»

Novi test

Jaz - Po daljšem zatišju s testi odpira Sergio novo sezono z ničemer drugim, kot s svojim dolgo napovedovanim mega testom CD pekačev. Tipo je testiral kar 12 različnih modelov, od Plextorjev, Yamah do Ricohov in Creativov. Če ste trenutno v trgu za nov pekač, si zadevco le oglejte, pa tudi drugače je ogled priporočljiv, saj je Sergio razbil kar nekaj mitov, ki so se nabrali okoli pekačev. Še opravičilo za pozno objavo testa, toda Sergio je danes spet preveč snifal lepilo in sem za objavo moral poskrbeti sam (kar je vse skupaj premaknilo za 3-4 urce ), ker ga je potem preveč bolela glava .

21 komentarjev

Kako narediti vodno hlajenje

ProCooling - Ker je danes slo-tech očitno zelo coolersko naravnan, bom še jaz nekaj dodal. Na moji najljubši strani o vodnem hlajenju, ProCooling, so pripravili članek o vodnem hlajenju v celoti. Tukaj ne gre samo za test in primerjavo vodnega z zračnim hlajenjem, ampak tudi vodič, kako sami izdelati vodno hlajenje. Veliko tistih, ki imajo, ali pa še bodo imeli, vodno hlajenje procesorja, se ukvarja z vprašanjem, kako stabilno pritrditi vodni blok na matično ploščo. Tu je odgovor. Vodič pa se ukvarja ne samo z vodnim hlajenjem kot samim, ampak tudi preureditvijo ohišja za ta namen. Danes vam od vseh člankov najbolj priporočam tega. ...

4 komentarji

O majicah...

Jaz - Hja nekaj se definitivno premika, tako da smo začeli s prvimi anketami. Prvo je treba določiti osnovno barvo majic, na katerih bodo stiskani naši slogani. Verjetno bomo v prvo serijo vključili tri različne barve, tako da kar veselo izbirajte. V anketo sem vključil vse barve, ki so se mi zdele koliko-toliko primerne.

61 komentarjev

Vojna in opazovalci

HardOCP - Kot veste, se bije vojna med dvema proizvajalcema mikročipov, Intelom in AMD-jem. Intel na bojišče dovaža nove sile v obliki P4 procesorjev, AMD pa zaenkrat igra defenzivno igro (do prihoda Palomina, to je ). Kakšno je trenutno stanje? Fantje (in mogoče tudi kakšna punca?) pri HardOCP so se tu odpravili na vojno območje. Stestirali so namreč P4 1.7GHz in Athlon 1.33GHz procesorja. Takih testov je bilo pred časom kar precej, ampak od takrat so prišla nova čipovja in predvsem izboljšana verzija P4. Procesorja so tudi navijali in P4 navili iz 1.7GHz na 2.1GHz, Athlon-a pa iz 1.33Ghz na 1.53GHz. Kdo je trenutni zmagovalec na bojišču? Spet je tu odgovor odvisno kje. Ampak glede na cena/zmogljivost lestvico, AMD. P4 je še vedno procesor prihodnosti, za katerega, nažalost, danes programska oprema še ni pripravljena. Ne izkoristi namreč njegovega potenciala.

5 komentarjev

PowerColor grafična kartica

X-Bit Labs - PowerColor je danes tudi uradno naznanil izid grafične kartice na Nvidia GeForce2 MX400 čipu. Pha. Nič posebnega boste rekli. Saj na tržišču vlada prava poplava MX400 grafičnih kartic. Samo ta je nekaj posebnega. Ima namreč, za razliko od tekmic, DDR SDRAM. CMX2D je ime kartice, ki nosi 32MB DDR SDRAM-a, 64bit-no pomnilniško vodilo, frekvenca čipa 200MHz, frekvenca pomnilnika 366MHz. Poleg standardnega modela (CMX2D) se bo dalo kupiti tudi takega s TV-Out izhodom (CMX2D-TV). V paketu boste poleg kartice našli še program, za predvajanje DVD filmov in igrico Unreal.
Čudno se mi pa zdi, da dajo na tako dober RAM, samo 64bit-no pomnilniško vodilo. Res je, da DDR kompenzira za izgubo, samo zakaj potem dajejo dražji DDR SDRAM, ko potem vse pokvarijo z pomnilniškim vodilom? No ja. Oni že vejo.

