»

Ryzen bo za štiri leta

Slo-Tech - Medtem ko se je Intel še donedavna šel ritem družin procesorjev tik-tak, ko so v enem taktu prešli na manjšo litografijo, v drugem pa na novo arhitekturo, bo AMD-jev novi Ryzen z nami ostal štiri leta. Ryzen, v kar se je minuli mesec uradno preimenoval Zen, je bil v razvoju štiri leta in bo vsaj toliko časa tudi rojeval nove procesorje, je na CES-u povedal AMD-jev tehnični direktor Mark Papermaster. Dejal je, da ne bo tik-tak, temveč tok-tok-tok. Tega smo pri AMD-ju v resnici že navajeni, saj je na primer serija K8 vztrajala od leta 2007 do 2010. Bulldozer je izšel leta 2011 in vztrajal s Piledriverjem, Steamrollerjem in Excavatorjem.

Ryzen prihaja v zanimivem času, saj je Intel ravno izdal svoje prve procesorje Kaby...

122 komentarjev

AMD predstavil grafične čipe Vega

Slo-Tech - Do izida nove družine AMD-jevih grafičnih kartic družine Vega nas loči še nekaj mesecev, a AMD je že tako dolgo obljubljal, kaj vse bo Vega prinesla, da je na CES-u preprosto moral nekaj razkriti. In tako smo izvedeli nekaj podrobnosti o grafičnih karticah, s katerimi želi AMD zapretiti Nvidii. Prve kartice Vega bodo po pričakovanjih izšle junija.

Vega predstavlja nadaljevanje Polaris, ki smo ga dobili lani, tako v kvantitativnem kakor kvalitativnem smislu. Verjetno bo imel 4096 jeder s taktom 1,5-1,6 GHz. To sklepamo iz informacij o prihajajoči platformi za strojno učenje MI25, o kateri je nekaj znanega in za katero vemo, da bo uporabljala Vego. Če naj MI25 zmore 25 TFLOPS s FP16, bo očitno Vega za približno polovico hitrejša od Fury X. Ker je Nvidiin GTX 1080...

54 komentarjev