»

Širokopasovni internet najcenejši v Macau, najdražji v Srednjeafriški republiki

BBC - Združeni narodi so nekaj dni pred vrhom Millennium Development Goals Summit, ki bo 19. septembra v New Yorku, objavili izsledke svoje raziskave o dosegljivosti širokopasovnega dostopa do interneta. Cenovno dosegljiv dostop je namreč eden izmed ciljev programa MGD (Millennium Development Goals), s katerim želijo do leta 2015 zmanjšati revščino na svetu in izboljšati življenjski standard za vse Zemljane. Zato tudi vzpodbujajo vlade, da bi si prizadevale za širitev dostopnosti interneta. Doslej je že več kot 30, večinoma razvitih, držav vzpostavilo okvirne programe za razvoj, tako da bo internet dostopen sleherniku.

Ugotavljajo, da je penetracija širokopasovnega interneta po svetu še vedno zelo neenakomerno razporejena, pri čemer se razlike med državami povečujejo in ne zmanjšujejo. Merjeno v odstotkih povprečne plače (torej z realno kupno močjo) je širokopasovni internet najcenejši v posebni administrativni regiji Kitajske Macao, kjer je treba za internet povprečno delati pol ure na...

81 komentarjev

Radiohead prosto delijo svoj kolažni DVD s koncerta

Thom Yorke v elementu

Guardian - Britanska rokovska skupina Radiohead se je odločila na zanimiv način izrabiti moč modernih tehnologij in medijev. Lani so imeli 23. avgusta koncert v Pragi na Výstavištih Holešovicah, ki ga je kosoma s svojimi mobilnimi telefoni posnelo ogromno obiskovalcev. Vse te posnetke so zbrali, združili in jih z glasbeno podlago iz originalnih plošč spravili na DVD, ki je prosto dostopen. Posnetke so zbrali z okoli 50 videokamer na mobilnih telefonih, ki pa so seveda razdrobljeni. Objavljeni so na YouTubu, z domače strani pa je mogoč prenos celotnega DVD-ja.

Podobne kolaže so že pripravile nekatere druge skupine. Pred štirimi leti so to poizkusili The Beastie Boys, lani pa Nine Inch Nails.

8 komentarjev

Duke Nukem Forever bojda prihodnje leto

The Wall Street Journal - Brezkončna saga o nadaljevanju Duke Nukem Forever, ki se vleče že trinajst let, se je lani zdela končana, pa je dobila vnovičen zagon. Lani je bil s stečajem 3D Realmsa razvoj Duke Nukem Forever odpovedan. Založnik Take-Two je sicer obdržal založniške pravice, če bi igra kdaj vseeno izšla, a se to takrat ni zdelo mogoče. Sledilo je nekaj tožb med Take-Two in 3D Realmsom, ki pa so sedaj zaključene, pri čemer nobenega stran noče razkriti podrobnosti. Tako je danes, trinajst let po napovedanem izidu, prihodnost spet bolj rožnata.

Gearbox Software namreč prevzema ostanke ekipe 3D Realmsa, ki je pisala Duke Nukem Forever. Scott Miller, ustanovitelj in nekdanji izvršni direktor 3D Realmsa, danes priznava, da so bili pri pisanju igre...

66 komentarjev