»

Odprla se je slovenska stran o risankah

Slo-Tech - Danes se je (ponovno) odprla slovenska stran o risankah - SloCartoon. Tokrat barvitejši, funkcionalnejši, lepši, predvsem pa močnejši kot kadarkoli. Potopite se v svet animiranih junakov, obujajte spomine na risanke iz vaše mladosti.

Osnovo strani predstavlja baza risank, v kateri je sedaj okoli 1300 risank, veliko truda pa je bilo vloženega tudi v pisanje recenzij, opisov serij, vsebine posameznih epizod in medijev. Tudi "tehničnim" člankom se nismo odrekli, tako da si lahko na strani preberete zanimivo zgodovino He-mana, Ninja Želv, Čarovnika iz Oza in še marsikaj drugega.

In ne pozabite: Risanke niso samo za otroke, zato obiščite Slocartoon.net.

4 komentarji

Prvi sesalci v delni gravitaciji

Telegraph News - Kakor je Mars pred več kot dvema tisočletjema obsedel Rimljane, se v danajšnjem času podobno dogaja med delom znanstvene in politične srenje. Kakor navajajo v tej novici, ima ameriški predsednik resne namene poslati človeško posadko na rdeči planet do leta 2020. Kako pa se bo na približno tretjinsko gravitacijo odzivalo njihovo telo, pa nam bodo poskušale povedati miši.

Namen skupnega projekta dveh ameriških in ene avstralske univerze pod imenom Mars Gravity Biosatellite je do leta 2006 poslati 15 miši v Zemljino orbito v kapsuli, ki bo pet tednov krožila in ustvarila pogoje, podobne gravitaciji na Marsu. Če ste s problematiko življenja v nizki gravitaciji bolje seznanjemi, se boste morda vprašali, zakaj ne uporabijo dosedanjih podatkov iz vesoljskih postaj. Razlog je v tem, da na teh vlada skoraj popolna breztežnost, kar pa ni primerljivo s pogoji na Marsu.

Tako se pri sedanjih prebivalcih "vesolja" pojavljata predvsem izguba kostne mase in atrofija mišic kot posledica...

6 komentarjev

Zmagoslavje AMD64 bo moralo še počakati

Overclockers.com - Od kar je AMD izdal svoje 64-bitne procesorje s kodnim imenom Hammer, je minilo približno 6 mesecev. A še vedno je na razpolago bore malo programov, ki bi bili prilagojeni za delovanje v 64-bitiem načinu. Večina poznovalcev je tako mnenja, da se bo na trgu pojavilo več programov za 64-bitne procesorje šele, ko bo Microsoft izdal svojo 64-bitno različico Windows XP (trenutno je na voljo kot brezplačno dostopna beta različica). Če bi AMD hotel povečati prodajo, bi torej za zdaj moral znižati cene Opteronov in upati, da bo porast prodaje pospešila razvoj Windows XP64.

Sam operacijski sistem pa ni dovolj, potrebni so še ustrezni gonilniki. Glede na to, da se nekatera podjetja ne trudijo niti z gonilniki za 32-bitne procesorje za starejše operacijske sisteme (ali alternativne, npr. odprtokodne), ni presenečenje, da zaenkrat 64-bitno platformo ignorirajo tudi velikani kot je ATI. Ob tako pičli podpori je logično, da bo AMD počakal s pocenitvijo svojih procesorjev na prihod 64-bitne...

33 komentarjev

Mozilla ne počiva na lovorikah

Mozillazine - V zadnjih izvodih priljubljenih (računalniških) revij je padlo kar nekaj pohval na račun Mozille, oz. bolje rečeno njenih derivatov in naslednikov. Tako je v Forbesu dobil odlično oceno Mozilla Firebird, angleški Linux Format ga je skupaj s Thunderbirdom okitil z nazivom "najboljšega novega odprtega programja na svetu", prvi pa je, kot so zapisali na CIO.com tipičen primerek iz skupine najboljših odprtokodnih izdelkov.

Razvijalci Mozille pa kljub temu ne sedijo križem rok. Skoraj takoj, ko se je izvedelo, da nočne izdaje (namenjene le preskušanju) Mozille za Windows iz 3. februarja 2004 lahko izbrišejo celotno mapo Program Files, je bila napaka odpravljena. Naj samo spomnim, da je Microsoft za odpravo kritične varnostne luknje v končni(!) izdaji Internet Explorerja potreboval 53 dni.

Kmalu se lahko nadejamo tudi nove izdaje Mozilla Firebirda in Mozilla Thunderbirda. Slednjega lahko že preskusite, saj je izšel že drugi kandidat za izdajo, ki ga najdete tukaj.

50 komentarjev

NSIS 2.0

Priljubljen primerek uporabe orodja NSIS

OSNews - Če ste namestili katerega od naštetih programov ali pa morda tega ali tega, ste se srečali s programom NSIS, a se tega najbrž sploh niste zavedali. Nullsoft Scriptable Install System je orodje za ustvarjanje namestitvenih programov za Windows. Slovi po odprtosti izvorne kode in izjemni majhnosti, saj zeseda le 34 KB. Omogoča upravljanje preko skript, ponuja že pripravljene metode kompresije in je preveden v številne jezike.

Odslej pa bo NSIS še močnejši od konkurence. Izšla je namreč različica 2.0, ki prinaša kar nekaj uporabnih novosti. Sodobnejši uporabniški vmesnik namestitev programov tudi grafično poenoti z izgledom novejših okolij Windows, nov način kompresije z...

6 komentarjev