»

Nadgradnja Linux kernela

Byte - Slej ko prej pride tudi potreba po zamenjavi kernela. Tega so se zavedli tudi na Bytu in napisali članek na to tematiko. Žal vse skupaj ni napisano v obliki vodiča, ampak bolj kot poročilo in nasveti ob morebitni menjavi, tako da začetniki ne boste imeli kake velike koristi. Boste pa znali članek ceniti predvsem izkušenejši uporabniki Linuxa, ki boste v članku našli kak pomemben podatek.

0 komentarjev

Selitev na Linux

About Linux - Življenje je polno zanimivih zgodb. Ena izmed bolj zanimivih govori, kako se je neki tip odločil, da bo zamenjal operacijski sistem - preselil se bo na Linux. Razlog, da se je človek odločil zamenjati operacijski sistem, je tičal v njegovi delovni postaji, na kateri so se iz dneva v dan pojavljali novi bad sectorji. Tipo je prišel do zaključka, da je sesuti sistem idealna priložnost, da preizkusi, če je Linux zrel za desktop sistem. Windowse je zamenjal Linux, Office je zamenjal StarOffice, in tako naprej. Kako se je človek odločil za Linux, je napisal v svojem prvem članku Selitve na Linux. Nato je sledil še drugi del, v katerem je isti tip napisal kako se mu je prehod posrečil. Veliko ljudi ga je spraševalo, če se je vrnil nazaj na Windowse. Odgovor: NE. Ta dva članka, ki sta se pojavila pred kratkim ponujata veliko zanimivega branja in ustrezata nekakšnemu Slo-techovemu "Popotovanju...", zato ju le preberite. ...

12 komentarjev

Caldera z izgubo

CNet - Da se na Linuxu ne cedita samo med in mleko priča izguba Caldere, ki znaša 11.7 milijona dolarjev, ali 29 centov na delnico. Izguba je bila višja, kot so pričakovali. V Calderi so zadnje čase odpustili 32 ljudi, kar predstavlja 17 % Calderinih uslužbencev. Vzrok za izgubo je predvsem pomanjkanje investitorjev, ki so se prenehali tako množično zanimati za Linux. Poleg investitorjev pa je vzrok za izgubo gotovo tudi nakup podjetja SCO, ki se ukvarja z Unixi. Z nakupom tega podjetja naj bi Caldera pokrila potrebe po strežniških programih - od low-end strežnikov z Linuxom do visokozmogljivih strežnikov z Unixom. Click.

0 komentarjev

Open source igre na Linuxu

Linux Journal - Vem, da je Slo-tech bolj resno usmerjen projekt in da nebi smel pisati o igricah, vendar moram, ker se vse skupaj nanaša na Linux in na Open source. Poleg tega pa Linuxaši prav hrepenijo po zabavi in so pripravljeni podpreti vsak komercialen projekt a la Quake 3 za Linux, samo da bi imeli čim manj opravka z Microsoftovimi operacijskimi sistemi. No morda sem malce zapretiraval... Skratka vsak človek se slej ko prej nažre komercialnih naslovov in si kmalu zaželi nekaj preprostejšega in zabavnejšega (samo poglejte si npr. Deluxe Ski Jumping). Tako je tudi na Linuxu. Res je, da igrice dobimo že zraven distirbucij (Red Hat, Caldera, SuSE, ...), vendar se človek kmalu naveliča pasjanse, minolovca, kače in drugih stvari. Če spadate med tiste, ki bi se radi igračkali tudi na Linuxu, potem obiščite to stran in si zastonj snemite špile. Ne pričakujte sicer kakih Quakov ali Unrealov, prej kakšne preprostejše arkade. Skratka nič ni boljšega, kot cel dan pisati kodo kakega Linuxaškega programa...

0 komentarjev

Detonatorji 12.41

Nvidia - Bombanija z detonatorji se je zadnje čase malce umirila, vendar Nvidia še vedno pridno "štanca" nove gonilnike. Danes so se pojavile nove verzije, (niso nobeni minor bug fixi, zato Primož tace stran) ki vključujejo optimizacije za GeForce3, Direct X, Pentium 4 in Athlone. Najdete pa jih na teh linkih:
 • Detonator3 v12.41 za Windows 9x

 • Detonator3 v12.41 za Windows 2000

 • Detonator3 v12.41 za Windows NT


 • Novi Detonatorji so tukaj, zato se testerji čimprej spravite testirati Nvidiine GeForce in spisati kakšen zanimiv članek.

  8 komentarjev

  Novi čipi temelječi na 3dfx tehnologiji?

  Slo-Tech - To novico mi je poslal OZZY:
  Grafična naj bi bila predstavljena naslednji mesec. The Inquirer poroča o novi grafični kartici, kar pa v današnjem času ni nič novega. Vendar je presenetljivo to, da naj bi grafično izdala do sedaj neznana firma 3DPower. Čeprav naj bi grafično izdelovala firma Absolute Power, eden od izdelovalcev grafičnih z NVIDIA čipi, naj bi po The Inquierjevih novicah nova kartica v veliki večini bazirala na nikoli izdanem Rampage-u, ki ga je razvijal 3Dfx. Če se malo spomnimo kaj naj bi čip Rampage prinesel. Hitrost jedra naj bi bila 200Mhz, opremljen pa naj bi bil tudi z DDR-RAMom. Vseboval naj bi 4 rendirne cevovode in T&L enoto. To vse nas kar malo spominja na GF2 GTS kartice. V 3DPower naj bi bil večinoma zaposelni bivši delavci 3Dfx-a. Pravico do patentov pa je dobila NVIDIA z prevzemom le tega, ki pa ni imela interesa, da bi izdala kartice z Rampage čipom. Če je temu tako potem naj ne bi bile daleč sodni epilogi med obema firmama. Če je vse skupaj samo...

