»

Nov članek - Radostna destrukcija

Jaz - Ko sem brskal po svojih arhivih, sem opazil na napisan članek, ki mi ga je ^GanjA^ posredoval že pred časom. Članek, nekakšen zafrkantski guide through, je vodič po efikasnem uničevanju CD Recorderja. Trije so se spravili nad ubogo nedelujočo napravico ter naredili iz nje nekaj neraspoznavnega. Smeha polna vreča! Ogled obvezen, še posebej ker gre za "pristen slovenski produkt", ki so ga naredili trije zavzeti Slo-Techerji. Še dve slikici, da vam bo jasno, o čem govorim:

20 komentarjev

Še par fotografij

FiringSquad - Da ne boste rekli, da nikoli nič zabavnega ne najdem! Tukaj si boste lahko ogledali, kako GeForce3 obvlada FSAA. Članek je predvsem estetske narave, ker je malo napisano in veliko poslikano. Fantje so primerjali, kako GeForce3-jev FSAA deluje v Quake3 brez, z 2x, z 3x in 4x-nim FSAA. Ker pa so fantje pridni , so enak test zagnali še v Counter Strike-u. Pa še ATI Radeon-ov FSAA so stestirali!

5 komentarjev

ALi Aladdin Pro5 čipovje

Akiba - AKIBA PC je objavila teste ALi Aladdin Pro5 čipovja. Gre za čipovje za Intel Socket370 procesorje, z DDR SDRAM podporo. ALi je dolgo odlašal z izidom tega čipovja; izšlo naj bi konec prejšnjega leta. AKIBA PC je teste opravila na P3 1000 MHz Pentium-u in 128MB RAM-a. Rezultati niso zavidanja vredni! ALi-jevo čipovje se je namreč odrazalo slabše od Intel 820 in od Intel 815 čipovja.
V tem testu je prišla na plano Pentium-ova slaba združljivost z DDR SDRAM-om. Odrezalo se je namreč slabše od i815, ki deluje na SDRAM-u. Za fotografije pojdite sem. Besedilo je v japonščini, zato dvomom, da boste lahko kaj prebrali. Za branje se odpravite sem.

2 komentarja

Dvoprocesorske plošče na VIA Apollo Pro266 čipovju

X-Bit Labs - Pred enim mesecem so se v prodaji prvič pojavile DDR matične plošče, ki so bazirale na VIA Apollo Pro266 čipovju. Danes, mesec dni kasneje, se že pojavljajo prve dvoprocesorske plošče na tem čipovju. Gre za Socket370 plošče, ki jih izdeluje podjetje Supermicro. Zanimiva je Supermicro 370DDE plošča, ki ima čipovje, ki podpira DDR, vendar so na njej samo 168-pin-ske DIMM reže za SDRAM. Ne, ne gre za napako. Njihova 370DDI plošča, ki podpira DDR SDRAM, še ni pripravljena. Drugače pa ima 370DDE 4 168-pin-ske DIMM reže, 5 PCI rež, 1 AGP Pro, 1 ACR, 4 USB vhode in Promisov ATA/100 RAID kontroler. Prodaja se je začela na Japonskem (normalno ) in plošča stane okoli $225.
Prodaja dvoprocesorskih DDR SDRAM matičnih plošč na VIA Apollo Pro266 čipovju drugih proizvajalcev naj bi se začela naslednji teden. Očitno Supermicro malo prehiteva.

0 komentarjev

Flashanje BIOSa

X-Bit Labs - Se vam je že kdaj zgodilo, da ste slabo flash-ali BIOS? Je? Potem preberite ta članek, da se vam to ne bo zgodilo nikoli več. Fantje pri X-Bit labs so pripravili članek o flashanju Award BIOSa. Piše, kaj storiti, če gre kaj narobe, pa tudi, kaj pridobimo s flashanjem, zakaj sploh rabimo BIOS, kako flashamo,... Priporočam!

2 komentarja

PC 166 CAS2 pomnilnik

Club Overclocker - Club Overclocker je dobil v roke (po Primoževo) čokoladko 256MB PC166 CAS2 pomnilnika. Po specifikacijah naj bi zmogel celih 183 MHz pri CAS3. Zanimivo pa je, da je testiranje pri 166MHz in CAS latencyu 2 uspelo, pri 167 in CAS2 pa že ne več. Prav tako tudi ni uspel test pri 167 MHz in CAS latencyu 3. Razlogov za to je lahko več, po mojem mnenju pa je za to kriva mama plata, saj običajno pomnilnik pri CAS3 deluje pri najmanj 10 MHz višji frekvenci kot pri CAS2. Kljub temu, da test pri največjih hitrostih ni uspel, se vseeno ne bi pritoževal nad prenosom, ki pri tej frekvenci znaša celih 700 MB/s, kar je za "navaden" SD-RAM zelo veliko. Celoten članek si lahko ogledate tukaj. 10x A.L.T..

0 komentarjev

Hercules-ov odgovor Nvidi-i

3DGPU - Se spomnite luni-jeve novice o tem, kako Nvidi-a razpošilja okoli .pdf datoteko v kateri blati vse Kyro/Kyro II proizvode? Se? Dobro.
Danes je proizvajalec Kyro/Kyro II kartic, Hercules, odgovoril Nvidi-i. Njegov odgovor? Prav je, da jih je strah. Prophet 4500 bo super kartica!
Zdi se mi, da to stvari precej zakomplicira. Hercules je namreč proizvajalec zelo dobrega slovesa, ki izdeluje oboje, Kyro in GeForce kartice. S tem, ko Nvidi-a blati Kyro-ta, zmanjšuje Hercules-ovo prodajo. Na tržišču je namreč veliko proizvajalcev GeForce kartic in malo proizvajalcev Kyro kartic. Če se kupec odloči, da ne bo kupil Kyra, lahko kupi GeForce. Samo ne nujno od Hercules-a! Kako bo to vplivalo na odnose med Nvidi-o in Herculesom, ne vem, lahko pa samo ugibam.

