»

Se AMD-ju obeta sindrom 3dfx?

The inquirer - Na našem forumu še poteka debata, ali se AMD-ju obeta propad, ali pa je to, kar sedaj doživljajo, le trenutna kriza.

Toda zadeva zna biti resnejša, kot izgleda na prvi pogled, pravi Garry Smith, tržni analitik, ki AMD uvršča med nekaj podjetij, ki jih čez 6 let ne bodo več poznali. Svoje trditve zagovarja z netransparentnim poslovanjem, zamudami pri dobavi (samo poglejte, koliko procesorjev nad 2200+ se da dobiti), in podatkom, da je poslovanje v zadnjih 5 kvartalih bilo vedno slabše.Tako naj bi že dolgo napovedovani Clawhammer, ki je bil najavljen za konec letošnjega leta, matične plošče konlnih uporabnikov občutil šele poleti naslednjega leta.

Kaj pa poleg drastičnih spremememb v industriji, ki bodo sledile, še napoveduje, pa si poglejte tukaj.

Upam, da so to res samo pesimistične napovedi. Konkurenca ne škodi, prej nasprotno..

39 komentarjev

Dveletna zamuda pri G3 storitvah

Vnunet - Poročali smo že, o prvem G3 telefonu, Nokii 6550. Tehnologija tretje generacije naj bi kmalu postala standard, a izgleda, da bo preteklo še nekaj vode, preden se bo to zgodilo.

Največji svetovni mobilni operaterji namreč poročajo, da bo zamuda pri uvajanju G3 tehnologije samo v VB 12-18 mesecev, kar posledično pomeni še dve leti čakanja v Kokoški. Problem naj bi bil v nezdružjivosti telefonov med sabo, saj si vsak proizvajalcev (Nokia, Ericsson, Alcatel ...) predstavlja implementacijo G3 standarda nekoliko po svoje. Kdaj bo G3 postal komercialna storitev, še ni znano. Več informaciji na Vnunetu.

1 komentar

Radeoni od A do Ž

Digit Life - Vsi, ki se ne morete odločiti, katerega Radeona bi vaša denarnica še prenesla, tukaj je rešitev. Na Digit Life so spisali ličen članek, ki vam lepo razloži razlike med malce starejšimi (7500), novejšimi (8500), pa tudi najnovejšimi Radeoni (9700), tako v ceni, kot tehnologijah in hitrosti, ter vam nudi možnost, da se lahko prepričate, kateri je tisti pravi za vaše potrebe. Članek je sorazmerno dolg, a na račun slik, tako da ne predstavlja izjemno dolgega branja. Klik!

3 komentarji

Mobitel po novem tudi na 051!

Finance - Po poročanju časnika Finance, bo družba Mobitel že konec tega, ali v začetku naslednjega meseca dala v uporabo novo omrežno skupino, 051. Za ta miljonček novih številk bo Mobitel plačeval dobrih 25 milijonov tolarjev, ob tem pa povejmo, da Mobitel že poseduje 2 milijona šestmestnih številk (031, 041). Klik! (za branje Financ morate biti prijavljeni, a je postopek brezplačen ter ne-Slo-Techovski, tako da kar pogumno)

13 komentarjev

Palm Zire

več strani - Palm je končno izdal Palm Zire, nov dlančnik, namenjen manj zahtevnim kupcem. V ZDA stane le 99 zelencev, kar v tolarjih znese približno 23 tisočakov. Poganja ga Motorolin 16 MHz Dragonball procesor, premore pa 2 MB pomnilnika. Na napravi teče Palm OS 4.1, tehta pa le 109 gramov, z merami 11.2 x 7.4 x 1.6 cm. Na računalnik ga lahko priključimo preko USBja in IR povezave. S tem dlančnikom namerava Palm pridobiti nove uporabnike dlančnikov, ki bodo verjetno kasneje kupili močnejši dlančnik - seveda pri njih [:D]. Klik, klik, klik ter uradni klik.

0 komentarjev

Zapeči me nežno

CNN.com - Bi radi svojo genetsko sliko shranili na CD? Če je odgovor pritrdilen, ima J. Craig Venter pravo stvar za vas. Odločil se je namreč, da bo navadnim smrtnikom (no, v bistvu multimilijonarjem) ponudil to storitev. Kakšne so koristi takega arhiviranja, presodite sami. Vas zanima še cena? Nič pretresljivega, okroglih pol milijona ameriških zelencev. Močno upam, da bodo v uporabi samo najkvalitetnejši CD mediji. Za boljši stik - miškin klik.

