»

Zaklenite prenosnik s pomočjo mobilnega telefona

engadget - Phoenix, razvijalec mnogih varnostnih programčkov in en glavnih razvijalcev BIOSev (poleg Awarda), je najavil nov način zaklepanja računalnikov. Vse, kar potrebujete, je mobilni telefon z vklopljeno Bluetooth povezavo (ter seveda Bluetooth vmesnik v računalniku) in nameščen njihov program, Phoenix Freeze. Program s pomočjo Bluetooth povezave nato preverja, če je mobilni telefon (dovolj) blizu, če pa se iz kateregakoli razloga oddalji, računalnik zaklene (pokaže se log-on screen) oz. vklopi bolj zeleni način pripravljenosti (z namenom varčevanja baterije). Ko se uporabnik spet vrne oz. dovolj približa, se računalnik avtomatsko odklene oz. ponovno zažene, brez uporabnikove intervencije. Nastaviti je moč tudi (okvirno) razdaljo, pri kateri se zgodi odklep in zaklep, slednje pa program dobi iz moči signala.
Programček je trenutno na voljo le za Windows Vista in XP, nič pa vam ne prepečuje, da ne bi z enim mobilnikom hkrati zaklepali večih prenosnikov.

OS X ima baje podobno zmogljivost...

34 komentarjev

Intel ukinja prvi Core i7 procesor

TG Daily - Intel bo, presenetljivo, ukinil model višjega cenovnega (in zmogljivostnega) razreda, Core i7-940. Procesor, ki v 1000 kosih stane 562 $, očitno prodajno ni preveč uspešen in kupci raje posegajo po pol cenejšem (in le malce počasnejšem) modelu, Core i7-920, oz. po navijanju bolj prijaznem ekstremnežu, Core i7-965 Extreme Edition. Ponavadi je Intel raje znižal ceno oz. jo izenačil s počasnejšim modelm in ukinil slednjega, zato je ta poteza dokaj nenavadna.

Zadnje naročilo bo za dotični model mogoče oddati 5. septembra letos, paketi s hladilnikom pa bodo še zadnjič poslani 4. decembra, prav tako letos. Zanimivo je, da bodo procesorji, pakirani na pladnje (namenjeni masovnim izdelovalcem računalnikov, brez BOX hladilnika) na voljo skoraj leto dlje, do 5. novembra 2010.

32 komentarjev

Intel z novo reklamno kampanjo

bit-tech.net - Mimo so časi, ko so zgolj novice o več gigahercih in slika novega čipa navdušile množice. Tako Intel kot AMD sta se v oglasih trudila množicam prodati koncept večjedrnih procesorjev, a sta bila bolj ali manj neuspešna zaradi nepoznavanja razlik, ki množice sploh ne zanimajo. Intel se je k problemu odločil pristopiti drugače. Z novo kampanjo, ki naj bi trajal od treh do pet let, bodo začeli v ZDA, Veliki Britaniji in Nemčiji (in jo nato razširili na 24 drugih držav, seveda pa bo prisotna tudi na spletu), v njih pa primerjali bolj ali manj vsakodnevne situacije s situacijami v njihovih tovarnah. Tako bodo eno zraven druge postavili sliko rock koncerta in v bele halje oblečenih razvijalcev čipa 4004 s pripisom: "Vaše...

10 komentarjev

Izboljšana podpora za SSD-je v Windows 7

Microsoft - SSD-ji oziroma flash diski so revolucija, ki jo marsikdo najteže pričakuje in vanje polaga velike upe. Splošno prepričanje je, da bo nova vrsta trajnega pomnilnika v računalnikih občutno pospešila vsakdanja opravila, saj ne bo več treba čakati počasnega trdega diska, da mukoma dostavi ali zapiše podatke. Kot po navadi je tehnologija brez ustrezne programske podpore neuporabna, zato se je SSD-jem in njihovim zahtevam v prihajajočem Windows 7 posebej posvetil tudi Microsoft.

Na MSDN blogu najdemo zanimiv prispevek, ki točno popiše, kaj so ukrenili, da bi prednosti SSD-jev čim bolje udejanjili. Cilj je bil izdelati sistem, ki bo ob prisotnosti SSD-ja preklopil v drugačen način delovanja, ne da bi uporabnik moral o tem kaj vedeti. Pri naključnem branju je nova generacija absolutno nenadkriljiva, saj ga izvaja do 100-krat hitreje od klasičnih diskov, pa tudi pri zaporednem branju so še vedno hitrejši od povprečnih diskov s 7200 obrati. Pri pisanju se stvari zapletejo. Zaporedno pisanje...

17 komentarjev

EA z milijardno izgubo

ComputerBase - Electronic Arts je objavil poslovne rezultate četrtletja, ki se je končalo 31. marca letos, in je bilo hkrati konec njihovega fiskalnega leta 2009. V zadnjem kvartalu so njihovi prihodki znašali 860 milijonov dolarjev, kar je za 24 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani. Glavne uspešnice, ki so poganjale prodajo, so bile Skate 2, Rock Band 2, The Lord of the Rings: Conquest, Left 4 Dead in Need for Speed Undercover, a to ni zadoščalo za pozitiven izid. Skupno je izguba v tem delu leta znašala 42 milijonov dolarjev. Še slabši so celoletni rezultati. Nabrali so 4,2 milijarde dolarjev prihodkov, kar je sicer 15 odstotkov več kot leto poprej, a s kar 1,09 milijarde dolarjev izgube, kar je dvakrat več kot predlani. Klik!

19 komentarjev

Vrača se slikovni spam

ComputerWorld - Kot kaže, so se spamerji zazrli v preteklost in reciklirali nekaj svojih starih taktik. Ker postajajo filtri proti spamu vedno boljši, se znova povečuje količina tako imenovanega slikovnega spama, ki je svoj vrh dosegla konec leta 2006, do leta 2008 pa upadla na komaj zaznavne ravni. Trik je v zapakiranju sporočila v slikovno datoteko, s čimer poskušajo prelisičiti filtre. Holly Stewart iz IBM Internet Security System pravi, da se je delež tovrstnega spama ponovno zavihtel na 25 odstotkov, kar je presenetljivo, saj spamerji običajno ne uporabljajo starih trikov. Spreminja se sicer vsebina, saj so leta 2006 najpogosteje podžigali vrednost ničvrednih delnic (pump and dump), dandanes pa oglašujejo zdravila in tablete, ki naj bi ljudem pomagala do boljšega počutja.

3 komentarji