  15 komentarjev

  Navijanje vsega

  Slo-Tech - Kaj vse so ljudje že navijali? Hmmm. Procesorje (mislim, HALO), monitorje, grafične kartice,... No, tukaj so se spravili navijat žepni računalnik. Casio Cassiopeia E-125 so navili iz 180MHz na 200MHz. To sploh ni slabo. Upoštevati morate, da gre tukaj za kar nekaj več spremenljivk kot pri navijanju desktop procesorja. Gre pa za celoten vodič. Tako da vsi, ki si lastite Casio Cassiopeia E-125 kar odhitite na to stran. Če bo kdo naredil vodno hlajenje na svojem žepnem računalniku, naj mi prosim pošlje fotografije. Hvala.

  7 komentarjev

  SMP in igre

  Tom's Hardware - Ja, prav vidite. Spet sem jaz. Odpisal sem še zadnje "popravne" eksterce, kar pomeni, da nimam več izgovora zakaj ne pišem novic. Ste me kaj pogrešali. Hotel sem, da bi bil moj "povratek" spektakularen, da bi vam torej natresel veliko novic, a sem se uštel. Vsi pisuni so se potrudili in vam včeraj napisali vse, ampak res vse dobre novice. Zato se danes ne bom toliko posvečal novostim, kot se bom raznim testom.
  Vsi vemo, da je SMP (dva sinhrono delujoča procesorja) predvsem za zelo zahtevne operacije. Če naprimer načrtujete v CAD-u, je razlika med eno in dvo-procesorskim sistemom očitna. V igrah, ki SMP-ja ne podpirajo, ta razlika ni opazna. Quake3 pa, v povezavi z Windows2000, podpira SMP. Kako se le-ta obnese, preberite tukaj. Mimogrede, obnese se!

  4 komentarji

  Next-gen 'iMac 2001'

  The Register - Na tej The Registerjevi strani se je pojavila slikica, kakšen naj bi v prihodnje izgledal Applov iMac. Design je kar zanimiv, saj lahko pričakujemo ločitev monitorja od ohišja. Tudi monitor naj bi bil deležen sprememb, saj naj bi iMaci nove generacije imeli LCD zaslon. Slika pove več kot tisoč besed, zato si jo le oglejte. Še opozorilo za konec: obstajajo sicer dvomi o resničnosti takega designa, zato me ne linčajte, če novi iMac ne bo izgledal tako, kot na sliki. Skratka stran imejte bolj za zanimivost.

  0 komentarjev

  Netscape se bo prestrukturiral

  Yahoo News - Netscape je bilo nekoč zelo pomembno podjetje, ki je delalo najboljše internet brskalnike na svetu. Njihovi brskalniki so bili praktično brez konkurence, dokler se ni začel zmagoviti pohod Microsofta in njegovega Internet Explorerja. Po dominaciji Internet Explorerja je Netscape utonil v pozabo, Microsoft pa je postal številka 1 tudi na tem področju. Netscape 6 naj bi bil program, ki bi vrnil Netscapu prvotni ugled, vendar se Microsoft ne da. Vse kaže na to, da je Netscape dokončno izgubil vojno internet brskalnikov. Netscape se je tega tudi sam zavedel, zato se je odločil za prestrukturiranje podjetja. Vendar to ne pomeni, da bo Netscape prenehal s proizvodnjo svojih browserjev. Netscape se je le odločil, da se bo preusmeril tudi na druga področja. Tako bo Netscape postal "Internet Media Hub" podjetje. Click za novico.

  3 komentarji

  Sega in Sony povezujeta svoji konzoli preko interneta

  Yahoo News - Prav ste slišali. Sega in Sony sta začela sodelovati na področju igranja preko interneta. Tako se bodo lahko lastniki Dreamcasta in PlayStationa 2 povezali med sabo in igrali iste igre. Kaj takega bi lahko v preteklosti le stežka pričakovali, saj se je takrat odločalo, ali bo prevladal Dreamcast, ali pa PlayStation 2. Sedaj, ko je Sega izgubila konzolsko bitko, si lahko Sony mirno privošči take sporazume. Novico najdete tukaj.

  0 komentarjev

  Eppur si mouve

  Electronic Frontier Fundation - DMCA (Digital Millenium Copyright Act) je definitivno evil. O tem ni dvoma, ampak zakon v ameriki velja in zaradi tega je ilegalnih veliko čisto normalnih stvari (od igranja DVDjev na Linuxu, do reverse inženiringa protokolov). DMCA je pač produkt holywoodske in glasbene industrije, ki želi navijati cene in ustvarjati mastne zaslužke (80% glasbene industrije je v rokah 5 velikih založb, ki so itak povezane v kartel RIAA, konkurenca my ass). Namen velikih založb je seveda obdržat monopol. Prvo želijo poskrbet, da presnemavanje ne bo poceni. Zaradi tega so pred leti uspešno zavrli splošno rabo DAT (Digital Audio Tape, kar bi moral zamenjat navadne avdio kasete), napadli pa so tudi RIO mp3 player. No ampak to jim ni bilo dovolj, odločili so se, da jim tudi mp3 ni všeč, ker ni pod njihovim nadzorom. V ta namen so izoblikovali SDMI (Secure Digital Music Initiative). Sporna stvar pri tem je, da se poskuša kontrolirati kdo in s katerim predvajalnikom sme uporabljati glasbo. Pa to še ni...

  9 komentarjev