»

Samsung predstavil LED/LCD TV

Slo-Tech - IFA - Internationale Funkausstellung, ki te dni poteka v Berlinu, nas še naprej preseneča z novostmi. Samsung je recimo predstavil 40-palčen LCD televizor s kontrastom 10.000:1 in ločljivostjo 1366x768, na voljo pa so tudi modeli s polno HD ločljivostjo (1920x1080), ki imajo slabši kontrast (6.000:1). Televizor vsebuje zanimivo tehnologijo, za katero je Samsung že prejel nagrado EISA za leto 2006/2007, gre namreč za backlight, ki je namesto s flouroscentnimi žarnicami izveden z LED diodami. Navedena tehnologija podvoji življenjsko dobo in razpolovi porabo energije, obenem pa je osvetlitev tudi kvalitetnejša. Posebnost opisanih modelov je še 100 Hz osveževalna frekvenca slike...

21 komentarjev

Manjši zaslužki ATI-ja po prevzemu

X-Bit Labs - Po velikem poslu, ki se je zgodil pred mescem in pol, je AMD nedavno ponosno potrdil, da je nakup ATIja tudi v skladu s kanadsko proti-monopolistično zakonodajo. S tem je zaključek nakupa ATI-ja en korak bliže, ni pa še ni dokončen, saj se morajo 13. oktobra srečati delničarji in posel odobriti.

Nakup hkrati kaže tudi negativne posledice, saj je ATI za novinarje izjavil, da je se bo njihov dohodek do 140 milijonov dolarjev manjši, kot je bilo predvideno. Zmanjšala se je namreč prodaja veznih naborov za platforme, ki bazirajo na Intelovih procesorjih. Poročajo celo, da Intel na svoje poslovne partnerje pritiska, naj ne kupujejo ATI-jevih chipsetov, kot je na primer RD600. Zato tudi ne čudi dejstvo, da je ATI preklical vezne nabore za Intelove platforme RD700, RS700 in RC710, o čemer smo že poročali. Naslednje leto bo vsekakor še zanimivo.

48 komentarjev

Star(i) Trek v HD preobleki

Slo-Tech - Osmega septembra letos bo serija Star Trek upihnila 40 svečk na rojstnodnevni torti. To bo nedvomno velik dogodek za vse zveste privržence, zato so se pri CBS Paramount-u odločili, da ga obeležijo s ponovno obdelavo ( remasteringom) starih serij, ki bodo izšle v HD ločljivosti. Format slike bo ostal klasičen - 4:3, vsako leto načrtujejo izid 40 predelanih epizod, obljubjajo pa tudi, da vsebinsko ne bodo spremenili ničesar bistvenega. Prva tako predelana serija z naslovom Balance of Terror bo pripravljena 16. septembra, ni pa znano, kdaj jo bodo televizijske hiše dejansko vrtele. Trenutno namreč mnogim probleme povzroča oprema, potrebna za ravnanje s HD posnetki,...

33 komentarjev

HP vohunil za vodilnimi

Wired News - Iz podjetja Hewlett Packard je v začetku tega leta nekajkrat pobegnila kopica informacij bolj zaupne narave, ki so bile znane samo osebju na višjih položajih, kar je povzročilo manjši preplah. Za začetek so s povsem konvencionalnimi metodami malce izprašali vsakega od osumljencev in jih opozorili na to, da je njihova dolžnost čuvati tajne podatke, ker pa rezultatov očitno ni bilo, so ubrali drugo pot. Najeli so zasebne detektive in namenili svojim delavcem malce več pozornosti, kar pa je bilo že na meji zakona, zato jim sedaj grozi tožba. Podroben opis celotne afere lahko najdete na Wired News, novico pa je objavil tudi rumeni Inquirer.

HP-jeve zasebne detektive je s svojo digitalno lupo odkril naš privatni preiskovalec Stepni Volk.

2 komentarja

Bo Vista zamujala v EU?

