»

Priprave na predčasno priključitev Ukrajine v evropsko električno omrežje

Slo-Tech - Ukrajina in Moldavija se bosta nekoliko hitreje od prvotnih načrtov pridružili sinhronemu omrežju celinske Evrope, ki sega od Portugalske na zahodu do Turčije na vzhodu ter vključuje tudi večino celinske Evropske unije (razen Skandinavije in baltskih držav). Minulo nedeljo, 27. februarja, je ukrajinski sistemski operater prenosnega omrežja Ukrenergo na združenje evropskih operaterjev ENTSO-E naslovil zahtevo za urgentno sinhronizacijo ukrajinskega elektroenergetskega sistema s celinskim. Iz ENTSO-E so tedaj sporočili, da bodo preverili možnosti za ta korak v luči zagotavljanja električne energije v Ukrajini in varnega delovanja evropskega omrežja. Dan pozneje je enako zahtevo posredovala tudi Moldavija, kar je glede na geografski položaj logično.

V torek so potem iz ENTSO-E sporočili, da bodo ukrajinsko in moldavsko omrežje sinhronizirali brž, ko bodo izpolnjeni pogoji. Sinhrono omrežje celinske Evrope obsega 24 držav in 400 milijonov odjemalcev, s čimer je največje sinhronizirano...

178 komentarjev

Epic kupil Bandcamp

Epic Games - Sezona nakupov v igričarski industriji ne pojenja: tokrat so pri Epic Games kupili glasbeno platformo Bandcamp.

Medtem ko večina prevzemov v igričarski industriji zajema razvojne studije, kot so bili nedavno Bungie, Zynga in Activision Blizzard, pa nekatera podjetja gledajo precej širše. Med njimi Epic Games, kjer poleg razvpitega Fortnita vzdržujejo še najbolj razširjen grafični pogon v industriji, Unreal Engine, in v zadnjih letih tudi tržnico Epic Games Store, ki jo skušajo na vsak način napraviti konkurečno Steamu. Med težje oprijemljivimi so njihovi načrti glede metaverzuma, kjer se opirajo na pričakovanje, da bo Unreal Engine tvoril jedro razvoja tamkajšnjih virtualnih prostorov, obenem pa s Fortnitom eksperimentirajo tudi pri sami implementaciji, na primer s prirejanjem koncertnih dogodkov. Bržkone gre v to smer tudi nakup Bandcampa, ki so ga pohrustali pred nekaj dnevi.

Bandcamp je namreč novodobna glasbena tržnica s pripojenimi dodatnimi storitvami, kot je na primer...

0 komentarjev

Rusija čedalje bolj izolirana od interneta in elektronskih plačilnih storitev

Slo-Tech - Vsi večji ponudniki elektronskih plačilnih storitev so zaradi invazije na Ukrajino prekinili delovanje v Rusiji, kar bo povzročilo hude preglavice vsem prebivalcem. Vsi trije ponudniki plačilnih kartic so sporočili, da v Rusiji izdane kartice MasterCard, Visa in American Express ne bodo več delovale izven države. Drži tudi obratno, in sicer v tujini izdane kartice ne bodo več delovale v Rusiji. Internetni ponudnik plačilnih storitev PayPal se pridružuje bojkotu in je prenehal ponujati svoje storitve v Rusiji. Nekaj časa bo še možno dvigniti obstoječe stanje na ruskih računih. Tudi Wise in Remitly sta prekinila poslovanje v Rusiji.

Druga tehnološka izolacije Rusije se odvija na internetni infrastrukturi. Ameriški Cogent Communications, ki sodi med večje ponudnike povezljivosti v internetu (tehnično gledano niso Tier 1, se pa obnašajo podobno), je prekinil povezave z ruskimi strankami. Med njimi so tudi velikani, na primer Rostelecom, Yandex in mobilna operaterja MegaFon in VEON....

271 komentarjev