»

Apple spet z inovacijami

Apple - Tokrat nas Apple preseneča z novo ceneno Wi-Fi napravico imenovano AirPort Express, ki jo priključimo kar v vtičnico. Omogoča pa nam poleg brezžičnega tiskanja prek USB tiskalnikov ter dostopa do ethernet omrežja (kot naročeno za kabelski/adsl dostop ali dostop prek etherneta do interneta tudi brezžično posredovanje glasbe na vaš domači Hi-Fi sistem.

Kako deluje vse skupaj? Zadevo preprosto vtaknete v vtičnico, nanjo pa priključite USB tiskalnik, adsl/kabelski modem ali ethernet povezavo in prek mini audio...

16 komentarjev

Masovna cenzura interneta v Veliki Britaniji

Guardian - British Telecom se je po poročanju The Observerja odločil za ukrep cenzure oziroma onemogočanja dostopa do množice spletnih strani.
A pozor, preden pa začnete vleči vzporednice s Kitajsko! Ta cenzura namreč ni politično motivirana, pač pa je BT v sodelovanju z Internet Watch Foundation onemogočil dostop do spletnih strani, ki služijo distribuciji pedofilskega materiala. Tak ukrep je gotovo za pozdraviti, malo manj razveseljujoče dejstvo pa je, da ukrep BTja dokazuje, da ne držijo trditve, da je cenzura interneta tehnično nemogoča. Nekaj časa bo namreč gotovo mogoče najti kakšno možnost za zaobid teh omejitev, vendar tudi cenzorji gotovo ne spijo in bodo te možnosti kmalu onemogočili. Vsaj tako kaže razvoj dogodkov na Kitajskem.

22 komentarjev

Vabilo na hekersko transnacionalo

Slo-Tech - KAJ?

"Transnacionalno hekersko srečanje" se bo odvijalo 25., 26. in 27. junija 2004 v Puli na Hrvaškem. V mednarodnem kontekstu se bo skupaj zbrala množica skupin in posameznikov, ki se opredeljujejo kot "hekerji": programerji, mrežni raziskovalci, radikalni aktivisti, kiberfeministke, radovedni in inovativni ljudje, medijski aktivisti, kiberpankerji, gnuji, kripto-anarhisti in razni (digitalni) uporniki. Prevladoval bo princip "hekanja resničnosti": ni potrebe, da si piflar, da bi bil heker; raje prosto izrazi svojo kreativnost, spreobrni orodja in jih na neobičajen način uporabi za premagovanje ovir.

KDO?

"Transnacionalno hekersko...

13 komentarjev

Irak zahteva .IQ domeno

Yahoo News - Načeloma ob takšnem naslovu novica niti ni potrebna, se pa težko vzdržim komentarja v smislu: "Moje oči so poceni naprodaj. So videle vse. Jih ne rabim več." Irak bi se rad bolj angažiral v spletni skupnosti, zato pa rabi lastno lokalno domensko končnico. Zavzema se za .IQ (iz originala IRAQ - za tiste, ki niste pogruntali), možnosti za uresničitev tega scenarija pa so obetajoče. Slo-Tech je že vložil zahtevek za domeno www.slo-tech.iq, kjer bo gostil svojo iraško podružnico. Povezava.

18 komentarjev

Prihodnost nadzora

Slo-Tech - Ker se v zvezi s prestrezanjem interneta v Sloveniji spleta precej mitov, si morda velja pogledati kakšna je tehnološka plat nadzora. Pri tem je potrebno poudariti, da imajo preiskovalni organi na podlagi zakonov in v primeru sodnega naloga pravico prestrezati internetne komunikacije. Nazakonito prisluškovanje pa je kaznivo. Problem pa je kako preprečiti oziroma sploh odkriti zlorabe.

Prestrezanje. Prestrezanje telefonskih komunikacij je mogoče izvesti tako, da se prestreza samo povezavo osumljenca. Pri internetu pa je to malce težje, saj se podatki ne prenašajo po "liniji", pač pa preko paketkov. Prestreči je torej potrebno vsak paketek posebej in pogledati ali je paketek del komunikacije, ki jo želimo prestrezati ali ne. Če je, ga prestrezna naprava shrani, sicer pa zavrže. Z drugimi besedami - v tehničnem smislu se nad paketki izvede filtriranje. Možna zloraba? Možna zloraba je, da se paketkov, ki ne ustrezajo filtru ne zavrže, pač pa da se jih shrani ali pošlje na nadaljno...

22 komentarjev

Nafte ne bo nikoli zmanjkalo?

Worldnet Daily - V šoli smo se vsi učili o organskemu izvoru nafte in zemeljskega plina. To znanje je postalo dogma in tabu za vsakršno razpravljanje o neorganskem izvoru teh dveh pomembnih surovin, ki poganjata naš svet. Ampak ta dogma se je začela nekoliko majati. Znanstveniki namreč opažajo ponovna polnjenja posameznih domnevno že izpraznjenih naftnih in plinskih bazenov po vsem svetu. Je možno, da nafta in plin nastajata neorgansko na spodnjem robu zemeljskega plašča? Nekateri trdijo, da je možno ... Klik!

41 komentarjev

EU pripravlja ukrep za zaznavanje skeniranih bankovcev

Guardian - The Observer poroča, da EU namerava sprejeti zakonodajo, s katero bi od razvijalcev programja za obdelavo bitnih slik zahtevala, da v svoje programe vgradijo programsko kodo za zaznavanje skeniranih slik bankovcev. S tem naj bi otežili ponarejanje, koda pa seveda ne bi bila odprta, pač pa tim. 'black-box'.
Seveda bo vgrajevanje takšne kode obvezno tudi za odprto programje.

Če bo taka rešitev sprejeta v EU bo veljala tudi v Sloveniji. Čeprav se verjetno marsikdo s tako odločitvijo ne bo strinjal, pa smo lahko srečni, saj smo člani najbolj elitne in demokratične združbe držav na svetu...

13 komentarjev

VisionTek Radeon X800Pro

HardOCP - VisionTek, eden izmed prvih ATI-jevih partnerjev, ki je ponudil grafično kartico VisionTek Radeon X800Pro. Kot je razvidno iz imena, kartica temelji na X800 (R420) čipu, ki potrebuje le en štiri pinski molex priključek za normalno delovanje 160 milijonov tranzistorjev. 0.13 mikronski polprevodniki so sparjeni s 256mb GDDR 2ns rama, kar z drugimi besedami označuje ferkvenco 500MHz (1GHz DDR).

Preden se lotite branja testa, je koristno osvežiti, ketere tehnologije nam zmaj sploh nudi. Na testu so primerjali VisionTek X800Pro($399), originalno ATI Radeon X800Pro($399) in tekmeca iz nasprotnega tabora, NVIDIA GeForce 6800Ultra($499).

Za posladek, pa so nam pripravili še rezultate...

13 komentarjev