4 komentarji

Novi ZZZ

ZZZ - Kolya nas je spet razveselil z novo izdajo ZZZja! No, mogoče bomo te malo manj veseli, saj nekako ne dosega visoke ravni prejšnjih, toda fante ima vsaj dober izgovor, saj se pripravlja na potovanje v Italijo. V tej številki si tako lahko ogledate Casiov avtomat za printanje digitalnih fotografij (avtomat, podoben avtomatom za pijačo, ki sprejema CompactFlash, SmartMedia ipd. kartice ter printa slike, ki so na njih), zložljivi avto-letalo ter NASA tehnologijo, ki bo pripomogla k boljši kvaliteti pridelanega vina. Smeha polna kapa .

7 komentarjev

SiSov prodor na DDR trg

X-Bit Labs - Tajvanski proizvajalec veznih čipovij, SiS, je zadnje čase precej agresiven. Na to kaže tudi novo DDR čipovje z imenom SiS735, ki ga podjetje oglašuje kot najboljšo low-cost SocketA DDR izbiro. Celotno čipovje se nahaja v enem samem čipu, podpira pa do 6 USB priključkov, ATA100 diske, 6 PCI Master naprav ter, najpomembneje, tako DDR kot PC 133 SDR. Posebej slednja postavka je zelo zanimiva, saj čipovje SDRAM podpira na dva načina: skozi posebne TwinMosove 184 pinske SDRAM module, vgrajena pa je tudi podpora za navadne SDRAM reže. SiS prav tako obljublja, da bo čipovje ponujalo boljše performanse kot katerokoli DDR čipovje na trgu, toda te napovedi bomo raje vzeli z rahlim zadržkom.
Edini potencialni problem je še vedno precej omejena proizvodna zmogljivost, težava, ki pesti SiS že kar nekaj let. Proizvajalci matičnih plošč so zaradi tega precej skeptični in izdelke na osnovi SiS735 sta do sedaj najavila samo ASUS in ECS. ASUSova plošča, ki bo nas verjetno bolj zanimala, se bo...

1 komentar

Pomnilniški interleaving

2CPU - Nekaj časa po tem, ko so na trg prišle prve VIA Apollo Pro133A matične plošče, se je na veliko začelo govoriti o Memory Interleaving opciji, ki jo je to čipovje omogočalo. Velika večina ljudi sploh (in še vedno) ni vedela, kaj za vraga to sploh je... pomembno je bilo, da so se performanse matične plošče z vklopljeno opcijo povečale za do 50%. No, če vas je vedno zanimalo kaj Interleaving sploh pomeni ter od kod takšni pospeški, potem bo za vas kot nalašč novi članek s Sergiotove omiljene strani, 2CPU. Glede na to, da so fantje opravili precej dobro delo, ogled priporočam!

5 komentarjev

Zanimiv hladilnik

ChillBlast - Naši tajvanski prijatelji dejansko vodijo razvoj na hladilniškem področju računalništva. Vse inovacije, ki smo jih bili deležni zadnje čase, so prišle ravno iz Azije. Med bolj inovativne produkte vsekakor lahko štejemo tudi Power Coolerjev PCH 113, ki so ga testirali na ChillBlastu. Zadeva je v osnovi precej podobna Orb hladilnikom, le da daje precej bolj masiven vtis, poleg tega pa se ponaša z zares zanimivim in inovativnim sistemom pritrjevanja, ki onemogoča vsakršno poškodbo jedra procesorja ali matične plošče (tako vsaj pravi tip, ki je zadevo testiral). Hladilnik po samih performansah ne izstopa preveč, toda vseeno je vreden ogleda... ...

