»

So mobilni telefoni prisluškovalne naprave?

Schneier.com - Ta teden je ameriški okrožni sodnik Lewis Kaplan presodil, da je uporaba "klateške prisluškovalne naprave" (ang. roving bug) zakonita, saj zakonodaja dovoljuje prisluškovanje pogovorom, ki se odvijajo v bližini mobilnega telefona osumljenca. Ob tem je tudi prišlo na dan, da FBI s pomočjo mobilnih telefonov lahko prisluškuje osumljencem kazivih dejanj in sicer tako, da na daljavo vključi mikrofon na mobilnem telefonu in prisluškuje pogovorom v bližini telefona.

FBI je namreč omenjeno tehniko prisluškovanja uporabil pri preiskavi dveh domnevnih mafijcev, Johna Ardita in njegovega odvetnika Petra Pelusa. Pri tem je zanimivo, da je sodnik Kaplan v svojem mnenju oz. obrazložitvi odločitve zapisal, da je "vlada zaprosila za uporabo klateške prisluškovalne naprave ... Sodnik Jones je uporabo odobril, ter dovolil uporabo prisluškovanja v štirih restavracijah ter namestitev prisluškovalne naprave v Arditov mobilni telefon. Naprava je delovala kadar je bil telefon vključen ali izključen...

58 komentarjev

Odkrita namembnost mehanizma iz Antikythere

Slo-Tech - Revija Nature je objavila, da je skupini grških, angleških in ameriških raziskovalcev uspelo razvozljati namembnost mehanske naprave iz 2. stoletja pr.n.š., znane tudi kot mehanizem iz Antikythere.

Mehanizem v velikosti škatle za čevlje je našel potapljač v začetku 20. stoletja. Sestavlja ga 30 bronastih zobatih koles, ki imajo do 224 zobnikov. Namembnost naprave je bila dolgo časa podvržena špekulacijam. Med drugim se je o tem razpisal tudi Arthur C. Clarke.

Odkritje namembnosti mehanizma je omogočila 3D rentgenska tomografija, ki omogoča tridimenzionalen pogled v notranjost naprave. Prav tako so optično poslikali površino in...

57 komentarjev

Siol moral umakniti sporno objavo na blogu

24 ur - Kot poroča 24ur.com, je Okrožno sodišče v Ljubljani izdalo začasno odredbo, s katero od avtorja Mihe Guština - Guštija ter družbe Siol zahteva umik sporne objave na Guštijevem blogu Trinajsti oblogar.

Gre za prispevek "Bolečina male Ane Jud", s katerim naj bi avtor po zatrjevanju tožnice Judove z zapisi o njenem domnevnem spolnem življenju in opisovanju domnevnih razmerij z nekaterimi vplivnimi gospodarstveniki in politiki posegal v njene osebnostne pravice - med drugim tudi v ustavno varovano pravico do zasebnosti ter pravico do časti in dobrega imena.

Po besedah tiskovne predstavnice Siola gre za prvo zahtevo slovenskega sodišča po umiku objave z bloga. Siolu bi sicer ob nespoštovanju začasne odredbe grozila kazen v višini 5 milijonov tolarjev, ob ponavljajočih se kršitvah pa bi lahko narasla na 50 milijonov tolarjev.

Še dokaz več, da je svoboda govora lahko omejena s pravicami drugih.

54 komentarjev