»

Nova NEC-ova baterija, ki je napolnjena v 30 sekundah

Neowin - NEC je razvil baterijo, ki se napolni v 30 sekundah. Organska radikalna baterija je lahko napolnjena na podobni ravni moči kakor NiMH-celice za prenosne MD-predvajalnike, digitalne fotoaparate in druge elektronske naprave. Cena bo enaka NiMH-baterijam, ker ne vsebuje dragih materialov. NEC bo prvi zvitek baterij uporabil v kot izvir energije za nadomestitev kratkotrajnih izpadov električne energije v računalnikih.

11 komentarjev

Intel z novimi procesorji za prenosnike

Google - Če uporabljate prenosnik, ga najbrž predvsem zaradi njegove lastnosti, da lahko delate kjer koli. Pred časom so sicer prenosniki bili prepočasni za kakršno koli "resno" delo, a tudi to se spreminja, nenazadnje pa tudi prenosniki postajajo dovolj sposobni za poganjanje različnih iger. A vendar poslovneži, ki rabijo prenosnik tudi po celoten delovnik, še vedno po večini prisegajo na vzdržljivost baterij ter posledično njihovo dobo delovanja z enim polnjenjem.

In kot naročeno za takšne ljudi, bo Intel izdal štiri nove procesorje, ki se resda ne morejo pohvaliti s hitrostjo delovanja, lahko pa se s svojo nizko porabo. Tako bodo na trg prišli naslednji procesorji:
  • 1,4 GHz Celeron M, s porabo 24,5 vata,
  • "Ultra Low Voltage Celeron M" z 900 MHz ter porabo sedmih vatov,
  • "Low Voltage Pentium M" z 1,3 GHz in 12 vati,
  • ter "Ultra Low Voltage Pentium M" z 1,1 GHz in porabo sedmih vatov.
Oba Pentium M procesorja imata 1 MB L2 predpomnilnika, nova predstavnika Celeron M družine pa posedujeta...

0 komentarjev

Intel sedaj prijazen tudi do okolja

Neowin - Nedvomno mnogo izmed naših bralcev ve, da se pri proizvodnji računalniških komponent uporablja mnogo snovi, ki so do okolja vse prej kot prijazne. A različne resolucije in standardi, ki se v zadnjem času sprejemajo, vedno bolj "silijo" podjetja, da tudi na področju okolja poskrbijo za kakšno stvar. Tako bo Intel do tretjega četrtletja 2004 zmanjšal količino svinca v proizvodnji procesorjev za 95 odstotkov, kar naj bi bilo v skladu z mednarodnim pritiskom po čistejšem okolju. Klik!

0 komentarjev

R420 dobi ime

AnandTech - Špekulacije in različna namigovanja o tehničnih sposobnostih R420 krožijo že nekaj časa, a do včeraj še vedno ni bilo znano, kako se bo kartica tudi uradno imenovala, saj kodna imena ne slovijo ravno po višku kreativnosti. No, ko (če) boste v trgovini veselo nakupovali ATI-jevo grafično kartico naslednje generacije, boste spraševali po X800 modelih.

X800 Pro bo prišel na trg 26. aprila, X800 XT pa 31. maja, kar je precej nenavadno, posebej če vzamemo v račun, da je bilo med 9800 in 9800 XT kar šest mesecev premora. Prav tako zaenkrat še ni znano, ali bo ATI sploh izdal standardno Ne-Pro različico X800, je pa predvideno da bo na trg prišel še X800 SE z nižjimi frekvencami in manjšo količino spomina.

X800 bi naj imel 256 MB GDDR3 spomina, kasneje pa se pričakujejo tudi različice s 512 MB, X800 SE pa bo po vsej verjetnosti posedoval 128 MB DDR1 spomina. Vsekakor se nam letos obeta trd boj za prevlado na grafičnem področju, saj tudi izid NV40 ne več zelo daleč.

16 komentarjev

Nov članek: Uvod v Linux

Tux!

Slo-Tech - Se vam je že kdaj zazdelo, da Slo-Tech neprenehoma govori o Linuxu, vam pa je vse to popolnoma nerazumljivo in morda celo nezanimivo? Ali pa ste morda že kdaj pomislili, da bi poskusili uporabiti kak drug operacijski sistem? Če se želite kar najhitreje soočiti z Linuxom, imamo za vas idealno rešitev. Predvsem z namenom, da bi vam predstavili Linux, je Matjaž Horvat spisal članek z naslovom Uvod v Linux.

109 komentarjev

Prenosni računalniki še niso zreli za TOP500

Overclockers Australia - Na lestvico najhitrejših 500 računalnikov na svetu se po večini uvrščajo samo dragi in posebej za ta namen zgrajeni računalniki, ki v kombinaciji s posebnimi programi tvorijo najhitrejša čuda našega sveta - računalniška se ve. Zaenkrat imajo prej omenjeni računalniki še prevlado na seznamu TOP500, a prav kmalu se lahko zgodi, da bo na tem seznamu kakšen izmed super računalnikov, ki jih bodo sestavili prostovoljci na kakšni prireditvi.

V San Franciscu se je tako zgodil prvi FlashMob, kjer so pozvali prostovoljce, da prinesejo svoje prenosne računalnike, ki so jih priklopili v mrežo ter pognali preskusne programe. Tako so kljub "samo" 256-im računalnikom, ki so jih uspeli priklopiti v mrežo, uspeli priti do polovice hitrosti, ki bi jo potrebovali za uvrstitev na seznam TOP500. Kljub temu da cilj projekta ni bil dosežen, so avtorji dokazali, da je možno doseči visoke hitrosti superračunalnikov, če je programska oprema pravilno sprogramirana, je strojna oprema kolikor toliko...

4 komentarji

Odgovor: "Je Linux bolj varen kot Windows?"

OSNews - Veliki distributerji Linuxa, Debian, Mandrake, Red Hat in SUSE, so s skupnimi močmi odgovorili na Forresterjevo raziskavo z naslovom "Je Linux bolj varen kot Windows?". Kljub temu da slednja obljublja prikaz finančnih posledic za podjetja glede na kvaliteto varnostnih lukenj v sistemih, privzema, da so vse luknje enakovredne. V zaključkih Forrester ne upošteva, da je zelo pomemben tudi čas, ki je potreben, da se določena varnostna pomanjljivost odpravi. Vas zanima, kaj si o tem mislijo VelikiŠtirje™?

12 komentarjev