1 komentar

Digital Doc 5

Chick's Hardware - Danes še en zanimiv test s Chick's Hardware, tokrat precej popularne napravice, znane pod imenom Digital Doc 5. Pomena spremljanja temperatur v računalniku se še kako zaveda vsak overclocker in Digital Doc 5 je naprava, ki omogoča ravno to, le na malo višjem nivoju. Zadeva omogoča priklop kar osmih ventilatorjev, ima 8 toplotnih tipal, stanje v računalniku pa lahko spremljate kar preko vgrajenega LCD zaslončka. Zadevo si bom definitivno omislil prej ali slej, za več informacij pa si kar preberite test.

5 komentarjev

Izdelava fan ducta

Bit Technologies - Ta članek na Bit Technologies pa je kot nekakšno nasprotje prejšnjega, saj govori o izdelavi sprednjega fan ducta. Kot bi vam lahko potrdil tudi naš Sergio, so ravno ti sprednji ventilatorji zaslužni za največ praha v ohišju. Kakorkoli, fantje pri Bitu so se zadeve lotili pošteno, s kupljenim fan ductom... Hehe, dobro se spomnim teme v ArsTechnicinem forumu, v kateri je neki skandinavski zanesenjak predstavil svojega AOpen HX08 s prvim takšnim fan ductom, sedaj pa zadeve že komercialno prodajajo. Ah ja, kje so tisti časi (počasi odšepa do svojega gugalnika in si prižge pipo)...

0 komentarjev

V boj proti prahu!

Case Junkiez - Tudi najlepše ohišje je po dobrega pol leta delovanja (še posebej, če je pošteno prevetreno) od znotraj podobno 20 let staremu klumpu zaradi, uganili ste, vedno nabirajočega se praha. Računalničarji s prahom od nekdaj vodimo majhno vojno. Vztrajno se ga lotevamo z raznimi filtri, sesanjem računalnika, pločevinkami s stisnjenim zrakom, toda prašna zalega vedno znova najde pot do notranjosti računalnika. Na Case Modders Australia strani si lahko ogledate zanimiv članek z imenom "10 stvari, ki jih sovražim pri prahu" (parodija na film ni izključena :)). Avtorji so se v članku pošteno lotili našega prašnega problema... Izvedeli boste zakaj za vraga je prah sploh škodljiv ter kako se ga najbolje lotiti. Zanimivo branje...

3 komentarji

Cooler Master ATC 310

Chick's Hardware - Pa začnimo kar z ohišji, oziroma z makino med ohišji. Nekateri verjetno že poznate Cooler Masterja in njihova aluminijasta ohišja. Kakšno leto nazaj so prav oni začeli manijo ultra lahkih, odlično izgledajočih in nadvse hladnih aluminijastih ohišij! Na Chick's Hardware so si ogledali njihov največji in najdražji produkt, ATC 310 serversko ohišje. Čeprav temu izdelku ne gre odrekati superiornega dizajna in hlajenja (med drugim tudi 300mm Cross ventilator!), si je vseeno treba priznati, da ni namenjen navadnim serverjem, ki jih postavite nekje v kot in jih pogledate kvečjemu enkrat na pol leta. Zato se tudi ne more primerjati s pravimi serverskimi ohišji... Postavlja se samo vprašanje, kdo za vraga je pripravljen odšteti GORO denarja za ohišje, ki je vse po malem, toda nič konkretno.

0 komentarjev

Uvod or something

Jaz - Huhu, moram priznati, da se je ta teden začel precej obetavno za vse fanatike med nami, saj so novice, kot boste videli, polne najrazličnejših projektov, ter vsega povezanega z ohišji, hlajenjem in modificiranjem. Moram priznati, da zadnje čase moderske scene nisem kaj preveč spremljal (po pravici povedano nisem spremljal nič ), zato me toliko bolj veseli, da je še vedno tako živa in inovativna. Pa poglejmo!

0 komentarjev