Slo-Tech - Pred približno dvema mesecema smo poročali o astronomskih kaznih, ki jih je Evropska komisija naložila Microsoftu zaradi kršitev protimonopolističnih določil, kar pa takrat ni bilo preveč pomembno - navsezadnje so večstomilijonske številke za redmondskega giganta zgolj delček odstotka prihodkov. A zgodba bi se znala odviti s precej bolj drastičnimi posledicami. Microsoft je začel namigovati, da bo zaradi omenjenih zakonskih določil in spora z Evropsko komisijo Windows Vista na stari celini morda izšel kasneje kot drugje. Takšna poteza bi lahko imela zelo drastične posledice, saj so Okna daleč najbolj razširjen operacijski sistem za osebne računalnike, tako da predstavlja Microsoftova izjava med drugim tudi gospodarsko grožnjo. Evropska komisija zaenkrat ostaja odločna in meni, da mora biti Microsoft tisti, ki bo popustil in prilagodil software, o razpletu pa vas bomo še obveščali. Izvirno novico je danes objavil Reuters.

Link je prispeval nas stalni obveščevalec - Stepni Volk.

65 komentarjev

Brezplačni iPodi angleškim študentom

BBC - Na kolidžu South Kent so uvedli zanimivo novo učno metodo. 250-im študentom, ki redno oddajajo naloge in so prisotni pri pouku, so razdelili brezplačne iPod-e Nano, obenem pa jim je na voljo tudi veliko učnih gradiv v obliki podcastov. Tako lahko v primeru, da so manjkali na predavanju, študentje enostavno nadoknadijo zamujeno snov s poslušanjem posnetka. Nekateri se zgražajo nad potezo in komentirajo, da je to zelo slab način za porabo 25.000 funtov davkoplačevalskega denarja, a avtorji projekta so prepričani, da bo dolgoročno prinesel pozitivne finančne rezultate. Poroča BBC.

9 komentarjev

Glasbena zobna ščetka

Daily Mail - Hasbro bo pred božičem predstavil zanimiv nov izum, poimenovan Tooth Tunes. Gre za zobno ščetko, ki med umivanjem zob proizvaja zvok - ta nato potuje po čeljustni kosti do notranjega ušesa, kjer ga lahko slišimo. Zvok naj bi zvenel slabše od glasbe iz glasbenega stolpa in boljše od brundanja samemu sebi, zunanji opazovalec ga ne bo zaznal oz. bo slišal zgolj brenčanje električnega motorčka. Krtačka bo predvidoma stala približno sedem funtov, med predvajanimi pesmimi bi se naj znašli tudi dobro znani MTV hiti, poleg zabave, ki nam jo bo nudila, pa naj bi imela tudi...

20 komentarjev

Subliminalna sporočila v spamu

Slo-Tech - Zlobni oglaševalci, ki za svoje namene izkoriščajo šibkosti elektronske pošte, se z vedno novimi in novimi metodami borijo proti spam filtrom, na drugi strani pa poskušajo svoje oglase narediti bolj privlačne. Tako se zadnje čase največkrat pojavljajo sporočila, ki vsebujejo grafične datoteke, v katerih je reklamni tekst, da se izognejo filtriranju pogostih besed. Pred kratkim pa se je pojavila zelo zanimiva verzija tovrstnega spama, ki vsebuje animirano sličico. Za animacijo se ne skrivajo poskočni grafični učinki, temveč prepovedan način oglaševanja s pomočjo subliminalnih sporočil. Prejemnik sporočila tako večino časa vidi običajen tekst, vsakih 17 sekund pa se za nekaj stotink pojavijo napisi BUY. Sicer naj animacija ne bi resno poskušala vplivati na naše podzavestno razmišljanje, temveč gre zgolj za poskus izogibanja filtrom, a je stvar vseeno zanimiva. Podrobnejši opis in demonstracija nove metode sta na voljo tukaj.

Upam, da se bom zdaj lažje odločil za katero od metod...

17 komentarjev

Ugrabitelj uporabljal Commodore 64

Slo-Tech - Natascha Kampusch je zadnje čase eno bolj znanih deklet v Avstriji, nedavno odkrita 18-letnica je bila namreč od svojega desetega leta ugrabljena. Wolfgang Priklopil, pri katerem je preživela zadnjih 8 let, je takoj po njenem pobegu storil samomor, avstrijska javnost in mediji pa nestrpno čakajo na več morebitnih informacij o motivih ugrabitve in Nataschinem življenju v ujetništvu.

