»

Breadbox computer

Silent PC Review - Spet je nedelja, in kot ponavadi, so vse strani "mrtve". Kot ponavadi, je nedelja zvečer dober čas, da dobite na ogled kakšno zanimivo modifikacijo.

Tale današnja se sicer ponaša že z zavidljivo starostjo par dni, samo je vseeno vredna ogleda. Avtor je v Ikei našel primerno škatlo lepe zunanjosti, in lahko si mislite, kaj je sledilo. Translacija računalnika v škatlo.

Včeraj smo poročali o kači v računalniku. Danes o računalniku v škatli za kruh. Bo naslednja kača v škatli za kruh?

2 komentarja

Amiga Mini Show

Slo-Tech - V soboto, 19. oktobra ob 10. uri, se bo v Škofji Loki pričel že 4. Amiga Mini Show. Letos se bodo AMSja udeležili tudi tuji razstavljalci, ki bodo predstavljali trenutno najnovejše izdelke. Med drugimi novostmi bo moč videti računalnik AmigaOne, novi operacijski sistem AmigaOS 4.0, USB izdelke ter še nekaj ostalih zanimivosti, ki pa zaenkrat ostajajo skrivnost. Ker je železniška postaja od prizorišča oddaljena le kakih 50 metrov, je dostop do prireditve možen tudi z vlakom. Več informacij o dogodku je objavljenih na straneh slovenskega Amiga kluba.

7 komentarjev

Napoved izpada

Slo-Tech - Za jutri, 7.10.2002., napovedujemo krajši izpad zaradi vzdrževalnih del na našem strežniku. Do enournega izpada bo prišlo v popoldanskih urah, za vse radovedneže pa še tole: zamenjali bomo sumljivo delujoč trdi disk [:D].

13 komentarjev

Intelova nova čipovja

X-Bit Labs - Intel bo jutri uradno predstavil svoja nova vezna nabora, ki se bosta imenovala i845PE ter i845GE. Oba bosta podpirala Pentiume 4 nove generacije, PC2700 DDR pomnilnik, Hyper-Threading tehnologijo in ostale dobrote, ki smo jih od Intela že vajeni. Bistvena razlika med obema čipovjema je že vgrajen grafični procesor nabora i845GE.

Japonci so, kot vedno, prvi v vsem, tako da so na Japonskem že včeraj začeli s prodajo matičnih plošč na teh naborih. Zaenkrat so plošče na teh naborih izdali Gigabyte, Asus, Abit, MSI ter Intel. Cene plošč segajo od 100 do 175 dolarjev. Klik!

0 komentarjev

Pirati v mednarodnih vodah

več strani - Dobesedno. Malezijski proizvajalci poceni VCDjev, ilegalnih se ve, so začeli prestavljati svoje proizvodne hale v mednarodne vode. Pirati namreč naložijo vso potrebno tehnologijo za razmnoževanje na ladje, potem pa enostavno izplujejo v mednarodne vode, kjer lahko nemoteno kopirajo vse vrste CDjev, zaščitenih z avtorskimi pravicami. Ko je norma izpolnjena, ladja pripluje nazaja v pristanišče ter CDje raztovorijo. Malezijska luška policija je že bila opozorjena na piratske ladje, tako da so budno na preži v pristanščih, kjer je postajajo piratske ladje. Originalni novici tu in tu.

Če bi se s to dejavnostjo ukvarjali v Piranskem zalivu, se gotovo ne bi mogli zmeniti, kateri državi CDji sploh pripadajo.

2 komentarja

GDDR-3 kot alternativa DDR-II?

Warp2Search - Če gre verjeti Warp2Search, se grafični gigant, kanadsko podjetje ATI, dogovarja s proizvajalci pomnilnikov o alternativi prihajajočemu DDR-II pomnilniku, tako imenovanem GDDR-3, ki naj bi dosegal hitrosti od 500 MHz naprej, pa vse tja do 800Mhz.

Michael Litt, tehnični direktor za strateško trženje pri podjetju ATI (tako smo na IRCu po posvetovanju prevedli technical manager for strategic marketing[:D]) je dejal, da je bil GDDR-3 razvit kot sredstvo, ki bo ATIju prineslo več nadzora nad pomnilniškim tehnologijam, ki se uporabljajo pri izdelovanju grafičnih kartic, temelječih na njihovih čipih. GDDR-3 je v veliko stvareh soroden DDR-II, čigar standardi so že zarisani, prinesel pa naj bi še večjo prepustnost pomnilnika, ki jo grafične kartice krvavo potrebujejo. Klik!

0 komentarjev

Epoxove nove plošče

The inquirer - Epox je nedavno predstavil plošči 4PEA+ in 4GEA+, ki sta osnovani na podlagi 845GE, oz. 845PE nabora. Plošči podpirata dolgo opevani hyper-threading. Za tem imenom se skriva Intelova tehnologija, s pomočjo katere se lahko procesor, ki vsebuje to tehnologijo, predstavi kot dvo-procesorski sistem. Plošča 4PEA+ se bo lahko pohvalila s podporo do 2 GB 333 MHz DDR pomnilnika, izvzeta pa ne bo tudi podpora USB 2.0 in obetavnemu standardu SerialATA.

