»

Nova Debianova izdaja

Slashdot - Po včerajšnji izdaji Debiana 3.1, imenovanega tudi Sarge, so razvijalci odkrili, da pri namestitvi s CD-ja ali DVD-ja poleg običajnih virov paketov vira z varnostnimi posodobitvami <b>NI</b>. Ta manjša, a precej kritična, napaka je, podobno kot se je zgodilo z Netscape 8.0.1, povzročila novo izdajo Debiana še preden je minilo 24 ur od prejšnje.

Poleg tega je na IRC-kanalu #debian-amd64 na Freenode moč zaslediti najavo, da bo tudi arhitektura AMD64 ob koncu tega meseca prešla med uradne različice distribucije in bo tako kot ostalih 11 imela tudi varnostne popravke.

Bo odslej Debian izhajal vsak dan?

10 komentarjev

Toshiba predstavila nov prototip HD DVD-R

Slo-Tech - Skupina štirih proizvajalcev ( Hayashibara Biochemical Laboratories, Hitachi Maxell, Mitsubishi Kagaku Media in Toshiba Corporation) je danes objavila, da jim je uspelo razviti enoslojni HD DVD-R (15 GB, dvoslojni ima kapaciteto 30 GB), ki ga je mogoče masovno proizvajati na proizvodnih linijah, ki so namenjene izdelavi standardnih DVD-jev. Kot zatrjujejo pri Toshibi, bodo proizvajalci DVD-jev morali proces proizvodnje le minimalno spremeniti.Hitachi Maxell in Mitsubishi Kagaku Media/Verbatim, ki sta modifikacijo proizvodnih linij že uspešno preizkusila in potrdila njeno uspešnost, bosta prve HD DVD-R diske poslala na trg spomladi prihodnje leto. Istočasno pa bodo iz Toshibe na prodajne police prišli tudi prvi predvajalniki in zapisovalci omenjenih DVD-jev...

4 komentarji

DFI Lanparty nF4 pod termogledom

BigBruin - Precej znano dejstvo je, da se marsikatera komponenta v računalniku precej segreva. Niti matične plošče niso imune na ta pojav in nekaj ljudi pri BigBruin je zanimalo kaj natanko se segreva na dveh izmed trenutno najpopularnejših matičnih plošč.

Opremili so se z Mikronovo infrardečo kamero ter posneli DFI Lanparty nF4 Ultra-D in SLI-DR plošči. Slike so razkrile precej zanimivosti o toplem notranjem življenju teh plošč, zato si članek kar preberite.

17 komentarjev

170 strani v minuti!

Slashdot - Brother je predstavil prototip brizgalnega tiskalnika, ki v minuti natisne 170 barvnih strani poljubne velikosti! To mu omogoča posebna tehnologija, ki za vsako barvo zapoveduje ločeno statično glavo, skozi katero z veliko hitrostjo potuje papir. Na predstavitvi je tiskalnik v 60 sekundah izpljunil 150 strani velikosti A6 pri ločljivosti 600x600 dpi. Za večje papirje ne bi porabil nič več časa, ampak le več glav, da bi bila razporeditev širša. Zaradi mirovanja glave bo tiskalnik tudi energijsko varčnejši od obstoječih.

17 komentarjev

PCWorldovih 100 najboljših

Slashdot - Revija PCWorld je objavila seznam 100-tih najboljših izdelkov iz sveta računalništva v letu 2005. Aboslutni zmagovalec je brskalnik Mozilla Firefox, kar uredniki argumentirajo s preprostimi besedami: "je pač najboljši" in pa "naj se vojne brskalnikov spet začnejo".

Firefoxu sledijo Googlov Gmail, Applov OS X 10.4 Tiger in Belkinov brezžični usmerjevalnik ter kartica za prenosnike Belkin Wireless Pre-N, peterico pa zaključuje Dellov 24-palčni širokokotni zaslon LCD Ultrasharp 2405FPW. Celoten seznam veličastnih 100.

Lanski zmagovalec Opera je končal povsem na repu - na 88. mestu. Kljub temu smo na domači strani še pred kratkim zasledili, da slavijo zmago. Zdaj so napako popravili, a le na prvi strani, saj v sporočilu za javnost še vedno govorijo o zmagi, o javnem opravičilu pa Skandinavci očitno ne razmišljajo.

18 komentarjev

ATI Multi-GPU CrossFire Technology

ATi CrossFire

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Davnega marca 1998 je 3Dfx splavil grafični pospeševalec Voodoo 2. Njegova posebnost je bila v tem, da je imel možnost dodati še eno identično kartico in jo s posebnim SLI kablom povezati v skupno delovanje, ter s tem povečati hitrost izrisa grafike, kar je zelo pospešilo igre. To tehnologijo smo nato videli še pri Voodoo 5 (kjer so bili procesorji na sami kartici povezani s SLI povezavo), in danes pri Nvidii in njeni 6600/6800 seriji grafičnih kartic.

ATi že dolga leta poskuša razviti podobno tehnologijo (Rage Fury MAXX; Radeon MAXX, ki je ostal samo pri prototipu), sedaj pa je kot odgovor na Nvidiin SLI splavil tehnologijo CrossFire.

Kot je znano, potrebujemo za delujoč SLi sistem dve popolnoma enaki grafični...

12 komentarjev

nVidia G70

X-Bit Labs - O novem čipu iz Nvidinega tabora smo že poročali. Gre ža čip s kodnim imenom G70 in naj bi bil naslednik vsem znane serije Geforce.

X-bit Labsu je uspelo prototipni model, ki ga je Nvidia razkazovala na letošnjem Computex-u, dodobra poslikati. Dovolili so jim celo odstranitev hladilnih reber iz samega GPU-ja ter RAM-a. Kartica je bila opremljena s pomnilnikom vrtse GDDR3 podjetja Samsung, ki je deklariran na 1.6 ns. Več slik je na voljo tukaj.

2 komentarja