1 komentar

Teletekst na Nokii 7650

Nowire - Če posedujete mobilni telefon Nokia 7650 ali pa boste kupili prihajajoči model 3650 in brez teleteksta ne morete več, potem je tukaj za vas priročna rešitev. Finsko podjetje Nowire je namreč razvilo program, ki s pomočjo brezžične komunikacije omogoča uporabnikom pregledovanje teleteksta kar preko mobilnega telefona. Teletekst po protokolu wap se seveda s tem ne more primerjati. V prvem primeru gre za okleščeno tekstovno verzijo, v tem primeru pa boste lastniki zgoraj omenjenih mobilnikov teletekst pregledovali v barvah, na večjem zaslonu, v povečavi in veliko lažje ter hitreje. Programčič pozna teletekst iz 19 držav, izbirate lahko izmed 60 TV kanali, med njimi je pa tudi TV Slovenija, kar je pohvalno. Program lahko brezplačno uporabljate 21 dni. Za uradno novico klik tukaj, za dolvleko pa tukaj, tukaj, tukaj ali pa tukaj!

0 komentarjev

Bot-stripar?

Slo-Tech - Najprej kratek uvod. Verjetno vsi poznate načelo "milijon opic" - gre se preprosto za to, da če posadimo vsako izmed milijona opic za svoj pisalni stroj, kjer naključno tolčejo po tipkovnici in dovolj dolgo čakamo, bo ena izmed njih nekoč napisala Hamleta (ali pa neko drugo literarno delo). Gre pač za preprosto vajo iz verjetnosti.

V svetu mrežnih stripkov (t.i. webcomic, kot npr. Megatokyo ali pa MacHall) pa je to načelo nekdo začel izkoriščati. Mark Levin je skupaj zbasal stvar, ki se ji reče Pants Pants Revolution, ki sicer nima blage veze z naslovom, je pa vseeno zanimiva.

Gre za bota, ki spremlja določen IRC kanal, reže ven koščke dialoga, skripta jih pa pari z naključnimi osebami in ozadji. Seveda je večina tistega, kar pride ven, popolen nesmisel (skoraj kot strip domnevno najboljšega slovenskega računalniškega magazina) - ampak včasih se pa najde kaj zanimivega. Glavni trik pa je, da stripe ocenjujejo obiskovalci, ter se jih da filtrirati po kvaliteti. Nekateri izmed...

5 komentarjev

Tri gigaherčni procesorji novembra

OC Workbench - Na internetu se pojavljajo govorice, da namerava Intel 14. novembra letos izdati tri gigaherčno izvedenko Penituma 4. Njihov tiskovni predstavnik govoric ni niti potrdil, niti zanikal, je pa potrdil, da bo Intel dotični procesor izdal še pred koncem koledarskega leta. Prav tako naj bi se z izdajo 3 GHz procesorja, šibkejši 2.6 ter 2.8 GHz različici tega procesorja, premaknili iz t.i. high-tech sistemov, v računalnike domačih uporabnikov. Prav tako je potrdil namero Intela, da namerava znižati cene že obstoječim procesorjem. Klik!

3 komentarji

Vse o i845PE ter i845GE

AnandTech - Na Anandtechu so spisali članek, ki govori o danes predstavljenih čipsetih podjetja Intel, i845PE ter i845GE z grafično enoto. Članek vam na kratko predstavi osnovne značilnosti in lastnosti vsakega veznega nabora, sledijo testi treh plošč na teh čipovjih (Gigabyte, Asus, Albatron), navijaški potencial ... Članek obsega, reci in piši, petindvajset strani, kar zagotovo priča o njegovi kompleksnosti in širini zajetih stvari. Obvezni klik!Dodatek: Poleg že omenjenega testa Asuske, so se na internetu pojavili še drugi testi matičnih plošč na tem naboru:

 • Intel 845GEBV2 na i845GE
 • Asus P4GE-V na i845GE
 • Gigabyte GA-8PE667 na i845PE
 • 0 komentarjev

  Gigabyte 7VAXP

  AusPCWorld - Gigabyte 7VAXP sicer ni ravno nova plošča, je pa zelo popularna, saj ima trenutno najnovejši čipset za Athlon procesorje tj. KT400, ter je do zob obložena z različnimi dobrotami. Pri AusPCWorld so spisali še svež test te matične plošče, ki, zanimivo, uradno ne podpira DDR400 pomnilnika, kljub velikem napisu DDR400 na škatli. Ah ta marketing ...

  0 komentarjev

  Asus na i845PE

  HardOCP - Intel je danes uradno predstavil svoje novo čipovje imenovano i845PE, ki je končno prineslo tudi uradno podporo DDR333 pomnilniku v Pentium 4 sistemih. Proizvajlci matičnih plošč nam niso ostali dolžni le-teh.

  Na HardOCP si lahko preberete test nove Asusove osnovne plošče na tem naboru. Asus P4PE, kot se uradno imenuje, nam poleg podpore DDR333 pomnilniku prinaša še podporo najnovejšim Pentium 4 procesorjem (tudi čez 3,06 GHz), IEEE1394 vmesnik, SATA krmilnik in še mnoge druge dobrote. Klik!

  0 komentarjev