»

Hitachi z enim najhitrejših diskov

X-Bit Labs -

Odkar sta se IBM ter Hitachi zlila v eno podjetje (vsaj kar se tiče izdelovanja trdih diskov) in tako formirala novo podjetje, imenovano Hitachi Global Storage Technologies, skorajda ne mine dan, ko ne bi poročali o kakšni novosti iz teh logov. Včeraj smo poročali o najprostornejšem mini disku, danes pa bomo o novem 'rekorderju'.

Napovedali so, da bodo kmalu dali v prodajo novo serijo diskov Hitachi Ultrastar 15K73, katerih plošče se bodo vrtele pri astronomskih 15.000 obratih na minuto. Diski bodo na voljo v kapacitetah 36 ter 73 GB, podpirali pa bodo vse do sedaj uporabljane tehnologije. In, da, govora je o SCSI diskih.

2 komentarja

RIAA, hčerka ti -- nezaželena?

Vnunet - Zanimiva so pota odgovornih ki menijo, da njihova organizacija na vsak način potrebuje tudi spletno predstavitev, vendar pristojni za informatiko niso med ravno najbolj izkušenimi.

Prejšnji teden se je namreč že šestič v zadnjem polletju dogodil incident -- vdrtje in iznakaženje RIIne spletne strani. Tokrat se je na internetu pojavila povezava do skripte za vpisovanje izjav za tisk na omenjeno stran. Slave željna mladina je to seveda izkoristila in čez noč se je glasbena industrija podala še na mnoga področja, med drugim so prodajali mlekarske izdelke (sir!).

Vsemu navkljub pa je zanimiva izjava njihovega predstavnika, češ da naj bi bila težava rešena veliko hitreje, če ne bi bili prazniki... Anekdota? Slo-Techov admin se je neke noči ob 2h zjutraj vsedel v avto ter odpeljal resetirat strežnik.

Za pripombe in želje pišite administratorju spletišča: britni@riki.martin

3 komentarji

Radeon 9000 Pro tudi na Macih

X-Bit Labs - Kanadski gigant, podjetje ATI Technologies, je danes objavil vest, da so začeli z masovno prodajo svojih grafičnih kartic Radeon 9000 Pro -- tokrat za uporabnike Macev. Kartica bo tako kot PC inačica delovala pri 275 MHz (RAM in GPU), zanimivo pa je dejstvo, da ne bo imela aktivnega hlajenja. Kartica bo na voljo s 64 MB pomnilnika, njena cena pa bo znašala približno 170 ameriških zelencev. Klik!

2 komentarja

Procesorski rivali

X-Bit Labs - Na ruski spletni strani X-Bit Labs so objavili nov test. Tokrat so se odločili testirati srce naših mlinčkov -- procesor. Pravzaprav so jih testirali kar šest, po dva Athlona, Penituma ter Celerona; najpogosteje uporabljane pač. Preizkusili so jih v vseh mogočih programih, ki si jih lahko zamislite, v Sandri, igrah, MP3 ter MPG4 kodiranju itd. In kaj so ugotovili. Ne 'ležijo' vsem procesorjem enake aplikacije.

6 komentarjev

Gravitacija s svetlobno hitrostjo

New Scientist -

V debati v našem forumu, pa tudi na splošno se že dalj časa sprašujemo, kakšna je pravzaprav hitrost gravitacije. Je le-ta končna, bodisi svetlobna ali nadsvetlobna, ali pa je nemara neskončna? No, v lanskem septembru se je strokovnjakom prvič ponudila tudi možnost meritve dejanske hitrosti gravitacije ob okultaciji nekega kvazarja z Jupitrom.

Na rezultate smo sicer čakali dolgo, a kot kaže, se je čakanje izplačalo. Na New Scientist so objavili prve rezultate. Hitrost gravitacije naj bi bila enaka hitrosti svetlobe v vakuumu (oz. natančno so izmerili (0.95 +-0.25)c). Vse podrobnosti na tem naslovu.

10 komentarjev

Še je upanje ...

Jon Johansen

vir: Aftenposten
Aftenposten - Pred časom smo že poročali o Jonu Johansenu, ki je z zloglasnim kosom kode imenovanim DeCSS pred dvema letoma omogočil, da je DVDje možno gledati tudi pod Linuxom.

Lovke ameriške filmske industrije pa segajo daleč, saj je ta s svojim vplivom pritisnila na Norveško policijo, ki je nato pri Jonu izvedla racijo in ga takrat kot 16 letnika priprla.
Po dveh letih je razplet afere jasen: Jon je oproščen v vseh točkah obtožnice.
Dokazal je, da namen njegovega programa ni bilo neleagalno kopiranje, sodišče pa se je strinjalo, da lahko s kupljenim DVDjem počne karkoli pač hoče, da ga le ne kopira naprej.

Končno država in sodišče z zdravo pametjo. Da, tudi to je se zgodi ... vsakih nekaj let. ...

14 komentarjev