»

Dellov Adamo XPS je tu

X-Bit Labs - Končno je Dell le pokazal svoj ultratanek prenosnik Adamo XPS, ki ga je pompozno napovedoval že pred dobrim mesecem. Res meri zgolj 9,99 mm, kakor so obljubili. V tem centimetru debelem ohišju skriva 4 GB pomnilnika, dvojedrni procesor Intel Core 2 Duo U9400 z 1,40 GHz in integrirano grafiko. Za zapisovanje se uporablja 128 GB SSD, za izrisovanje 13,4-palčni LED-zaslon s 720p, za brezžično povezovanje pa 802.11n ali Bluetooth. Žal ne vsebuje nobene optične enote, lahko pa priključite svojo preko enega izmed dveh vhodov USB 2.0. Vse skupaj tehta 1,49 kilograma in stane od 1799 dolarjev dalje. Na prodajnih policah bo še pravi čas za...

52 komentarjev

Matthias Ettrich prejel najvišje nemško civilno odličje

Matthias Ettrich z medaljo

vir: KDE
KDE - Včeraj, 6. novembra 2009, je Matthias Ettrich -- ustanovitelj in dolgoletna gonilna sila prostega odprtokodnega namizja KDE -- dobil podeljeno Nemški zvezni križ za zasluge (nem. Verdienstkreuz). Gre za najvišje (in edino) nagrado, ki jo podeljuje Zvezna republika Nemčija za civilne zasluge.

Matthias Ettrich si ga je prislužil z ogromno kontribucijo v FOSS in (s tem) izjemnim doprinosom k inovacijam in širjenju znanja v javno dobro.Več na KDE.News

9 komentarjev

Apple se bori zoper jailbreaking

TG Daily - Znana praksa odklepanja Applovih iPhonov, ki lahko po posegu poganjajo tudi nepodpisane aplikacije iz nepreverjenih in nevalidiranih virov, tako imenovani jailbreaking, gre Apple vse bolj v nos. Kot poroča TG Daily, v Applu iščejo strokovnjaka, ki bo vodil ekipo, ki se bo ukvarjala predvsem z nalogo, kako ubraniti integriteto iPhona. Kandidat, ki ga iščejo, mora biti strokovnjak za področje varnosti in zaščite, od njega pa pričakujejo vodenje ekipe in domislice, kako rešiti stare probleme na nove načine, pri čemer nikjer eksplicitno ne omenjajo jailbreakinga.

Dosedanji poskusi zakleniti iPhone niso bili uspešni, saj se je prav za vsako revizijo sistema slej ali prej našla rešitev. Zadnja verzija 3.1.2 in baseband 5.11.07 je bila zlomljena to sredo, ko je serijski ključavničar iPhonov George Hotz objavil svoj crack. In verjetno res ne gre pričakovati, da bi komurkoli uspelo ustvariti nezlomljivo zaščito.

65 komentarjev

Spor o prodaji Skypa razrešen

Heise - Poročali smo že, da se Ebay trudi prodati Skype. Za kupčijo je že našel kupca, pa so mu jo v zadnjih trenutkih zagodli prvotni avtorji programa, ki leta 2005 zvito niso prodali celotnega programa, marveč so del kode "Global Index" za P2P-povezovanje obdržali v lasti. Zaradi tega so vložili tudi tožbo, v kateri so zahtevali odškodnino zaradi spreminjanje tega dela kode. Spor je sedaj razrešen.

Ebay in investitorji so se s prvotnimi avtorji programa sporazumeli. Janus Friis in Niklas Zennström bosta tako pristopila h konzorciju okrog podjetja Silver Lake, medtem ko bo Index Ventures s šefom Michaelangelom Volpijem izpadel iz igre. Volpi je bil do julija 2009 tudi šef Joosta, ki sta ga prav tako ustanovila Friis in Zennström. Sedaj sta mu očitala, da se bo njegov Index Ventures okoristil z notranjimi informacijami.

Skype bo, kot kaže, prodan za 1,9 milijarde dolarjev, kar je 700 milijonov dolarjev manj, kot je znašala nakupna cena leta 2005. Dogovor sedaj predvideva, da bosta Friis...

1 komentar