»

NASA dala zeleno luč misiji MAVEN

Sonda MAVEN bo merila Marsovo atmosfero. Vir: NASA

vir: NASA
NASA - NASA je dala zeleno luč za razvoj sonde, ki bo krožila okoli Marsa in zbirala podatke o Marsovi atmosferi. Cilj misije MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) je ugotoviti kako je Mars izgubil večino le-te.

Dokazi na Marsu, kot so strukture podobne suhim rečnim strugam in minerali, ki se tvorijo le ob prisotnosti tekoče vode, namigujejo, da je imel nekoč atmosfero, ki je bila dovolj gosta, da je lahko podpirala tekočo vodo. Za tem naj bi, kot del podnebnih sprememb, večino le-te izgubil. Sonda MAVEN bo merila trenutni nivo zmanjševanja atmosfere. Preko teh meritev bodo poizkušali ugotoviti kaj se je dogajalo v preteklosti.

Misija, ki naj bi poletela v letu 2013, je del Nasinega programa za raziskovanje Marsa. Več.

52 komentarjev

Nobelova nagrada za kemijo 2010

Kataliza na paladiju

Slo-Tech - Danes točno ob 11.45 uri po srednjeevropskem poletnem času je Švedska kraljeva akademija znanosti objavila prejemnike letošnje Nobelove nagrade za kemijo. Za svoj doprinos k znanosti na področju kemije so nagrado prejeli 79-letni ameriški kemik Richard Heck z Univerze Delaware, 75-letni japonski kemik Ei-ichi Negishi z Univerze Purdue in 80-letni japonski kemik Akira Suzuki z Univerze Hokaido za delo na področju organske...

5 komentarjev

Oracle Padding napad na ASP.NET

Schneier.com - Thai Duong in Jualiano Rizzo, varnostna raziskovalca, ki sta pred enim letom odkrila resno napako v storitvi Flickr sta na konferenci Ekoparty pred kratkim razkrila novo resno ranljivost, tokrat v šifriranju v ASP.NET.

Duong in Rizzo sta napad prikazala s programom POET, ki implementira tim. Padding Oracle Attack, ki je bil prvič predstavljen na konferenci Eurocrypt 2002.

Gre za napad na CBC način bločnega šifriranja. S pomočjo padding napada, ki izkorišča dejstvo, da je začetke ali konce npr. uradnih sporočil oziroma podatke, ki so potrebni za zapolnitev zadnjega bloka v CBC šifriranem sporočilu pogosto mogoče uganiti. S pomočjo tovrstnega ugibanja in dešifriranja uganjenega koščka sporočila je nato mogoče po koščkih odkriti oziroma dešifrirati celotno sporočilo.

Podrobnosti o napadu in ranljivosti je na svoje blogu opisal tudi Scott Gu's (prvi prispevek, drugi prispevek in tretji prispevek), gre pa za težavo v implementaciji AES šifriranja, ki je namenjeno zaščiti sejnih...

3 komentarji

Skype za Android je tu

TechCrunch - Skype je izdal različico svojega programa za videoklice tudi za platformo Android. Tako lahko odslej uporabniki telefonov s sistemom Android uporabljajo vse prednosti Skypa (brezplačno klicanje Skype-Skype, pošiljanje in sprejemanje hipnih sporočil itn.) Novi Skype podpira Wi-Fi, 3G (razen v ZDA), EDGE in GPRS, brezplačen prenos pa je mogoč z domače strani za mobilne platforme in z Android Marketa. Nekaj težav utegnejo imeti le uporabniki telefonov Samsung Galaxy S, ki se z novim Skypom ne razumejo najbolj - napako že preiskujejo.

Skype je tako podprt na mobilnih platformah Android, iOS in Symbian.

24 komentarjev

Prejemniki Ig Nobelovih nagrad 2010

Slo-Tech - Ta teden je posvečen Nobelovim nagradam, saj na Švedskem vsak dan dopoldne objavijo prejemnika nagrade v eni izmed kategorij. Tradicionalno v tem tednu tudi ameriška revija Annals of Improbable Research podeli svoje Ig Nobelove nagrade v Harvardovem Sanders Theatru. Ime Ig Nobel je besedna igra na angleško besedo ignoble, ki pomeni bodisi nizkega rodu bodisi podel, nizkoten.

Toda to ne pomeni, da gre za kakršnokoli norčevanje. Po besedah podeljevalca se te nagrade podelijo za povsem resne dosežke, "ki te najprej nasmejijo, nato pa ob njih začneš razmišljati"....

9 komentarjev

Miti in dejstva o črvu Stuxnet

Razširjenost Stuxneta po svetu

CNet - V zadnjih tednih smo več pisali o nadležnem računalniškem črvu, s katerim imajo probleme zlasti Iranci, v manjši meri pa tudi Indonezijci in Indijci. Črv napada Siemensove SCADA-sisteme in ker je napisan precej dovršeno, so se takoj pojavila namigovanja, da je njegov namen sabotirati iranski jedrski program. Te so še bolj podžgale novice, da imajo Iranci precej težav z odstranjevanjem črva. Ker je na spletu ogromno raznih podatkov o Stuxnetu, tudi povsem izmišljenih informacij, je Elinor Mills na Cnetu opisala nekaj dejstev, kaj Stuxnet sploh je.

Iran sicer trdi, da je program napisan načrtno za uničenje njihove industrije in da so avtorji programa Američani ali Izraelci,...

9 komentarjev