2 komentarja

20 GB Nomad Jukebox

The-Ctrl-Alt-Del - Ne, pri naslovu se nisem zmotil. Nomada z 20 GB diskom lahko kupite pri NomadJukebox.NET za 580 ameriških dolarjev (približno 140 tisoč tolarjev). 20 GB prostora zadošča za približno 300 ur glasbe (128 Kbps), kar bi moralo zadostovati za vsakega freaka. Priloženih je 8 napolnjenih Creativovih Ni-MH baterij (1.2 V; 1800mAh), ki predvajalnik poganjajo malo dalj kot dvakrat po štiri ure. Pri The-ctrl-alt delu so bili zelo zadovoljni z dodatno opremo, kot je usnjen etui, ki se nomadu zares lepo prilega, pa tudi prenosna torbica je omembe vredna. Pohvalili so še gumb za nastavljanje jakosti, ki je digitalen. O nastavitvah in ostalih možnostih naj povem le to, da jih je zares veliko in da lahko celo nastavljate hitrost predvajanja pesmi. Od programske opreme mu je priložen Creativov Playcenter 2, ki se ga uporablja tudi za prenašanje pesmi IN drugih datotek na ali iz Jukeboxa ter še nekaj ostalih Creativovih programčkov, med katerimi je tudi Lava! No, to bi bilo vse, celoten test pa si...

3 komentarji

Popolni računalnik po Microsoftovo

ZDNet - Naš dragi Micro$oft je danes na konferenci Windows-ova strojna oprema in načrtovanje predstavil svoje zamisli o "popolnem" računalniku za nove WindowsXP. Vsem proizvajalcem računalnikov je predstavil svoje standarde za pridobitev Windows XP nalepke. Da vam na kratko obnovim, kaj Microsoft priporoča. Očitno si računalnik predstavlja kot multimedijsko napravo. Želi si namreč, da računalnik podpira razne naprave, priklop TV-ja in VHS-a na računalnik, realnočasovno komunikacijo,... Želi tudi, da je računalnik cenovno dosegljiv množicam. Hoče vsaj 128MB RAM-a za tekoče delovanje WinXP, priporoča pa še dodatnih 32-64MB na grafični kartici. Zahteva zelo hiter zagon računalnika. Serijski FireWire. DirectX 8.0 podporo. Vsaj 40GB trdega diska. Podrobnosti najdete tukaj.
Gre za priporočila in ne zahteve! Najbolj šokantno pa je priporočilo izdelovalcem, naj končnim kupcem (nam) ne dovolijo dostopa do razširitvenih kartic! Kriminalno! Za zjokat! Preberite podrobnosti....

11 komentarjev

Državno tekmovanje iz računalništva

ZOTKS - Dolžan sem vam povedati, da bo danes na Fakulteti za računalništvo in informatiko potekalo vsakoletno državno tekmovanje iz računalništva za srednješolce. Že sedmi "festival" po vrsti bo imel 5 tekmovanj: tekmovanje iz znanja računalništva, izbor najlepše spletne strani srednjih šol, tekmovanje v obvladanju Linuxa, tekmovanje v popularni igrici (GP3) ter tekmovanje programov. Moram povedati, da se bova s Primožem tega tekmovanja tudi udeležila, saj sva oba zagreta programerja (nekateri bolj, drugi (jaz) manj ). Torej, tekmovala bova v programiranju. Tu je tekmovanje razdeljeno na 3 skupine - od najlažje do najtežje. Medtem ko jaz tekmujem v "srednje težki", je Primož v preteklih dveh letih v lažjih dveh že pobral nagrade, tako da mu je prepovedano v teh skupinah tekmovati. Tekmuje v najtežji, tretji skupini. Če zmaga, mu najvišja nagrada - 2 meseca v ZDA - ne uide. Sedaj pa drž'te pesti za Primćita! ...

17 komentarjev

AMD v prihodnosti

X-Bit Labs - AMD bo v prihodnje izdal še (najmanj) dva procesorja na Thunderbird jedru. Torej še 1.4GHz in 1.5GHz različico.
Palomino, ki bo na začetku izšel v 1.533GHz različici, bo predvidoma izšel v tretji četrtini leta (Q3). Imel pa bo tudi nekaj arhitekturnih sprememb. Podpiral bo namreč stopnjevano vejno-ugibalno enoto (branch-prediction unit) in strojno izbolševanje (hardware-prefetching). Glede govoric o daljšem pipeline-u, pa še ni potrjeno. Zaradi zgoraj naštetih razlogov bo Palomino malce hitrejši od Thunderbird-a pri danih frekvencah.
Morgan, nov AMD-jev procesor nizkega cenovnega razreda, se od Palomina ne bo razlikoval po manjšem L2 predpomnilniku, temveč tudi po kraju izdelave. Palomini bodo delani v Dresden-u, Nemčija, kjer uporabljajo bakreno notranje-povezovalno tehnologijo. Morgan-i pa bodo delani v Austin-u, ZDA, kjer uporabljajo aluminijasto notranje-povezovalno tehnologijo.
AMD ne namerava spreminjati velikosti svojih procesorjev, zato ostaja standard SocketA še vedno v...

2 komentarja