»

Miška na udaru

več strani - Kaj so ljudje že vse modificirali? Ohišja, monitorje, tipkovnice in seveda miške. Miške so najbolj opazne na kakšnih LAN party-jih, tako na pogled kot po kvaliteti (slaba miška vas utegne stati naslova prvaka v UT ali Quake 3). Če ste modificirali že vse, razen miške, potem bo ta članek kar pravšnji za vas. Govori o zamenjavi LED diode v Microsoftovi optični miški (gotovo Intelli Explorer, samo da je bel). Čeprav je članek posvečen Microsoftovi miški, boste gotovo znali modficirati tudi druge modele.
Ker sem govoril o kvalitete miške v streljačinah imate tukaj še test Mouse Skatez. Mouse Skatez niso nič drugega kot trakci, ki jih prilepite na drsno stran miške. Ti trakci miški znižajo trenje. Torej, če si ne morete privoščiti bolj kvalitetne miške (dvomim ) in vas to vedno stane naslova prvaka v streljačinah, potem bodo Mouse Skatez kot nalašč za vas. Vprašljiva je le cena, ki znaša 7 $ + poštnina. 7 $ za trakce? Hja, jaz bi namesto trakcev raje kupil kar novo miško. ...

3 komentarji

Ročno gnani Linux strežnik

LinuxDevices - Kateri so najbolj odbiti predelovalci računalnikov? Tisti, ki na chipset tlačijo Golden Orba? Tisti, ki izmaličijo računalnik do nerazpoznavnosti (modifikatorji)? Če ste imeli pripadnike teh taborov za malce čudne, potem si morate nujno ogledati tole stran. Nekdo se je spravil na enega najbolj čudnih projektov, kar sem jih kdaj videl - spletni strežnik, ki bazira na Linuxu (logično ) je spravil v svetilko na ročni pogon. Tip obvlada stvari, saj je preko diname na koleso napajal svojega Spectruma ZX81. Drugače dinamo v svetilki proizvede ravno toliko energije, da računalnik lahko požene Linux, potem pa postane preskrbovanje z energijo problem. Ročno gnani strežnik je gotovo ena izmed najbolj...

10 komentarjev

Še en CUBE projekt

Overclockers Australia - Zakaj imamo pisci novic radi modifikatorje (poleg tega, da nam omogočajo hitro novico )? Najpomembnejše dejstvo je, da nas vedno znova presenečajo s svojimi idejami in zmožnostmi. Eden izmed bolj posrečenih ohišij sem našel na tej strani. Ohišje je sicer v cube (kocka) izvedbi, kar marsikomu ne bo všeč (kar pričajo tudi rezultati glasovanja ), vendar ima ohišje druge pomembne lastnosti. Prvo, kar človeku pade v oči je veliko število LED-ic v ohišju. Modifikator se je potrudil in vsako LED-ico namenil nekemu opravilu. Ker je tekst na strani težko berljiv, sem prepisal specifikacije: tip je uporabil 2 LED diode za LAN, 2 za trdi disk, 1 za sleep mode, 1 Power LED-ico in 2 diodi različne barve, ki prikazujeta stanje ventilatorjev. Poleg LED-ic ohišje ponuja še zanimivo možnost odpiranja;...

3 komentarji

Filmski studio v vesolju

FOX News - Kje so ljudje že snemali filme? Pod vodo, na vodi, v zraku, na zemlji (zeh ), potem pa je prizorišč že počasi konec. Morda bomo čez nekaj let tem prizoriščem dodali še eno - vesolje. Vesolje? Ja, izgleda, da je tudi vesolje komercialno zanimivo prizorišče za snemanje visokoproračunskih filmov. Tako naj bil konec leta 2003 ali zgodaj 2004 dobili prvi filmski studio, ki se bo nahajal v vesolju, točneje na Mednarodni vesoljski postaji. Modul, ki bo na pritrjen na vesoljsko postajo delajo pri SPACEHAB, ki se je specializiralo za "privatne doživljaje" v vesolju. Dovoljenje za izstrelitev je že dala RASA (Ruska vesoljska agencija), na dovoljenje drugih udeleženk v vesoljskem programu pa še čakajo. Več podatkov dobite na tej strani.

