»

Ali je zadnja rast bitcoina posledica manipulacije?

Yahoo News - John Griffin z Univerze v Austinu, ki je z analizo trgovanja dokazoval, da je bila rast bitcoina leta 2017 posledica tržnih manipulacij, sumi, da je tudi letošnji odboj podobne provenience. Ob tem priznava, da je sedaj podatkov za analizo bistveno več, zato ne more z gotovostjo trditi, da se to res dogaja. Indici pa kažejo v to smer, dodaja.

Leta 2018 sta John Griffin in njegov doktorski študent Amin Shams analizirala 200 GB podatkov o trgovanju z bitcoinom, ki so se nanašali na meteorski vzpon v letu 2017. S precejšnjo verjetnostjo sta sklepala, da je nekdo umetno napihoval vrednost bitcoina. Našla sta drugo kriptovaluta, ki bi morala biti v celoti pokrita z dolarji, a so jo tedaj množično in nekrito sproščali v obtok. Vsakokrat ko se je pojavila nova količina v obtoku, je zrasla tudi cena bitcoina. Ugotovila sta, da za rastjo bitcoina stoji en posameznik ali povezana skupina.

Nenavadno obnašanje je Griffin opazil tudi lani, ko je bil bitcoin kot pribit med 16.000 in 17.000...

18 komentarjev

Applove ure in telefoni kličejo nujno pomoč med smučanjem

Slo-Tech - Nove Applove pametne ure in telefoni iPhone 14 od lani sami pokličejo na pomoč, če se njihov lastnik znajde v prometni nesreči. Ustrezne senzorje so imeli že leta, lani pa je Apple s programsko nadgradnjo omogočil tudi njihovo uporabo za klice na pomoč. Čeprav je zamisel hvalevredna, pa se je v zadnjem času povečalo število nepotrebnih klicev na pomoč, poroča The New York Times. Večinoma gre za smučarje ali druge športne navdušence, katerih vragolije Applove naprave zaznajo kot trk.

Ob vsakem trku, ko želi Applova ura poklicati na pomoč, ima uporabnik 10 sekund časa, da to prepreči. A pri športni aktivnostih na prostem, še posebej pri smučanju, se lahko zgodi, da tega preprosto ne slišijo ali vidijo. Primerov je čedalje več, ugotavljajo. V nekaterih primerih so operaterji uspeli priklicati ljudi in potrditi, da jim ni nič, v drugih pa so dejansko poslali reševalce, ki so odkrili, da je vse v najlepšem redu. Vodja centra za obveščanje v okrožju Summit v Koloradu je povedala, da se...

1 komentar

Getty Images toži avtorje umetne inteligence Stable Diffusion

Levo: posnetek Getty Images, desno: umetna inteligenca Stable Diffusion

Slo-Tech - Vprašanje avtorskih pravic, ko se algoritmi za generiranje posnetkov ali besedil z umetno inteligenco učijo na velikih količinah tudi avtorsko zaščitenih vsebin, še ni razrešeno, zato se kopičijo tožbe, ki bodo morale dati odgovor na ta vprašanja. Proti avtorjem Stable Diffusiona, ki generira posnetke, je bila že vložena kolektivna tožba nekaterih avtorjev, sedaj pa jih toži še Getty Images. To ni presenečenje, saj so vložitev tožbe v Veliki Britaniji napovedali že januarja.

Getty Images je ponudnik fotografij za nadaljnjo uporabo (stock), ki ima v svojih zbirkah na milijon posnetkov za licenciranje. V tožbi, ki so jo vložili v Delawaru, trdijo, da je Stable Diffusion uporabil 12 milijonov posnetkov iz njihovih zbirk. Kot pravijo, Stable Diffusion ni zgolj uporabil teh posnetkov, temveč so odstranili ali ponaredili podatke o avtorskih pravicah ter v nekaterih primerih celo reproducirali vodni žig na posnetkih. Stable Diffusion naj jih sploh ne bi povprašal za licence, temveč je...

3 komentarji