»

Apple predstavil čip M2

vir: Apple
Apple - Strojni del Applove predstavitve na WWDC 2022 je bil osrediščen okoli računalniškega čipa M2, na njegovi osnovi stoji tudi letošnji prenovljeni Macbook Air.

Applov dogodek Worldwide Developers Conference (WWDC) običajno poteka v znamenju programskih novosti in podpore razvijalcem, letošnjo izvedbo pa sta spremljali tudi dve pomembni strojni najavi. Za razliko od govoric, ki so zadnje mesece vztrajno silile v smer obogatene resničnosti, se je dejanski dogodek odvil po bolj treznih pričakovanjih: Apple je predstavil drugo generacijo, oziroma naslednika svojega prelomnega sistemskega čipa za računalnike M1, ter novega Macbooka Air, ki je na njem zgrajen. To se pravi: medtem ko je podjetje od prvotnega M1 zasnovalo še tri njegove podizvedbe - Pro, Max in Ultra - do katerih so prišli z na videz preprostim množenjem osnovne inačice v večje čipe, je M2 dejanska naslednja generacija tehnologije.

Poreklo je zanimivo, saj je videti, da je M2 bolj izpeljanka telefonskega čipa A15 kot pa M1....

159 komentarjev

Leta 2024 v EU enotni polnilniki mobilnih naprav

Evropska komisija - Pogajalci Evropskega parlamenta in Sveta EU so se danes sporazumeli o besedilu popravljene direktive v zvezi z dostopnostjo radijske opreme na trgu, ki bo v EU zagotovila enotne polnilnike za mobilne elektronske naprave. Politični dogovor, ki je bil sprejet kljub nasprotovanju Appla, pokriva pametne telefone, tablice, bralnike e-knjig, slušalke, digitalne fotoaparate, prenosne igralne konzole in zvočnike, ki se polnijo na žični način. Od sredine leta bodo morale te naprave imeti priključek USB-C za polnjenje, kar bo omogočilo uporabo enotnih polnilnikov.

Po poletnih počitnicah bosta morala novo direktivo sprejeti še Parlament na plenarnem glasovanju in Svet EU, a zapletov ni pričakovati, saj je besedilo usklajeno. Direktiva bo začela veljati 20 dni po sprejemu, uporabljati pa se bo začela 24 mesecev pozneje. To v praksi pomeni, da bo v drugi polovici leta 2024 že nujno, da imajo nove naprave priključke USB-C za polnjenje. Večina jih že ima, edini večji grešnik pa je Apple, ki se...

41 komentarjev

Programske novosti iz Appla: macOS 13, iOS 16, iPadOS 16

Slo-Tech - Na včerajšnjem WWDC 2022 je Apple predstavil kopico programskih in strojnih novosti, zato se bomo najprej osredotočili na prve. Applovi računalniki bodo v prihodnjih tednih dobili novo verzijo operacijskega sistema macOS 13, ki sicer ne prinaša fundamentalnih sprememb, bo pa osvežila uporabniški vmesnik in lastnike starejših računalnikov prisilila v strojno nadgradnjo. Namestiti ga bo namreč moč le na mace, ki so izšli po letu 2017. To so med drugim iMac in iMac Pro (2017), MacBook (2017), MacBook Pro (2017), MacBook Air (2018), Mac mini (2018), Mac Pro (2019) in Mac Studio (2022). V praksi to pomeni, da potrebujemo naprave s čipom Apple T2 ali Apple Silicon, medtem ko so starejši Intelovi maci odpisani. Prvi beta preizkuševalci so beta verzijo dobili v teh dneh.

Kaj se torej skriva pod pokrovom? Najprej bomo opazili nov grafični vmesnik za večopravilnost, ki se imenuje Stage Manager. Ko ga zaženemo, bo izbrano okno lebdelo na sredini zaslona, vsa ostala okna pa se bodo kot ikone...

55 komentarjev

NASA bo vdrugo testirala SLS

Slo-Tech - Aprilsko preizkušanje rakete Space Launch System (SLS) so marca prekinili, ko se je tudi tretji poizkus predčasno zaključil zaradi napake. Izvajali so test na ploščadi (wet dress rehearsal), kjer se raketa napolni z gorivom in se celotno zaporedje odštevanje izvede kot pri pravi izstrelitvi, nato pa se ustavi 10 sekund pred izstrelitvijo. Ker rezervoarjev zaradi puščanja niso uspeli v celoti napolniti, so SLS odpeljali nazaj v hangar in začeli popravilo. Sedaj gre znova.

NASA je v ponedeljek zjutraj na izstrelišče na Floridi ponovno pripeljala SLS, kjer bodo lahko nadaljevali preizkuse. Generalko bodo naslednjič izvedli po 19. juniju, dotlej pa bo SLS na ploščadi. Premik so izvedli sedaj, ker je v prvi polovici junija floridsko vreme stabilnejše. Transport iz hangarja do ploščadi namreč traja osem ur, ker se lahko SLS premika le zelo počasi. Kljub temu da so morali SLS po neuspelem poizkusu vrniti v hangar, ves čas ni izgubljen, saj so poleg popravil izvedli še nekaj del, ki so...

4 komentarji