»

Prvi primer napada na RTP z letalnikom

Slo-Tech - FBI, Oddelek za domovinsko varnost (DHS) in Nacionalni protiteroristični center so v poročilu izpostavili napad na ameriški elektroenergetski sistem, ki so ga lanskega julija neznanci izvedli z brezpilotnim letalnikom (droni). S predelanim komercialno dostopnim letalnikom DJI Mavic 2 so napadli razdelilno-transformatorsko postajo v Pensilvaniji, a jim je spodletelo, ker je letalnik prehitro strmoglavil. Čeprav je šlo za prvi tovrstni napad, pa ga pristojni jemljejo skrajno resno, ker bržkone ni bil zadnji.

Letalnik je imel odstranjene identifikacijske oznake, kamero in spominsko kartico, zato ga ni bilo možno povezati z lastnikom, ki ostaja neznan. Na letalnik je bil z dvema dolgima najlonskima vrvema pritrjen debel bakreni drog, s čimer so očitno želeli ustvariti kratki stik. To je prvi primer, ko so poizkusili letalnik uporabiti za sabotažo elektroenergetskega sistema, še zdaleč pa ni to prvi primer uporabe za nezakonite ali celo teroristične namene. Leta 2018 so z letalnikom

18 komentarjev

Amazon, Boeing, Astra Space in drugi želijo še 35.000 satelitov

Slo-Tech - Čeprav Amazon sploh še ni utiril nobenega satelita za svoj satelitski internet, kar kani storiti prihodnje leto, od ameriškega regulatorja zahtevajo dovoljenje za utirjenje dodatnih 4538 satelitov. S tem bi lahko imel Amazonov sistem Kuiper 7774 satelitov v nizkih orbitah, s čimer želi konkurirati SpaceX-u in OneWebu.

Amazon seveda ni edino podjetje, ki je zaprosilo za dovoljenja za izstrelitve novih satelitov. Skupno je devet podjetij zaprosilo za dovoljenje za utirjenje 35.000 satelitov, kar je več kot sedemkrat več od trenutno delujočih satelitov v vesolju. K temu je treba dodati še 30.000 satelitov, za katere SpaceX že ima odobritev in jih bodo izstrelili v prihodnjih letih. V vesolju bo torej precej gneče. Med podjetji je tudi Boeing, ki je že dobil dovoljenje za 132 satelitov, sedaj pa jih želi že 5789. Astra Space jih potrebuje 13.620.

Trenutno je v vodstvu SpaceX, ki jih je že izstrelil 1700, sledi pa mu OneWeb. A kot kažejo zahtevki, je zanimanja ogromno.

15 komentarjev

DRM nekaterih iger ne deluje na 12. generaciji Intelovih procesorjev

Slo-Tech - Večina moderni iger uporablja eno izmed vrst sistema DRM, ki je namenjen preprečevanju zlorabe licenc in igranju na več računalnikih. Izkazalo pa se je, da DRM podjetja Denuvo ne razume delovanje novih Intelovih procesorjev 12. generacije (Alder Lake), zato se več deset iger na Windows 10 ali Windows 11, kadar tečejo na novih procesorjih, pritoži in ugasne zaradi zaznane kršitve DRM-ja. Težavo bo odpravila posodobitev v prihodnosti.

Intelov dizajn big.little je nadvse podoben ARM-jevemu. Niti, ki tečejo na procesorju, se odvisno od potratnosti razporedijo na hitra in požrešna ali(P) učinkovita in počasna (E) jedra. Omenjeni sistem DRM pa to deljenje niti, ki sestavljajo isti program, razume kot poganjanje programa na različnih sistemih z eno licenco, kar ni dovoljeno. Zato sistem ustavi delovanje programske opreme, torej v tem primeru igre. Trenutno je znanih 22 iger, ki ne delujejo na Windows 11 (in tudi 10), ter 29 iger, ki ne delujejo na Windows 10 (jih pa usposobi nadgradnja...

16 komentarjev