»

Še Švicarji preizkušajo dostavo paketov z letalniki

Phys.org - Švicarska pošta je sporočila, da so začeli preizkušati dostavo paketov z brezpilotnimi letalniki (dron), ki imajo domet 10 kilometrov (in seveda še nazaj) in lahko nesejo en kilogram težak paket. Proizvajalec Matternet pojasnjuje, da letalniki letijo brez aktivnega krmiljenja človeka po vnaprej definiranih, varnih poteh, kjer ne predstavljajo nevarnosti za okolico. Pri projektu sodeluje tudi Swiss WorldCargo (podružnica nacionalnega letalskega prevoznika za prevoz tovora). Testiranje bo v prvi fazi trajalo do konca julija, prve napovedi za začetek komercialne uporabe pa se nanašajo na leto 2020. Poudarjajo, da bo tudi kasneje glavni namen uporabe v izrednih situacijah, ko bo dostop do prizadetih območij z letalnikom...

41 komentarjev

BBC bo razdelil milijon računalnikov Micro Bit britanskim sedmošolcem

BBC - BBC je predstavil končno obliko marca napovedanega računalnika Micro Bit, ki ga bodo brezplačno razdelili vsem sedmošolcem (starim 11 ali 12 let) v Veliki Britaniji v sklopu prenove učnih načrtov, da bodo ti vključevali več kreativnega dela z računalniki. Pri projektu sodeluje 28 partnerjev, med katerimi so tudi Microsoft, ARM, Samsung, Barclays in številne izobraževalne in nevladne inštitucije.

Kot pojasnjuje vodja britanske podružnice Microsofta Michel Van der Bel, je kreativnost pomembna, saj bo v prihodnosti štelo pravo računalništvo, ne le potrošniška uporaba vnaprej pripravljenih izdelkov. Microsoft je zato glavni BBC-jev partner v projektu Make It Digital, ki bo skušal računalniško opismeniti britansko mladež ter...

22 komentarjev

Prodaja osebnih računalnikov upada, pametnih telefonov pa ne

Slo-Tech - Potem ko so v zadnjem četrtletju minulega leta zabeležili obrat trenda in rahlo rast prodaje osebnih računalnikov, analitiki iz Gartnerja tudi za leto 2015 napovedujejo rast prodaje, ki pa bo umirjena in bistveno nižja od rekordnih ravni pred leti. Skupno naj bi trg osebnih računalnikov, tablic in pametnih telefonov zrasel za poldrugi odstotek.

Ocenjujejo, da bo letos prodanih 2,45 milijarde naprav, medtem ko je bila ta številka lani 2,42 milijarde. Prodaja klasičnih namiznih in prenosnih računalnikov se bo skrčila z 277 na 251 milijonov enot, razliko pa bodo več kot nadoknadili pametni telefoni (1,94 milijarde prodanih namesto lanskih 1,80 milijarde). Prodaja tabličnih računalnikov naj bi ostala približno nespremenjena pri 263 milijonih kosov.

Za leti 2016 in 2017 pa napovedujejo krepitev rasti....

62 komentarjev