»

Nalaganje popravkov programske opreme povzročilo zaustavitev jedrske elektrarne v ZDA

Slo-Tech - Kot poročata Slashdot in Washington Post, je v ameriški zvezni državi Georgiji prišlo do dvodnevne prisilne zaustavitve jedrske elektrarne Hatch zaradi nalaganja programske posodobitve.

Sedmega marca je namreč eden izmed računalničarjev podjetja Southern, ki upravlja z jedrsko elektrarno na enega izmed računalnikov naložil posodobitev programske opreme, računalnik pa je bilo nato potrebno ponovno zagnati. Po ponovnem zagonu računalnika pa je prišlo do resetiranja podatkov na kontrolnem sistemu, kar je le-ta napačno interpretiral kot zmanjšanje količine vode v hladilnem sistemu jedrske elektrarne. Zaradi tega je varnostni sistem samodejno zaustavil elektrarno.

O operacijskem sistemu na omenjenem računalniku ne poročajo.

52 komentarjev

Odkrit izviren poiskus goljufije s pomočjo skripte za samodejno odpiranje računov

Wired Blog - Kot poročajo na Wiredu, je Michael Largent iz Kalifornije na precej izviren način skušal izpeljati goljufijo ob odprtju trgovalnega računa.

Ugotovil je namreč, da je nekaj borzno posredniških hiš vsem strankam, ki so odprle trgovalni račun ter v sistem vnesle podatke o svojem bančnem računu, na bančni račun nakazalo majhno nakazilo v vrednosti med dvemi centi in enim dolarjem. Stranko so nato vprašali ali je prejela ta znesek. S tem je borzno posredniška hiša preverila, če je stranka navedla pravi bančni račun ali pa se je morda zmotila.

Ko je Michael Largent to odkril, je napisal skripto, ki je samodejno odprla 58.000 trgovalnih računov (z izmišljenimi imeni oziroma imeni junakov iz risank) ter počakal, da so mu borznoposredniške hiše z "testnimi" mikrodepoziti nakazale okrog 50.000 dolarjev, na podoben način pa si je z Googlovo storitvijo prisvojil 8225,29 dolarjev.

Na njegovo smolo pa so ga dobili in ga v maju tudi aretirali. Obtožen je goljufije, sojenje pa bo počakal na...

28 komentarjev