Mimogrede, edina razlika med naboroma je, da eden vsebuje integrirano grafično kartico drugi pa ne. Plošči se bosta lahko pohvalili še z dodatkom za nedeljske modifikatorje, saj bosta na ventilatorju, ki bo hladil northbridge dve LED diodi.
Medtem, ko lahko o hyperthreadingu zadnje čase berete na različnih koncih in krajih, pa boste lahko več o prej omenjenih naborih prebrali v prihodnjih dneh, ko ju bo Intel tudi uradno predstavil.

0 komentarjev

PC1066 končno "uradno" podprt v i850E

X-Bit Labs - Intel je končno najavil, da je pomnilnik PC1066 RDRAM tudi uradno podprt v naboru i850E. Kateri moduli bodo brezhibno delovali na tej platformi, si lahko pogledate na tej strani. Toda tisto pravo šele prihaja, saj se nam počasi bliža nabor Granite Bay, ki bo podpiral dvokanalno vodilo (QBM) do pomnilnika DDR SDRAM. Ali to pomeni, da se pomnilniku RDRAM zopet pišejo črni časi?

0 komentarjev

P4 hladilnik brez ventilatorja

X-Bit Labs - Do danes smo ljubitelji miru hvalili predvsem Zalmanove bakrene in aluminijaste mojstrovine, ki so nas razveseljevale z zelo tihimi ventilatorji in zelo dobrim odvajanjem toplote. Toda časi se spreminjajo in na sceni se pojavljajo nova imena, ki si prav tako prizadevajo napraviti čim tišji hladilnik. Če gre verjeti tej novici, pa bomo v kratkem deležni hladilnika, ki bo popolnoma neslišen, saj bo zmožen odvajati toploto brez ventilatorja. Veselijo se ga lahko predvsem ljubitelji tišine, ki si lastijo procesor Pentium4, saj bo hladilnik OCZ P4 Eliminator namenjen samo in le-tem. Narejen bo iz 100 % bakra in bo za optimalno hlajenje zahteval le ventilator v napajalniku.

12 komentarjev

Modificiranje za prestižne

Slashdot - Modifikatorji očitno res ne poznajo meja; po tem, ko je takšno in drugačno "mesarjenje" cenovno dostopnih ohišij postalo že kolikor toliko običajno opravilo in ko smo se že navadili na razne predelave ostarelih SGI-jevih strežnikov v kavne avtomate, hladilnike in ostale gospodinjske pripomočke, se očitno pojavlja nov trend modificiranja - modificiranje zelo dragih računalnikov. Če gre verjeti tipu na tej strani, se je taisti osebek spravil na Sunove delovne postaje, ki stanejo reci in piši 1.3 milijona dolarjev. Zanimivo, kaj vse se spomnijo ljudje, da bi kar najbolj izstopali iz povprečja[>:D] .

2 komentarja

Nov HSF za Penitume 4

Viper's Lair - Ker se Penitumi ne grejejo toliko kot Athloni (dokler jih ne navijemo[:D]), so kar nekako zapostavljeni s strani uporabnikov, kar se tiče hladilnih teles. A to seveda ne pomeni, da podjetja, ki jih izdelujejo, počivajo. Ravno nasprotno.

Luč sveta je ugledal Vantecov hladilnik CopperX CCK-7025 478, kot se zadeva uradno imenuje. Preizkusili so ga na Viper's Lar. Kaj so ugotovili? Dober hladilnik, šminkerskega izgleda, ki pa ne hladi dosti bolje od originalnega Intelovega hladilnika, zatorej ni primeren za ekstremno navijanje. Klik!

0 komentarjev

Navijanje AMD procesorjev

Tweak Town - Ker se v zadnjem času v forumu pojavlja spet vse več vprašanj v zvezi z navijanjem, odklepanjem ter drugačno predelavo Athlonov, vas lahko razveselim s temle člankom.

Na TweakTown so vzeli čas in lepo napisali osnove navijanja AMDjevih procesorjev, začenši pri terminologiji navijalcev, optimalnih nastavitvah BIOS, odklepanju ... Članek obsega enajst strani in vam bo zagotovo v veliko pomoč. Hitro brat!

1 komentar

Še več DDR400 modulov

več strani - DDR400 je postal že pravi naslednik dodobra uvevljavljenga DDR333, kljub temu da JEDEC sploh še ni uradno postavil standarda za DDR400. Proizvajalce seveda to ne moti, izdali so si kar svoje standarde. Danes vam predstavljam testa TwinMOSove in Corsairove DDR400 palčke, katerih teste ste si že lahko ogledali. Da vidimo, če pridejo različne spletne strani do enakih rezultatov.

2 komentarja