»

Prodaja pametnih telefonov dosegla najnižjo rast doslej

X-Bit Labs - Kot ugotavljajo v analitski hiši Gartner, je prodaja pametnih telefonov v tretji četrtini letošnjega leta dosegla najnižjo raven rasti doslej. Glede na enako obdobje lani se je v svetovnem merilu prodaja povečala za zgolj 11,5%, kar pripisujejo neugodnim gospodarskim kazalcem. Čeprav poskušajo ponudniki mobilne telefonije cene naprav znižati z večjimi subvencijami, pa to ponavadi pomeni dvoletno vezavo in drago mesečno naročnino, ki presega potrebe povprečnega uporabnika, razlaga Roberta Cozza iz omenjene hiše.

Od skupno 36,5 milijona prodanih naprav največji tržni delež še vedno beleži Nokia z N serijo s trdnimi 42%, sledita pa Research In Motion (proizvajalci Blackberriejev) s skoraj 16 in Apple z malo manj kot 13%. Slednji beleži tudi največji porast prodaje glede na enako obdobje lani, kar je posledica prodaje nove različice iPhona, iPhona 3G, na več svetovnih trgih (med katerimi žal še vedno ni Slovenije), in sicer 327%, sledi mu RIM z 81%, Nokia pa prvič doživlja skupen...

55 komentarjev

Microsoft sklenil OEM-dogovor z Dellom

ZDNet - Microsoft si na vse kriplje poskuša povečati svoj vpliv na iskalniškem trgu, kjer trži svojo storitev Live Search. V ta namen je z Dellom podpisal pogodbo, da bodo odslej novi računalniki imeli prednaloženo orodno vrstico Live Search in ne več Googlove, trdijo viri blizu podjetij. Spomnimo, leta 2006 je Dell podoben dogovor sklenil z Googlom, na podlagi katerega so imeli Dellovi računalniki prednaloženo Googlovo iskalno vrstico in nastavljeno domačo stran, ki so jo skupaj razvili z Dellom.

Microsoft in Dell uradno ne komentirata dogodkov. Marca lani je Microsoft podobno pogodbo sklenil s proizvajalcem Lenovo, kjer so se slednji zavezali na prenosnike naložiti Live Seach in druge Windows Live servise. Verjetno je tudi novi dogovor podoben.

33 komentarjev

Deset najbolj piratiziranih iger

TorrentFreak - Na popularnem blogu TorrentFreak začenjajo z letnimi pregledi najbolj piratizirane programske opremo v iztekajočem se letu - prve so na vrsti igre. Prvo mesto si je z odločno prednostjo prislužila igra Spore, ki je dosegla zavidljiv dosežek 1.700.000 prenosov od svojega izida septembra, od tega pol milijona kar v prvih desetih dneh. Poleg tega cinično ugotavljajo, da je k temu dosežku pripomogla tudi zaščita DRM, ki jo je vseboval original. Na drugem mestu so zimzeleni The Sims 2 iz leta 2004 z dobrim milijonom prenosov v tem letu, sledijo pa Assassins Creed, Crysis, Command & Conquer 3 ter Call of Duty 4.

201 komentar

Google ponuja odklenjen Android

Google - Google nas je znova presenetil in predstavil Android Dev Phone 1, ki ni nič drugega kot popolnoma odklenjen G1, katerega trži T-Mobile. Namenjen je zgolj razvijalcem, deloval pa bo s katerokoli SIM-kartico in poljubno (delovno) verzijo Androida. Žal je omejen na razvijalce, a to ni prehuda zahteva, saj se lahko za 25 dolarjev na spletni strani Android Market registrirate kot eden izmed njih in nato za 399 dolarjev naročite odklejeni G1. Ponudba je za zdaj omejena na ZDA, Nemčijo, VB, Japonsko, Indijo, Kanado, Francijo, Tajvan, Španijo, Avstralijo, Singapur, Švico, Nizozemsko, Švedsko, Finsko, Poljsko in, nam najbliže, Avstrijo ter Madžarsko. Google je...

11 komentarjev