»

CES 2015: Pametni maserati

engadget - Pamet, ki so jo prvi dobili telefoni, kasneje pa tudi ure, pasovi, zapestnice in druge nekdaj neumne naprave, se letos vriva med avtomobile. Na CES-u pametni mercedes ni bil osamljeni primerek; Qualcomm je pokazal zelo pametno verzijo maseratija, ki ima namesto ogledal kamere.

Qualcomm Connected Car je v resnici zelo predelan Maserati Quattroporte, ki ima kopico procesorjev Snapdragon, zaslonov ter sposobnost povezljivosti prek Wi-Fi, Bluetootha in LTE. Vse skupaj poganja QNX-ov operacijski sistem Neutrino OS. Namesto stranskih in vzvratnega ogledala ima vgrajene zaslone, ki prikazujejo sliko s kamer. To ni tako neumna ideja, saj pri gibanju z avtomobilom potrebujemo različne poglede...

18 komentarjev

CES 2015: Virtuix Omni VR Treadmill

Slo-Tech - Podjetje Virtuix je v Las Vegasu predstavilo prihajajoč komplet za navidezno resničnost, ki se imenuje Omni VR Treadmill. Kot namiguje že ime, ponuja več od običajnih naglavnih kompletov, kakršen je denimo Oculusov Rift. Ima namreč 360-stopinjski tekoči trak, ki omogoča hojo in premikanje po navidezni resničnosti, medtem ko se v realnem svetu ne premaknemo nikamor, kar je z varnostnega vidika zelo pomembno. Naglavni del kompleta je lahko kar Oculusov Rift, zanimivo pa postane dogajanje pod pasom.

Naprava je pozornost svetovne javnosti prvikrat vzbudila junija 2013, ko so na Kickstarterju zelo hitro zbrali 150.000 dolarjev želenega startnega kapitala za prehod od prototipa k množični proizvodnji. Dejansko so nabrali...

5 komentarjev

CES 2015: Dellov prenosnik s skoraj brezrobnim zaslonom

Slo-Tech - Dell je na CES-u predstavil prenovljen model prenosnika Ultrabook XPS 13, ki si je pomembno omembo zaslužil zato, ker ima enega najmanjših robov (bezel) ob robu zaslona. Slednji meri klasičnih 13-palcev, a je rob tako majhen - borih pet milimetrov - da je prenosnik po velikosti bolj podoben 11- in 12-palčnim prenosnikom.

Naprave z zasloni, ki imajo ob robu čim manj balasta, postajajo čedalje pogostejše. Izdelovalci pametnih telefonov so šli v ekstreme in dosegajo negativne vrednosti, ko v nekaterih modelih zaslon potegnejo prek roba in upognejo. Tudi LCD-ji tekmujejo v isti smeri, zato Dellova novost ni presenetljiva.

XPS 13 ima poleg 13-palčnega zaslona s polcentimetrskim robom precej klasično drobovje. Poudarimo, da sta na voljo pravzaprav dva zaslona -...

13 komentarjev

CES 2015: Dobrega tisočaka za novega walkmana

Sony - Legendarni Walkman je star že 35 let in nič ne kaže, da bi mu pohajala sapa. Sony je na letošnjem CES-u predstavil novo različico tega predvajalnika glasbe, ki cilja na najpetičnejše kupce. Za 1100 dolarjev dobimo model Walkman ZX2, ki je namenjen avdiofilom, pravi Sony.

Pametni telefoni in ostale pametne naprave so izrinile ozko specializirane, zato je tudi novi walkman postal pameten. Ima 128 GB prostora za glasbo, ki ga je mogoče razširiti s kartico microSD (do 256 GB). Na njem teče Android 4.2, torej lahko nanj namestimo raznovrstne aplikacije, a Sony prvenstveno cilja na poslušalce glasbe, čemur je podrejeno vse. Kompromis so sklenili tudi z uporabo dveh let starega operacijskega...

69 komentarjev

CES 2015: Pametni telefoni Kodak IM5

Heise - Pa smo dočakali razkritje prvega pametnega telefona pod znamko Kodak, ki smo jih napovedovali konec minulega leta. Kodak IM5 v resnici izdeluje britansko podjetje Bullitt Group, ki je odkupilo znamko Kodak v ta namen. Telefon je v vseh segmentih docela povprečen, še najbolj izstopa - predvidljivo - pri fotoaparatu.

Petpalčni zaslon prikaze sliko z ločljivostjo full HD. Poganja ga osemjedrni procesor s frekvenco 1,7 GHz (bržkone MediaTek MT6592) pod taktirko Androida 4.4 KitKat, ki bo v bližnji prihodnosti doživel nadgradnjo na liziko 5.0. Pomnilnika je 1 GB, prostora za shranjevanje pa pičlih 8 GB, a na pomoč priskoči razširitvena reža za kartice microSD.

Od kamere smo pričakovali največ. Zadnja kamera ima 13 milijonov...

22 komentarjev