»

Ah, ta EULA

The Register - EULA - End User Licensing Agreement, na katere postavke se moramo strinjati, če inštaliramo Microsoftove programe je zopet vzbudila zanimanje, saj so v njej našli postavko, ki dovoljuje MSju, da dostopa do informacij o našem sistemu in ga avtomatično popravlja in obnavlja. Ta dodatek so našli v Service packu 1 za WindowsXP in SP3 za Windows2000.

Sporno v EULA je po novem to, da si Microsoft dovoljuje pregled posodobitve vašega sistema in ga avtomatično obnovi, če je le-to potrebno. Sicer WindowsUpdate poznamo vsi, toda zakaj so ga dali v EULA se sprašujejo na The Registerju. Upravičena opazka ali pikolovstvo? Odločite se sami.

2 komentarja

Radeon 9700 Pro uradna objava za javnost

ATI - ATI je objavil uradno dokumentacijo, ki napoveduje Radeona 9700 Pro za sredino avgusta. Zadevica bo pravi cukerček. Imela bo 8 vzporednih cevovodov, popolno podporo Microsoftovemu DirectX 9, AGP 8X in tako naprej in tako dalje. Škatelna verzija (retail) bo obsegala:
  • 128MB DDR pomnilnika;
  • Dual-display z možnostjo VGA, DVI-I in s-video konektorjevz neodvisnimi resolucijami in osveževalnimi frekvencami za katerikoli dve priklopljeni napravi;
  • Hitrost GPUja bo 325MHz in 620MHz pomnilnika;
  • WHQL (Windows Hardware Quality Labs) podpisani gonilniki in HYDRAVISION™ programska oprema;
  • SMARTSHADER™ 2.0, SMOOTHVISION™ 2.0, HYPER Z™ III in VIDEOSHADER™ tehnologije;
  • ter ceno US$399.
Celotna izjava tukaj.

8 komentarjev

Serial ATA diskovje

PC World - Nekaj novih stvari o tem prihajajočem standardu. Seagate je izdelal prototipni SerialATA disk s hitrostjo prenosa podatkov 150 MBps, toda s potencialom, da bo nekoč deloval pri kar 600 MBps. Disk namesto 5V za delovanje potrebuje 3V in je s kontorlerjem povezan z 0,25 inčnim kablom namesto s standardnim 2 inčnim, kar bo razveselilo vse overklokerje. Prav tako disku ni potrebno določiti ali je šefe ali suženj (master/slave).

Seagate napoveduje prve SerialATA diske že jeseni, Maxtor in Western Digital pa mu bosta sledila konec leta, ko bo VIA že začela vdelovati podporo v njene čipsete. Prav tako bodo večje tudi kapacitete. Seagateova Barracuda ATA V bo, kot že vemo, držala 120GB podatkov. Western Digitalov novi Caviar (zanimivo ime) pa naj bi dosegel kar 200GB. Tukaj.

3 komentarji