Do tukaj je vse skupaj zgodba, bolj vredna tabloidnega časopisa, kot pa objave na Slo-Techu, zadnja odkritja pa prinašajo zanimiva dejstva. Avstrijski kriminalisti so v Priklopilovi hiši našli Commodore 64, ki je bil očitno njegov edini osebni računalnik. Zadeva je za današnje razmere arhaična in se jo da dobiti že v popolnoma miniaturnih izdajah, namenjenih zgolj nostalgičnemu nažiganju Loderunnerja in Park Patrola, težko pa si je predstavljati, da bi kdo uporabljal sistem kot običajen pisarniški računalnik. Policija bo imela tako težko delo, sicer bi bili vsakršni podatki zelo uporabni pri...

24 komentarjev

Windows Vista RC1

Microsoft - Izšel je Windows Vista Release Candidate 1. Na voljo je TechNet in MSDN naročnikom in vsem, ki so se javili za "Customer Preview Program" za beta 2, in sicer preko te povezave. V tej različici bi naj bil nabor funkcionalnosti že zamrznjen in do končne različice, naj bi le še izpilili delovanje in spolirali videz. RC1 je precej boljši od bete 2, od zanesljivosti, podpore strojne opreme, (ne)vsiljivosti..., ima pa tudi svoje "temne strani", ki si jih lahko ogledate tudi sami, če imate veselje s temi rečmi. Zdaj lahko le še stavimo, koliko RCjev in mesecev bo še minilo do uradnega izida.

22 komentarjev

Microsoft Photosynth

Daily Tech - V MS Live Labs se med drugim potijo tudi pri razvoju novega urejevalnika in pregledovalnika bitnih slik, Photosynth. Po njihovih besedah bodo funkcije programa tako napredne in revolucionarne, da bodo postavile naše digitalne albume na povsem novo raven.Nov urejevalnik foto albumov bi naj predstavljal ogromen korak naprej od klasičnih "slideshow" programov, saj se razvijalci trudijo pod pokrov spraviti celo konjenico zelo naprednih algoritmov računalniškega vida. Photosynth bi naj omogočal naslednje funkcije:
  • sestavljanje več slik v 3D prikaz poslikane okolice;
  • možnost sprehajanja po virtualnem prikazu in ogledovanja slik iz poljubnega kota;
  • nezatikajoče povečevanje...

23 komentarjev

RD600 le na DFI matičnih ploščah?

Slo-Tech - Po informacijah na Daily Tech-u naj bi tajvanski proizvajalci matičnih plošč podlegli Intelovim pritiskom in bo tako le DFI izdelal matično ploščo s prihajajočim ATI-jevim veznim naborom RD600, od katerega obetajo veliko predvsem navijalci. Glavni razlog v Intelovem nasprotovanju omenjenemu veznemu naboru je verjetno nedavni AMD-jev prevzem ATI-ja. RD600 naj bi svojo uradno predstavitev doživel prihodnji mesec. Več o tem na Daily Tech-u.

Poleg tega naj bi DFI preklical izdelavo matične plošče temeljoče na nVidiinem veznem naboru nF590 Intel Edition C19. Razlog za to naj bi bil v slabih navijalskih zmožnostih omenjenega veznega nabora. Namesto le-tega naj bi DFI kupcem konec letošnjega leta matično ploščo z nVidiinim veznim naborom 590 SLI Intel Edition C55. Več o tem na PC Modding Malaysia.

3 komentarji

Prihaja Athlon 64 X2 5200+

Hartware.net - AMD je predstavil nov dvojedrni procesor, Athlon 64 X2 5200+, ki bo na vrhu ponudbe AMD-jevih dvojedrnikov za namizne računalnike (Athlon FX izvzet) prevzel najvišje mesto od sedanjega Athlona 64 X2 5000+. Frekvenca novega procesorja znaša 2,6 GHz, premore pa po megabajt drugonivojskega predpomnilnika na jedro, kar je dvakrat več od različice 5000+. Cena novega dvojedrnika znaša 403 ameriške dolarje, kar je trenutno okroglih sto dolarjev več od cene modela 5000+.

Več o Athlonu 64 X2 5200+ si preberite v AMD-jevem sporočilu za javnost.

40 komentarjev