»

nVidia in Dell predstavila Quad SLi

Dell Quad SLi

vir: AnandTech
Slo-Tech - Sejmi so idealna priložnost, da podjetja predstavijo produkte, ki zaradi vrtoglave cene ne najdejo prostora na naših mizah. Kljub temu te predstavitve ponujajo pogled, v katero smer se bo razvoj najverjetneje nagnil, vsekakor pa prispevajo k ugledu njihove blagovne znamke.

In medias res! Pred časom smo že poročali o Gigabytovi matični plošči, na katero lahko namestimo štiri grafične kartice. Plošča, razen štirih PCIe rež, ne prinaša nič zelo posebnega. Bolje povedano, ni predstavljala do sedaj, ko sta moči združila nVidia in Dell. Slednji bo na začetku pomladi ponudil pravo namizno pošast, poimenovano Dimension XPS 600, katere bistvena značilnost so štirje grafični procesorji.

Inženirji so ubrali drugačen pristop, kot pri Gigabytu. Za osnovo so...

34 komentarjev

Strojno pospeševanje dekodiranja H.264 vsebin na Geforcih

Obremenitev pred in po vklopu strojne pospešitve dekodiranja

vir: AnandTech
Slo-Tech - ATi je skupaj s predstavitvijo zadnje družine kartic X1000 (jedro R520), demonstriral tudi strojno pospeševanje H.264 dekodiranja. Vse od te predstavitve nVidia trdi, da bo to možno tudi na njihovih grafičnih karticah.

Dokaz smo dobili na letošnjem CES, kjer je nVidia prikazala, kako uspešen je lahko GPU pri razbremenjevanju dela glavnega procesorja. Za demonstracijo so uporabili izredno uspešen in dokaj poceni GPU, v tem trenutku spodnjega-srednjega razreda, Geforce 6600 GT. Do vklopa strojne pospešitve sta bili obe jedri procesorja (Pentium D 830) 100% obremenjeni, po vklopu pa je obremenitev CPU-ja padla na približno 50%, kar je lepo vidno na spodnji sliki. Nvidia poudarja, da bo razbremenitev večja, če bo uporabljen...

29 komentarjev

GPU na zadnji (zgornji) strani kartice

Kje je grafični procesor?

X-Bit Labs - Gigant ASUS si lahko privošči tudi razvoj (in proizvodnjo) rešitev, o katerih drugi proizvajalci, ravno zaradi visokih stroškov, lahko samo sanjajo. Na začetku tega tedna je bila tako predstavljena grafična kartica, o katere zasnovi se je govorilo dolga leta, realiziral, vsaj za množično proizvodnjo, pa je ni nihče.

Asus Extreme N6600TOP Silent bi bila povsem običajna kartica spodnjega-srednjega razreda, če ne bi imela GPU nameščen na zadnji strani tiskanega vezja. Zadnji zato, ker danes stran, kjer je pricinjen GPU, imenujemo sprednja. To ni posebej pomembno do takrat, ko kartico namestimo v pokončno ohišje. V stolpu je jedro obrnjeno na glavo in prastaro spoznanje o dviganju vročega zraka nam povzroči kup težav, saj učinkovito...

29 komentarjev

Pentium 4 v stilu Commodore 64

P4 v stilu C-64

golem.de - Starejši bralci se gotovo spominjate slavnih mlinčkov kot so C-64, Amiga 500 (pisec te novice je imel seveda oba) in Atari ST. Tokrat nas ne zanima takratna superiornost nad PC-ji, pač pa sama zasnova teh računalnikov. Sveta preproščina je omogočala, da so inženirji shranili vsa vezja kar v ohišje tipkovnice.

Tudi v aktualnem svetu PC-jev smo priča poizkusom, da veliki stolpi spet postanejo predmet zanimanja samo profesionalcev in entuzijastov. Vsem ostalim naj bi (beri bodo) zadostovali ali prenosni računalniki in/ali HTPC-ji.

Očitno navdušeni nad zasnovo prej omenjenih dedkov, so v do sedaj neznanem podjetju Cybernet oblikovali PC, katerega drobovina je shranjena pod tipkovnico. Pregled specifikacij pokaže, da je malček povsem spodoben računalnik. Srce sistema predstavlja Pentium 4, ki lahko bije tudi pri 3.2 GHz, vgradimo lahko do 2 GB RAM-a, za...

45 komentarjev