»

V Kiberpipi ta teden

Kiberpipa - Zamudniki in tisti, ki bi se še v zadnjem trenutku želeli udeležiti Kiberpipine delavnice spajkanja, ki bo potekala v tem tednu, imate še zadnjo priložnost. Našlo se bo še kakšno mesto, zato pohitite s prijavo in poiščite vse ostale informacije...

Letos mineva 135 let od kar se je uveljavil razpored tipk QWERTY. V šolah, kjer svoje učence/dijake/študente učijo umetelnosti tipkanja, poudarjajo, da je to idealen razpored znakov, ki omogoča najhitrejše desetprstno slepo tipkanje. Kolikokrat ste vpisovali svoje kompleksno geslo, kot priporočajo strokovnjaki za informacijsko varnost in ste se pri tem motili in se jezili sami nad seboj. Ali ste upravičeni do te (samo)graje ali pa bi lahko tipke na vaši tipkovnici namestili bolj pregledno / funkcionalno / ergonomsko? Edvard Šilc bo v torek ob 19h na Pipinem odprtem terminu predstavil omenjeno temo.

Na sredinih Spletnih uricah bo Primož Bratanič govoril o skalabilnosti spletnih aplikacij. Hitro razvijajoče aplikacije, ki so osrednja...

3 komentarji

Nov napad na ključe za daljinsko odklepanje KeeLoq

Slo-Tech - Septembra 2007 smo poročali, da je skupina raziskovalcev uspela razbiti sistem za daljinsko zaklepanje avtomobilov KeeLoq.

Sistem so razvili v 1980-tih in ga pričeli prodajati v 1990-tih, danes pa ga uporabljajo praktično vsi avtomobili, ki omogočajo daljinsko zaklepanje, uporablja pa se tudi za daljinsko zaklepanje večine garažnih vrat.

Za izvedbo prvega napada, ki so ga izvedli lansko leto, se je bilo potrebno približati ključu za približno 65 minut. V tem času je napadalec prebral podatke iz ključa, sledilo pa je dekodiranje, oz. iskanje glavnega šifrirnega ključa, ki je trajalo okrog enega dneva.

Skupina nemških raziskovalcev pa je sedaj napad še izboljšala. V okviru novega napada napadalec prisluškuje daljinskemu upravljavcu (to je mogoče storiti iz oddaljenosti do 100 metrov), prestreči pa mora samo dve sporočili med daljinskim upravljavcem in "bazno postajo". Zbrane podatke nato analizira, pridobi unikatni šifrirni ključ, ki ga daljinski upravljalnik uporablja za...

21 komentarjev

"Pimp my Canon": navijanje Canonovih digitalnih fotoaparatov

Wired News - Razmišljate, da bi zamenjali vašega "digitalca"? Prebrali ste priročnik, preizkusili vse trike in zdaj je čas za zmogljivejši kos opreme? Počakajte, boljši kos opreme že imate, samo pri Canonu tega v priročnik niso zapisali.

Z odprtokodnim Canon Hacker's Development Kit (CHDK) je mogoče določene Canonove naprave nadgraditi tako, da snemajo kvalitetne slike pri visokih hitrostih, se bolje obnesejo v temnejših pogojih in (!) celo podpirajo formate visoke ločljivosti.

Poleg tega naj bi snemale posnetke v RAW formatu, na njih pa naj bi bilo mogoče izvajati tudi skripte. Poročajo, da se je čas delovanja zaslonke (pri standardnem PowerShot modelu) po nadgradnji zmanjšal iz...

44 komentarjev

Britanski Telekom vohunil za 36.000 uporabniki svetovnega spleta

Daily Mail - Britanski informacijski pooblaščenec je začel preiskavo zadnjega odmevnega primera kršitve informacijske zasebnosti na Otoku. Britanski telekom (BT) je priznal, da so z lažnimi preverjanji sistema spremljali ravnanje 36.000 uporabnikov svetovnega spleta brez njihove vednosti.

V podjetju so priznali, da so med letoma 2006 in 2007 naključno izbrali omenjeno število strank med uporabniki širokopasovnega dostopa za "tehnični preizkus". Seveda niso nikomur razložili, da je poseben sistem za nadzor, ki ga je razvilo ameriško podjetje Phorm, dostopal do podatkov na računalniku in beležil vsebino vsake strani, ki jo je uporabnik/ca obiskal/a. Sistem je gradil bazo ključnih besed in si skušal zapomniti uporabnikove navade ter...

3 komentarji

Ubuntu na 9000 računalnikih v švicarskih šolah

vir: ZDNet
ZDNet -

Ubuntu je bil do zdaj v švicarskih šolah na 9000 računalnikih nameščen v dvo-zagonskem načinu poleg Windowsov. Oblasti so se pred kratkim odločile, da bodo do septembra na vseh računalnikih namestile zgolj Ubuntu in odprtokodno programsko opremo ter prenehale uporabljati lastniške programe.
Poleg denarnega prihranka naj bi imel prehod na linux tudi druge pozitivne učinke na izobraževanje. Med drugim v večji meri zagotavlja enake možnosti, saj imajo vsi učenci programsko opremo, ki jim je enako dostopna, hkrati pa otrok ne navajajo na določenega lastniškega proizvajalca programske opreme.
V Makedoniji so naredili mnogo večji korak v smeri odprtokodnega računalniškega opismenjevanja. Lansko leto so začeli

186 komentarjev

Pravnica izsiljevala P2P uporabnike

TorrentFreak - Švicarsko podjetje Logistep, ki v boju proti piratstvu zastopa velika podjetja, ima na svoji grbi tako ali tako umazano zgodovino nelegalnega poslovanja in vohunjenja za P2P uporabniki, zdaj pa se sooča s skoraj nepredstavljivim precedensom.Njihova francoska odvetnica Elizabeth Martin je namreč s strani Pariškega pravnega sveta dobila polletno prepoved opravljanja poklica, ker je od stotisočev uporabnikov P2P omrežij v grozilnih pismih zahtevala po 400 evrov plačila na zasebni račun.

Logistep je številne uporabnike...

21 komentarjev

Facebook ponudil FindMe za mobilne telefone

Facebook - Facebook je predstavil storitev FindMe, ki omogoča, da tako imenovanim „prijateljem“ v vašem socialnem omrežju sporočate svoj položaj v realnem svetu. Storitev deluje na vseh GSM aparatih, ki imajo naložen operacijski sistem Windows Mobile 5 ali 6. Uporabniki imajo možnost, da okrožja svojih dejavnosti poimenujejo z lastnimi imeni: "Sem doma", "Na delovnem mestu", "Nakupujem v...", "Kiberpipa je zakon" ali pa "Sprehajam psa" in tako dalje - še vedno pa lahko položaj tudi zakrijete.V primeru, da se ne zavedate elektronskih sledi, ki jih že tako ali tako nevede puščate v različnih podatkovnih bazah, pa lahko kraje, kjer se nahajate, opremite še z dodatnimi podatki, kot so poštne številke ali pa celo zemljevidi, s katerimi vas lahko prijatelji lažje najdejo v primeru, da bi se želeli tudi v resnici...

2 komentarja