0 komentarjev

Napster umrl

Tech Report - Nekoč je bil Napster, na katerem je tekla preprodaja MP3-jev kot nora. Čeprav so razne založbe naznanjale, da je Napster nezakonit in da je izmenjavanje datotek MP3 nelegalno ali vsaj napol legalno, se uporabniki nismo sekirali kaj preveč (saj veste, da je tisto, kar je nezakonito najslajše ). Izmenjava je tekla naprej, ljudje so lahko brezplačno prihajali do dobre glasbe in življenje je bilo za odtenek lepše kot prej. Tudi valjanje po sodiščih Napsterja kar lep čas ni ogrozilo ... Potem pa je prišlo tisto, česar smo se ljudje najbolj bali. Sodišče je spoznalo podjetje Napster za krivo, največji absurd poleg tega pa je bil, da je Napster vzpostavil zavezništvo z založbo Bertlsman. Da z Napsterjem nekaj ni v redu, smo lahko ugotovili nekega dne, ko so zaloge glasbe čez noč skopnele iz gromozanskih 4000 gigabajtov (4 terabajte ) na borih 200-300 gigabajtov. Naslovi skladb, ki jih je bilo prej mogoče dobiti na precej lahek način so postali redki. Ker ljudje niso več našli nič...

14 komentarjev

Ekstremno navijanje GeForca 3

X-Bit Labs - Po ekstremnem navijanju Kyra 2, so se pri X-bit labsih odločili, da se preizkusijo tudi pri navijanju GeForca 3. Tudi tokrat so uporabili enake metode kot pri Kyru 2. GeForca 3 so navijali s pomočjo večanja voltaže samega procesorja. Žal je pri GeForcih 3 to malce bolj zapleteno, kot pri Kyrotu, saj je treba priciniti kar nekaj uporčkov, predvsem pa je treba vedeti za kaj se pri vsej stvari gre. Vedeti morate tudi, da se GeForce pri ekstremnem navitju in povečani napetosti samega procesorja kar precej greje, zato je treba poskrbeti za dobro hlajenje. X-biti so pobrusili procesor, ter dali nanj Tehremaltakovega Volcana II. Nekaj so premišljevali celo o peltierju, vendar so se kasneje premislili. Rezultat: GeForce 3 na Visiontekovi kartici je po končanem navijanju deloval pri 270 MHz, njegov ram pa pri 600 MHz (300 MHz DDR) .
Postopek so ponovili še na ASUS V8200 karici, vendar je tukaj GeForce 3 deloval s "samo" 260MHz, pomnilnik pa s 580MHz (290MHz DDR).
X-biti so zopet dokazali,...

4 komentarji

Podpora 3dfx karticam

Petition online - Po Nvidiinem nakupu 3dfx-a smo lastniki 3dfx-ovih (ja, tudi jaz imam 3dfx kartico ) kartic ostali brez podpore matičnega podjetja. Stanje se utegne spremeniti, saj so pri Petition Online spisali peticijo, ki naj bi lastnikom 3dfx-a omogočala dostop do vedno svežih gonilnikov, ki bi jih pisala druga podjetja (x3dfx inc. in Scitech Software Inc.). Izkažite svojo podporo.

0 komentarjev

Izšel CloneCD 3

Overclockers Australia - Pred kratkim je izšla nova verzija "pekovskega" programa CloneCD, ki ne služi samo navadnemu pečenju CD-jev. CloneCD podpira poleg navadnega pečenja CD-jev še tako imenovani RAW mode. RAW mode je poseben postopek, ki prepiše vsak sektor CD-ja. To pomeni, da proti temu postopku ne pomaga nobena zaščita. Gotovo je odveč poudarjati, da izdelovalci programov ne marajo RAW. Ravno zaradi tega, je večina proizvajalcev CD-R enot odstranila podporo RAW. Večina že, vendar ne vsi ... (namig: nekateri Teaci, Ricohi, pa še kakšna enota bi se našla). CloneCD 3 si lahko downloadate tukaj.

15 komentarjev

Baterije...

The inquirer - Baterije so precej pomembna stvar, saj so pomemben prenosni vir električne energije. Na področju računalništva so baterije še kanček bolj pomembne, kot v običajnem življenju. Spomnite se prenosnih računalnikov, dlančnikov, MP3 predvajalnikov, ... in vedeli boste, kaj mislim. Ker pa je na trgu kar nekaj vrst baterij in velja glede tega kar precejšnja zmeda, so se pri The Inquirerju odločili, da napišejo manjši vodič po različnih vrstah baterij. Pa še nekaj, čeprav "baterije", ki se jih da ponovno napolniti imenujemo baterije, so to v bistvu akumulatorji. Tako, da ne boste mešali teh dveh pojmov .

