»

Wikipedia s 300.000 članki

Slashdot -

Gotovo marsikdo izmed vas pozna Wikipedio, neprofitni projekt, ki teče že tri leta in želi s programsko opremo WikiWiki sestaviti največjo prostodostopno enciklopedijo. Prostodostopno zato, ker je ves tekst pod licenco GNU (podobno kot Linux). Od marca 2002 deluje tudi v slovenščini.

Kot poroča Slashdot so presegli mejo 300.000 člankov, v katerih je 90,1 milijona besed. Za primerjavo povejmo, da Encyclopaedia Britannica vsebuje 85.000 člankov s 55 milijoni besed. Mejo 200.000 člankov je Wikipedia presegla letošnjega februarja.

Ste vedeli, da je Trboveljski dimnik s 364 metri najvišji evropski dimnik?

22 komentarjev

Asus se širi na vzhod

X-Bit Labs - ASUSTeK Computer bo investiral 25 milijonov dolarjev v izgradnjo nove tovarne za tiskana vezja na Kitajskem. To bo že druga Asusova tovarna na Kitajskem, poročajo X-Bit Labs. Izgradnja novega obrata v Šanghaju, ki bo večji od obstoječega v Suzhouju, kateri meri 540.000 m2, bo končana prihodnje leto. S to investicijo Asus sledi začrtani poti, ki vodi do položaja največjega izdelovalca matičnih plošč in prenosnikov. Več o tem.

0 komentarjev

Občasno nedelovanje Slo-Techa iz SiOL-ovega omrežja

Slo-Tech - Kot ste vsi uporabniki SiOL-ovih storitev verjetno že ugotovili, se vam v primeru, da uporabljate operacijski sistem Windows (ali pa Linux in imate 128 MB pomnilnika ali manj) dogaja nedostopnost Slo-Techa (in še nekaterih strežnikov). Težava je v prenosu preko povezave SiOL - Telemach, kjer se določeni paketki na žalost izgubljajo. Za delovanje Slo-Techa je posebej pomembno blokirano območje od vrat 3129 do vrat 3198, saj kar nekaj operacijskih sistemov uporablja vrata od 1025 do 5000 za vzpostavljanje povezav.

Glede na to, da operaterja na obeh straneh zanimive povezave trdita, da "ne blokirata popolnoma nič", je trenutno edina rešitev manjši poseg v register. Na Microsoftovi spletni strani so objavljena navodila, kako operacijski sistem Windows 2000 (deluje tudi v XP in 2003) prepričati, da določenih vrat ne uporablja za vzpostavljanje povezav. Za delovanje Slo-Techa je pomemben vnos: "ReservedPorts: 3129-3198". Po ponovnem zagonu računalnika ne boste imeli več nikakršnih težav...

62 komentarjev