

Prva molekula DNK iz skoraj popolnoma sintetičnih delov

Naravna človeška DNK struktura in umetna struktura, stvaritev japonskih inženirjev

vir: Slashdot
Slashdot - Sinteza DNK že sama po sebi ni preprost proces, da pa bi DNK uspeli izdelati iz skoraj popolnoma sintetičnih snovi, je bilo do danes nepredstavljivo - a so japonski znanstveniki uspeli premagati tudi to oviro in iz sintetičnih snovi ustvariti zelo stabilno, desnosučno strukturo, ki obeta nove napredke na področju genskih terapij, razvoja na DNK računalnikov in še nešteto drugih futurističnih konceptov.Stvaritev...

33 komentarjev