1 komentar

Prvi testi Northwooda

Tecchannel.de - Na nemški strani Tecchannel.de se je pojavil ekskluzivni test Pentium4 Northwood procesorja v povezavi z i845 (Brookdale) čipovjem. Kje so nemci dobili ta procesor mi ni niti najmanj jasno, toda vse kaže na to, da hre za potegavščino. Northwoodi naj bi namreč imeli 512KB L2 predpomnilnika, v njihovih testih pa je lepo razvidno, da so testirali procesor s 256KB L2 predpomnilnika. Glede na to, da je procesor na slikah res Socket478 model, lahko sklepamo le, da gre za Socket478 Willameta, ki jih bo Intel izdal v vmesnem obdobju. Zaključke testa je tako težko upoštevati, razen tistega, da je i845+PC133 SDRAM počasnejši od i850+RDRAM. To pa v bistvu že vemo .

2 komentarja

Načrti proizvajalcev RAM-a

X-Bit Labs - Zaradi izjemno nizkih cen RAM-a so proizvajalci prisiljeni, da malce preuredijo proizvodnjo. Ravno zaradi prenizke cene RAM čipov ne bomo tako kmalu ugledali proizvodnje, ki bo temeljila na 300 mm silicijskih vaferjih (material, iz katerega so narejeni čipi). Po podatkih na X-bit labs bomo proizvodnja čipov, ki bodo bazirali na 300 mm vaferjih stekla šele v Q1 leta 2002. Čeprav te proizvodnje ne bomo videli še kar nekaj časa, pa bomo prav kmalu videli druge izboljšave proizvodnje:
  • 90 % Samsungove proizvodnje pomnilniških čipov bo septembra baziralo na 0.15 mikronski tehnologiji

  • Micron ima najavljen prehod na 0.15 mikronsko tehnologijo izdelave že za konec leta 2001

  • Tudi Hynicx namerava prilagoditi 50 % svoje proizvodnje 0.15 mikronski tehnologiji izdelave čipov konec leta 2001

  • Infineon bo šel še korak dlje. Svojo proizvodnjo RAM-ov bo prilagodil 0.14 mikronski tehnologiji izdelave čipov

  • Za tekmeci noče zaostati niti Elpida in ostali manjši tajvanski proizvajalci, ki imajo prav...

1 komentar

Pentium III-S 1.26 GHz v trgovinah

X-Bit Labs - Čeprav je Intel uradno najavil samo 1.13 GHz različico Pentiuma III-s (Tualatin, ki ima 512 KB L2 cacha in podpira večprocesorsko delovanje), se nam očitno obeta še 1.26 GHz verzija, katere Intel še ni uradno naznanil. Po čem lahko to sklepamo? Po prodaji na Japonskem. Kot gotovo že veste, se vse nove komponente najprej pojavijo na Japonskem. Cena novega procesorja je kar precej visoka; 496 $, kar znese okoli 120 000 slovenskih tolarjev. Precej draga stvar, ni kaj. Če sodimo po ceni, potem novi Pentiumi III-S že zaradi cene ne bodo konkurenčni AMD-jevim Athlonom. Vendar, ker so vse stvari na Japonskem dražje kot drugod po svetu, pač počakajmo na objavo cen drugod po svetu. Kdo ve, morda utegne cena novih Pentiumov še močno pasti .

0 komentarjev

Nvidia spreminja tradicijo

The inquirer - Nvidiin 6 mesečni razvojni cikel je za večino postal nekaj povsem samoumevnega, kar niti ne preseneča glede na to, da ga podjetje forsira že kar nekaj let. Ta strašanski tempo je že pustil posledice na industriji grafičnih kartic (propad počasnejših podjetij, vedno višje cene, vprašljivost nakupa vedno novih in novih kartic...), toda sedaj je čas za predah. Sodeč po The Inquirerju bo Nvidia prvič po dolgem času opustila ta cikel in si vzela nekaj predaha.
Razlogov je po vsej verjetnosti več. Podjetje se je zadnje čase raztegnilo na nekatere druge trge in paralelno razvija kar nekaj zahtevnih produktov (Crush čipovja, grafične čipe za konzole...) in normalno je, da ne zmorejo takega tempa, kot so ga prej. Po pravici povedano pa ta tudi ni potreben, saj je konkurenca sedaj že v precejšnjem zaostanku. Kaj nam torej pripravljajo?
Konec poletja ali začetek jeseni bomo videli nove čipe nižje kategorije, NV17. Šlo bo za nekakšnega naslednika MX procesorjev, torej GeForce3 MX. Te kartice...

1 komentar